Yeni hal yasası son haline geldi! Çok önemli açıklama

Hükümetin taslak çalışmasını kamuoyuna sunduğu yeni hal yasasına ilişkin önemli detaylar ortaya çıktı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, tv100 canlı yayınında zincir marketlerin tarladan ürün almasına getirilecek yasakla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, tv100 canlı yayınında zincir marketlerin tarladan ürün almasına yasak getirilmesi, hallerde bir kişinin sadece bir dükkanının olması sağlanarak tekelleşmenin önüne geçilmesi gibi hedeflerle çalışmaları başlatılan ve son haline gelen yeni hal yasasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yüksel Tavşan, "(Yeni hal yasası) Üretim kesimini çok ilgilendiriyor. Haller üretici için emniyet sibobu. İşlevsel rolü çok iyidir. Bakanlığın belirlediği yüzde 8 tavan fiyatıyla satış yapar, yükselen ve düşen fiyatlardan üreticimiz faydalanır" dedi.

İşte Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Tavşan'ın açıklamalarından satır başları...

Bir kişinin birden fazla dükkanının olmaması konusuna katılıyoruz.

(Zincir marketler) Nihai tüketim piyasasına hakim oluyorlar. Bu üretim tedarik zincirinde de bir hakimiyet doğuruyor. Bunlarla rekabet edecek olan hal sistemi rekabet edemez oldu. Çünkü ürünü dışarıdan getiriyorlar. Yerel marketler ve pazarcı arkadaşlarımız, onlar da bununla mücadele edemediği için gerçekten bu market zincirlerinin ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi gerekiyor. Aslında biraz da kaçırdık bu konuyu. Çünkü o kadar büyüdüler ki zannediyorum ki şu anda nihai tüketimde yüzde 50-60'lara geldiler. Köy statüsünde eski olan yerlere bile neredeyse iş yeri açtılar. Bu kadar güçlünün zayıfı ezmesine müsade etmemek lazım. Bunlar operasyonel maliyetleri yüksek olduğu için fiyatı bir şekilde yükseltiyorlar. Kar marjları yüksek olmadığı halde. Küçük esnafı eziyorlar. Geleneksel pazar yerlerimiz, manav marketlerimiz neredeyse büyük şehirlerde kalmadı. Haller can çekişiyor. Fiyattan önemlisi nihai tüketime hakim olan bu büyük zincir marketler ve büyük ölçekli uluslarası market grupları yarın üretime üreticiye hakim olabilir. Mutlaka o konu gözden geçirilmeli.

(Hallerde) Maliyetlerin üzerine bir emek karının alınması üretici için çok önemli.

Mayıs ayının 15'inden sonra ciddi şekilde meyve üretimimiz var, meyve bol olacak.