Türkiye'de Adıyaman, Gaziantep, Muş, Iğdır, Ağrı, Van, Malatya fark etmez... Hemen bakın şimdi... Beslediğiniz kuş katiliniz olabilir

Uzmanlardan Türkiye'de kuş besleyen vatandaşlara yönelik çok önemli bir uyarı geldi. Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, evde kuş besleyen insanlarda akciğer hastalıkları görülebileceğini belirterek uyarılarını sıraladı.

Türkiye'de Adıyaman, Gaziantep, Muş, Iğdır, Ağrı, Van, Malatya fark etmez... Hemen bakın şimdi... Beslediğiniz kuş katiliniz olabilir

Türkiye'de başta  Adıyaman, Gaziantep, Muş, Iğdır, Ağrı, Van, Malatya olmak üzere çok sayıda ilimizde vatandaşlar hayvan besliyor. Ülkemizde en fazla beslenen hayvanlar arasında da kuşlar yer alıyor. Ancak kuş beslemek sanıldığı kadar tehlikesiz olmayabilir. Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, kuş besleyen vatandaşlara yönelik çok önemli uyarılarda bulundu. 

BESLEDİĞİNİZ KUŞ KATİLİNİZ OLABİLİR! 

Prof. Dr. Karalezli, evde kuş beslemenin, bahçede, çatıda güvercin gibi kuş türlerinin yoğun yaşamasının da akciğer hastalıklarına neden olabildiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı: "Güvercinlerde ve diğer kuşlarda bulunan proteinlerin antijenik bir özelliği var. Bazı hassas kişilerde bu proteinlerle temas edilmesi, akciğerde gaz alışverişinde bozulmaya yol açıyor. Bu sebeple akciğerde minik nodüller oluşuyor ve hastalar ciddi nefes darlığı yaşayabiliyor.

Türkiye'de Adıyaman, Gaziantep, Muş, Iğdır, Ağrı, Van, Malatya fark etmez... Hemen bakın şimdi... Beslediğiniz kuş katiliniz olabilir - Resim : 1

"GÜVERCİN BESLEYENLERİN AKCİĞERİ" 

Biz bu hastalık tablosunu 'güvercin besleyenlerin akciğeri' olarak da adlandırıyoruz ama sadece güvercin olarak düşünmemek lazım, bütün kuşlarda bu durum yaşanabiliyor. Evde kuş beslemek hatta evin çatısında kuşların yaşaması veya kuş pisliğini temizlemek de akciğerlerde hastalık oluşumuna sebep olabiliyor. Özellikle hassas kişilerde bu tabloyu sık görüyoruz. Böyle durumlarda mutlaka etkenden uzaklaşmak gerekiyor. Çünkü eğer hastalık başlangıç dönemindeyse ilaçlarla tedavi sağlanabiliyor ancak bazen ilerlemiş durumlarda çaresiz kalıyoruz."

Yani kısaca "Beslediğiniz kuş katiliniz" olabilir diyerek kuşlardan kapabileceğiniz hastalıklara dikkat etmenzi gerektiğine vurgu yapılıyor.