Türkiye'de resmen ölüm makinesi görülmeye başlandı... Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Artvin kırmızı kodla uyarıldı

Yaz aylarının kabusu olan kene vakaları için uyarılar peş peşe yapılmıştı. Söz konusu uyarıların ardından ilk vaka resmen Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinden geldi. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz servislerinde 1 tane Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastası olduğunu belirterek uyarılarda bulundu. Yılmaz Karadeniz’in sahile yakın olmayan kısımları olan Torul, Gümüşhane merkez, Kelkit, Köse, Bayburt, Şiran, Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk gibi il ve ilçeleri uyardı.

Türkiye'de resmen ölüm makinesi görülmeye başlandı... Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Artvin kırmızı kodla uyarıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne bu yılın ilk kene vakası Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinden geldi. Bu yılın ilk KKKA vakasını tedavi altına aldıklarını belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, son beş yıla göre en fazla vakanın geçen yıl yaşandığını hatırlattı.

 Türkiye'de resmen ölüm makinesi görülmeye başlandı... Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Artvin kırmızı kodla uyarıldı - Resim : 1

“ŞU AN SERVİSİMİZDE 1 KKKA HASTAMIZ VAR”

Yılmaz “Havaların soğuk gitmesinden dolayı biraz gecikme olduğunu düşünüyoruz ancak şu anda servisimizde 1 tane Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastası var. Ağır hastalar üniversite hastanesine geliyor. Duyumlarımıza göre Gümüşhane ve çevre illerdeki hastanelerde ise hafif hastalar mevcut. Durumları ağırlaşınca bize geliyorlar. Hava sıcaklığı ile birlikte ve insanların köylere kırsal alanlara gitmesiyle birlikte kene ile teması ve sonrasında da hastalıkla karşı karşıya kalması söz konusu” dedi.

 Türkiye'de resmen ölüm makinesi görülmeye başlandı... Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Artvin kırmızı kodla uyarıldı - Resim : 2

O BÖLGELERİ TEK TEK UYARDI

Doğu Karadeniz bölgesinin sahile yakın olmayan tarafların kene bakımından daha riskli olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Karadeniz Bölgesinde sahile yakın olmayan taraflar, Zigana Dağının aşağıya doğru kısmı, Torul, Gümüşhane merkez, Kelkit, Köse, Bayburt, Şiran, Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk tarafları riskli bölgeler. Yine Artvin tarafı Ardanuç bölgesi riskli bölgeler arasında yerini alıyor” diye konuştu.