Türkiye bunu konuşacak: 1,5 milyar euroluk kıyak hangi bakanın imzasına takıldı?

tv100 ekranlarında yaklaşık 40 gün önce dile getirdiğim ‘’yılın kıyağı’’na ilişkin haberi anımsarsınız…

Haber şu idi:

İngiltere merkezli ERG İnşaat adlı şirket, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı talimatına rağmen Ulaştırma Bakanlığı’nın usule aykırı bir biçimde düzenlediği ‘’Ankara – İzmir Hızlı Tren Yolu İnşaatı” ihalesini 21–B yöntemi ile almıştı.

Bakanlık, usulsüzlüklerini daha önce defalarca anlattığım bu ihale sonrası, ERG İnşaat’a 2 milyar 163 milyon euro ödemeyi taahhüt etmişti.

Gazetelere “Türkiye’nin en yüksek bedelli ihalesi’’ olarak geçen Ankara–İzmir Hızlı Tren Yolu Projesi ihalesinin bedeli bununla sınırlı kalmadı.

ERG İnşaat, “Kur farkında oynama oldu” gerekçesiyle ve üstelik sözleşmede herhangi bir şart olmadığı halde Ulaştırma Bakanlığı’ndan 1,5 MİLYAR EURO daha EKSTRA para istedi.

Ulaştırma Bakanlığı’ndaki bürokratlar bana bu bilgiyi verince, konunun peşine düştüm.

Sizin de yakından izlediğiniz üzere hem tv100 ekranında hem de bu köşede konuyu tüm detaylarına kadar anlattım.

ERG İNŞAAT DA ‘’KARARLI…’’

Lafı uzatmayayım…

ERG İnşaat, kamuoyundaki tüm tepkilere rağmen, herhangi bir zararı olmadığı halde istediği 1,5 milyar euroluk EKSTRA KIYAĞIN peşine düştü.

Belli ki; o parayı almaya kararlıydılar…

Eski parayla yaklaşık 30 KATRİLYONU ceplerine indirme konusunda ısrarcı olan ERG İnşaat’ın, neye dayanarak bu denli cüretkâr davranabildiği de ayrı bir muamma tabii…

tv100’deki yayınlarımızın ardından konuya ilişkin değerlendirme yapmak zorunda kalan Ulaştırma Bakanlığı, topu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atarak “Böyle bir talep var, uygun görüyor musunuz?” diye sormak zorunda kaldı.

Eğer konu bu köşede gündeme gelmemiş olsa, bakanlık "değerlendirin" değil, "ödeyin" diyecekti.

Türkiye bunu konuşacak: 1,5 milyar euroluk kıyak hangi bakanın imzasına takıldı? - Resim : 1

NE OLDU?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen talep yazısını inceledikten sonra 1.5 milyar euroluk bu talebe RET yanıtı verdi.

Kısacası; ERG İnşaat’ın haksız bir biçimde istediği parayı ödemeyeceğini bildirdi.  

Böylece; halkın 1.5 milyar eurosu yani 30 KATRİLYONU “şimdilik” devletin kasasında kaldı.

‘’Şimdilik’’ dememin sebebi ise şu:

Ulaştırma Bakanlığı’ndaki bürokratların verdiği bilgiye göre, ERG İnşaat bu EKSTRA parayı alabilmek için hem KİK’e hem de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na başvurma hazırlığı yapıyormuş.

Peki bu ne anlama geliyor?  

Bu ekstra kıyak istemine ilişkin dosya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne gelecek.

GÖREV YİNE NEBATİ’YE DÜŞÜYOR

Eminim ki; zaman zaman çok sert eleştirdiğimiz ancak bu haksız ödemeye izin vermediği için de takdir ettiğimiz Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da bilgilendirecek ve bu haksız – usulsüz talebin reddedilmesini sağlayacaktır.