Türkiye'de kıyamet başladı... 8 saat önce gelen haber ayakları titretti. Fotoğraf korkunç gerçeği gözlere soktu

Türkiye'de küresel iklim değişikliği ile birlikte adeta "doğanın kıyameti" olarak adlandırılan süreç başladı. 8 saat önce ajanslar tarafından geçen bir haber de durumun ciddiyetini gözler önüne koydu. Çıldır Gölü'nün su seviyesi, küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle son 10 yılda epey azaldı. İçerisindeki balıklar teker teker yok olmaya devam ediyor.

Türkiye'de kıyamet başladı... 8 saat önce gelen haber ayakları titretti. Fotoğraf korkunç gerçeği gözlere soktu

Türkiye küresel iklim değişikliği gerçeğini korkunç boyutlarıyla yaşamaya devam ediyor. Türkiye hakkında hava durumu olaylarında her geçen gün yeni bir haber gelirken, Çıldır Gölü'nden son gelen haberler durumun ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha hepimizin gözünün içerisine adeta soktu. 

BALIK TÜRLERİNİN BİRÇOĞU YOK OLDU

Geçen yıllarda 16-17 olan balık türlerinin birçoğunun yok olduğunu belirten Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve TEMA İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, "Çıldır Gölü'nün doğal popülasyonu ya da biyolojik çeşitliliğini uzun zamandır çalışıyoruz. Eskiden 16-17 balık türünün varlığı kayıtlarda görülmekteyken şu anda bu sayının çok daha az olduğu ve birçok türün hiç görülmediğini biliyoruz. Özellikle bu doğal popülasyonların yok olması ya da sayılarının azalmasına sebep olarak 3 tane egzotik ve istilacı tür var şu anda gölde. Bunlar; tatlı su istakozu, İsrail sazanı ve zebra midyesidir. Bu istilacı türler balıkçılar tarafından çeşitli yerlerden getirilerek göle bırakılmış. Bunlar göldeki doğal biyoçeşitliliği zamanla bitiren türlerdir. Zebra midyesi hem diğer iki istilacı türü hem de diğer balık türlerini ve omurgalı omurgasız türleri hemen hemen ortadan kaldırmak üzeredir" dedi.

Türkiye'de kıyamet başladı... 8 saat önce gelen haber ayakları titretti. Fotoğraf korkunç gerçeği gözlere soktu - Resim : 1

İÇERİSİNDEKİ CANLILAR YOK OLMAYA DEVAM EDİYOR

Özellikle gölün su seviyesinin düşmesi Ardahan tarafındaki balıkların, omurgalı ve omurgasızların üreme alanı olan alanın kurumasına sebep olmuştur. Bu istilacı türlerin olumsuz etkisinin yanı sıra bir de mutlak koruma alanı olarak tespit edilen bu alanın kuruması göldeki biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği açısından son derece önemlidir ve bu alanın kuruması, burada hayvanların otluyor olması gölün biyoçeşitliliğini çok kısa süre içerisinde minimum seviyeye indirmiştir."

Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, çevre köylerdeki evsel ve hayvansal atıkların da Çıldır Gölü'nü kirlettiğine dikkat çekti. Kırpık, Kars ve Ardahan Valiliklerinin ortak girişimiyle gölün su seviyesinin normale döndürülmeye çalışıldığı belirtti.

Türkiye'de kıyamet başladı... 8 saat önce gelen haber ayakları titretti. Fotoğraf korkunç gerçeği gözlere soktu - Resim : 2