Türkiye’den Gürcistan’a Iphone turizmi! Vatandaşlar adeta akın ettiler

Komşu ülke Gürcistan’da Iphone fiyatlarının uygun olması nedeniyle Türk vatandaşlar günübirlik Gürcistan'ın Batum şehrine akın ediyor. Türkiye'ye göre daha ucuz Iphone almak isteyen vatandaşlar Sarp Sınır Kapısı'nda aldıkları telefonların işlemleri için saatlerce sıra bekliyor.

Türkiye’den Gürcistan’a Iphone turizmi! Vatandaşlar adeta akın ettiler

Son dönemde Türkiye’den Gürcistan'a telefon turizmi hareketliliği yaşanıyor. Yurt dışında bu fiyatlar vergilerden kaynaklı 15 bin lira daha düşük olunca vatandaşlar Türkiye’nin bir çok şehrinden günübirlik Gürcistan'ın Batum şehrine gidiyor.

Türkiye’den Gürcistan’a Iphone turizmi! Vatandaşlar adeta akın ettiler - Resim : 1

Modeline göre Iphone marka telefonların fiyatları 30 bin ile 57 bin lira arasında değişirken Gürcistan’ın Batum kentinden alınan telefonlar vergi iadesiyle 15 bin liraya kadar daha ucuza alınabiliyor. Türkiye'ye göre daha ucuz Iphone almak isteyen vatandaşlar Sarp Sınır Kapısı'nda aldıkları telefonların işlemleri için saatlerce sıra bekliyor.  Yurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyen kullanıcıların Türkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırması gerekiyor.

Yıl başından önce Resmi Gazete’de konuyla ilgili karar yayınlanırken, buna göre 2022 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. IMEI kayıt harcı 2006 TL’den 2732 TL’ye çıkarıldı. 2023 yılında ise IMEI kayıt ücretinin 6 bin 91 TL olması bekleniyor. Yayımlanan karardan kaynaklı vatandaşlar yıl sonuna kadar telefonlarını alıp yüksek kayıt ücreti bedeli ödemek istemedikleri için özellikle hafta sonları Gürcistan'a akın ediyorlar. Satın aldıkları telefonlarının hem IMEI kayıtlarını yapmak hem de vergi iadesi (tax free) yaptırarak ülkemize göre 15 bin liraya kadar uyguna almış oluyorlar. Türkiye’nin dört bir yanından telefon almaya gelen vatandaşların çoğu gelmişken hem tatil yapıyor hem de telefonlarını alıp geri dönüş sağlıyor.

Türkiye’den Gürcistan’a Iphone turizmi! Vatandaşlar adeta akın ettiler - Resim : 2

“20 bin liraya kadar kar ettim”

Osmaniye’den Batum’a telefon almaya gelen İphone kullanıcısı “Bizzat telefon için geldim Batum’a. iPhone 14 Pro 128’lik olanı aldım. 24 bin 500 Türk lirasına. Gümrükte 2 bin 900 lira iadesi oldu. Türkiye fiyatı ise 45-50 bin arası civarında” dedi.

İstanbul’dan hem gezmek için hem de telefon almaya Batum’a geldiğin ifade eden Anıl Gül ise, “İphone 13 pro Max 128 GB'lık telefonu 24 bin liraya aldım. Bin 500 lira da tax free geri almış oldum. Yani 21 bin 500 liraya geliyor. Türkiye’de bu telefonu alırsam yaklaşık 42 bin liraya almış oluyordum. Yani 20 bin liraya kadar karım olmuş oldu” şeklinde konuştu