Türkiye'de Aydın, İzmir, Manisa, Uşak ve Muğla'da korkulan oldu... Direkt vatandaşın mutfağını etkileyecek. Feci haber geldi

Türkiye'de Ege bölgesinden korkulan haber geldi. Aşırı yağışlar nedeniyle Aydın ve çevresindeki ekili domates tarlaları zararı gördü. Vatandaşlar domateslerin hastalandığını belirterek yetkililerden yardım istedi.

Türkiye'de Aydın, İzmir, Manisa, Uşak ve Muğla'da korkulan oldu... Direkt vatandaşın mutfağını etkileyecek. Feci haber geldi

Küresel iklim değişikliği ve el ninonun tarım alanlarını etkilemesinden çok ciddi şekilde endişe ediliyordu. Herkesin endişe ettiği olay Aydın'da maalesef gerçek oldu. Çevre iller İzmir, Manisa, Uşak ve Muğla'da da konuya ilişkin endişeler devam ediyor. Aşırı yağışlardan sonraki endişe kaynağı ise kuraklık. 

TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ DOMATES ÜRETİM MERKEZLERİNDEN 

Türkiye’nin önemli domates üretim merkezlerinin başında yer alan Aydın’da bu yıl domates fideleri ve üründe çürüme hastalığı yaşandı. Domateslerde yaşanan bu sıkıntının özellikle fidanlar meyveye durduktan sonra meydana gelen yağışlarda yaşandığını belirten Aydınlı üreticilerden Fatma Sabancı, soruna çare bulamadıklarını söyledi. Her yıl bahçesinde az da olsa domates üretimi yaptığını ancak bu yıl domates fidelerindeki sıkıntının geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla odluğunu belirten Sabancı, “Yağışlardan sonra domates fideleri ve olgunlaşmaya başlayan domateslerde çürüme yaşanmaya başladı. Organik üretime önem veriyoruz. Ancak ilaç kullanmaz isek hem fidanlarımız kuruyacak hem de ürün alınamayacak gibi görünüyor. Yetkililerden sorunun çözümü konusunda destek bekliyoruz” dedi.

KURAK BİR KIŞ MEVSİMİ YAŞANDI 

Kurak bir kış mevsimi geçiren Aydın’da çiftçiler kuraklık endişesi nedeniyle sıkıntılı günler yaşarken mevsim normalleri dışında gerçekleşen yağışlar ise sebzelerde ayrı bir sıkıntıya neden oldu. Aydın’ın Sultanhisar, Köşk, Dalama, Efeler, Dalama ve Umurlu bölgelerinde domates üretimi yapan pek çok çifti domateslerde görülen hastalık nedeniyle zora düştü. Yağmurlardan sonra görülen hastalık nedeniyle ürün kalitesi ve rekolte düşüklüğünden endişe edildiğini belirten Fatma Sabancı, “Son yıllarda özellikle domateslerde bu sorunu yaşamaya başladık. Domates fidesi yağmura gelmez. Sanırım yağışlardan kaynaklanan bu sıkıntının çözümü için yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.