Türkiye'de okullarda uygulanıyor: Avrupa ülkesi de uygulama kararı aldı

Hollanda’da lise ve ortaokullarda öğrencilerin ekran bağımlılığını azaltmak ve dikkatlerinin dağılmasını önlemek maksadıyla cep telefonu, tablet ve akıllı saati yasaklanması planlanıyor.

Türkiye'de okullarda uygulanıyor: Avrupa ülkesi de uygulama kararı aldı

Hollanda, gençlerin ekran bağımlılığını önlemek okulda dikkatlerinin dağılmasının önüne geçmek için radikal bir karar aldı. Ülkede lise ve ortaokullar için öğrencilerin cep telefonu, tablet ve hatta akıllı saati kullanması yasaklanacak.

Bakanlığın açıklamasında, yasak kararının eğitim sektöründeki kurumlarla ortaklaşa alındığı belirtildi. Telefon kullanma yasağının, öğrencilerin dikkatini dağıtması ve becerilerini zayıflatması gerekçesiyle alındığı ifade edildi.

“ARTIK TİKTOK VİDEOSU SEYRETMEK YOK”

Söz konusu yasak, 1 Ocak 2024'te uygulanmaya başlanacak. Açıklamada "Artık Tiktok videosu seyretmek, sınıf arkadaşıyla mesajlaşmak veya Snapchat'ten fotoğraf paylaşmak yok" ifadelerine de yer verildi. Yasağın üniversiteleri kapsamadığı belirtildi.

Sabah gazetesinden Harun Sekmen’in haberine göre; telefon yasağı kararının uygulanış şeklinin okul idaresi, öğretmenler, veliler ve öğrencilere bırakıldığı aktarılan açıklamada, sınıflarda telefonun tamamen yasaklanabileceği gibi hastalık ve engellilik gibi istisnai hallerde veya dersin içeriğinin gerektirdiği ölçüde sınırlı şekilde kullanımına izin verilebileceği belirtildi. Uygulamanın istenilen başarıya ulaşmaması durumunda gerekirse yasal bir düzenleme haline getirilebileceğine işaret edildi.

Türkiye'de okullarda uygulanıyor: Avrupa ülkesi de uygulama kararı aldı - Resim : 1

EĞİTİM KALİTESİNİN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Eğitim kalitesinin artırılması, online zorbalığın engellenmesi, çocukların sağlığının korunması ve gençlerin fiziksel hareketlilikten geri kalmaması gibi gerekçelerle dünyanın dört bir yanında Hollanda'daki gibi uygulamalar devreye alındı.

Fransa: Yaşları 3 ile 15 arasında değişen öğrenciler, okul içerisinde cep telefonlarını kapalı tutmak zorunda.

İngiltere: Geçtiğimiz yıllarda okullarda cep telefonunun yasaklanması gündeme geldi, karar alınmasa da birçok okul yasağı uyguluyor.

Suudi Arabistan: Okullarda telefon kullanımı bir süredir yasak.

Çin: Çocukların okullarda cep telefonu kullanması yasak. Çocuklar ancak ailelerinin yazılı izniyle okullara telefonlarını getirebilecek.

Finlandiya: Ülkede öğrencilerin notlarının düşmesinin ardından yeni dönemde okullarda cep telefonlarının yasaklanması gündeme alındı.

ABD: Devlet okullarının yüzde 77'sinden fazlasında cep telefonu yasağı uygulanıyor.

Türkiye'de okullarda uygulanıyor: Avrupa ülkesi de uygulama kararı aldı - Resim : 2

UZMANLARDAN YASAKLARA YORUM

Eğitim Koordinatörü Sibel Durak: "Türkiye'de ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin cep telefonlarını sınıflarda kullanmasına okul yönetimleri tarafından zaten izin verilmiyor. Hastalık ve engellilik gibi istisnai hallerde veya dersin içeriğinin gerektirdiği ölçüde sınırlı şekilde kullanımına bizde de izin veriliyor. Herhangi bir şeyin yasaklanmasından çok, 'doğru kullanımı konusunda aileden başlayacak şekilde eğitim vermek' elbette ki esastır. Ancak günümüzde yetişkinler bile öz kontrol sağlayamazken, ergenlik dönemindeki bireylerden bu kontrolü beklemek mümkün görünmemektedir. İnternet bağımlılığı bir hastalık türü olarak literatüre girdi artık."