Türkiye'de büyük kıyametin ayak sesleri geldi. Önceden herkes uyarılıyor. Son pişmanlık fayda etmeyecek

Türkiye'de "Doğanın kıyameti" olarak adlandırılan kuraklık kendisini göstermeye devam ediyor. Türkiye'de Çıldır Gölü yavaş yavaş yok olmaya başladı. İçerisindeki canlılar da hızla ölüyor. Herkesin önceden bilenen bu gerçeğe karşı kendisini hazırlaması gerekiyor.

Türkiye'de büyük kıyametin ayak sesleri geldi. Önceden herkes uyarılıyor. Son pişmanlık fayda etmeyecek

Hava sıcaklıklarının bir yandan yükseldiği diğer yandan da sellerin yaşandığı Türkiye'de gelecekte nasıl bir hava durumunda yaşayacağımız insanlar tarafından çok merak ediliyor. Türkiye'de "doğanın kıyameti" olarak adlandırışlan kuraklık hakkında gelen son haberler de hiç iyi yönde değil. 

Kars Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve TEMA İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, geçmiş yıllarda 16-17 türde balık bulunduğunu ancak birçoğunun artık yok olduğunu belirtmiştir. Kırpık, uzun süredir Çıldır Gölü'nün doğal popülasyonu ve biyolojik çeşitliliği üzerinde çalıştıklarını ifade etmiştir.

BALIK ÜREME ALANLARI KURUYOR

Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, dünya genelinde yer altı su seviyesinin ortalama 30 metre düştüğünü söyleyerek küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle yer altı sularının aşırı derecede çekildiğini ve kullanıldığını belirtti. Çıldır Gölü'nün temiz bir göl olduğunu vurgulayan Kırpık, gölün su seviyesinin son 10 yılda ciddi bir şekilde düşmesinin nedeninin Telek Çayı üzerine kurulu HES'in su tüketimi olduğuna dikkat çekti. Bu durum, gölün su seviyesinin düşmesine ve Ardahan tarafındaki balık üreme alanının kurumasına yol açtı. Bunun yanı sıra, göldeki biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği için önemli olan mutlak koruma alanının kuruması, istilacı türlerin etkisiyle birlikte göldeki biyoçeşitliliği minimum seviyeye indirdi.

Kırpık, çevre köylerdeki evsel ve hayvansal atıkların da Çıldır Gölü'nü kirlettiğine dikkat çekti. Bu sorunun çözümü için Kars ve Ardahan Valilikleri tarafından ortak bir girişimle gölün su seviyesi normale döndürülmeye çalışılıyor.

Çıldır Gölü'nde balık popülasyonunun azaldığını ve geçmişte sayıları 52 olan balık kooperatiflerinin sadece 2 tanesinin şu anda aktif olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, gölün özellikle sazangiller familyasından sarı balıkla meşhur olduğunu ifade etti. Sarı balığın ekonomik değeri yüksek bir balık türü olduğunu ve Çıldır Gölü'nün bu balık türüyle tanındığını vurguladı. Ancak, son 15-20 yılda sarı balık popülasyonunda ciddi bir düşüş olduğunu ve insanların başka balık türlerini tercih ettiğini de sözlerine ekledi.