Türkiye'nin kan stoku ne durumda? Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt tv100'e konuştu! "Ameliyatlar durma noktasında"

Türkiye genelinde kan stoklarının kritik seviyelere düşmesinin ardından Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, tv100'e özel değerlendirmelerde bulundu. Stoklardaki azalmanın Kovid-19 döneminde başladığını anımsatan Bozkurt, "Biz kan olmadan ameliyat yapamıyoruz. Şu an Türkiye'de özel hastanelerin çoğunda ameliyatlar durma noktasında. Birkaç günlük stok kaldı." diyerek vatandaşları Kızılay'a kan vermeye davet etti.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, kan stoklarındaki azalmayı tv100 canlı yayınında değerlendirdi. Kan stoklarındaki azalmanın nedenleriyle ilgili konuşan Bozkurt, Kızılay'la ilgili ortaya atılan iddialara da açıklık getirdi.

Stoklardaki azalmanın Kovid-19 döneminde başladığını, bunu uzun bir süre idare ettiklerini kaydeden Bozkurt, "Kovid döneminde bizim yaptığımız ameliyat sayıları da azalmıştı. Daha sonra deprem oldu. Depremle herkesin algıları, düşünceleri değişti. Akıllarına kan vermek gelmedi." dedi.

"Kızılay kanı parayla satıyor" iddialarına açıklık getiren Bozkurt, bu sürecin kuruma zarar verdiğini söyledi.

"TOPLUMDA DÜZELTİLMESİ GEREKEN BİR ALGI VAR"

Bozkurt, "Kızılay verdiği ünitelere bir miktar para alıyor ama bunu kar amaçlı almıyor. Kızılay bu kanları aldıktan sonra hazırlıyor, işliyor, çok pahalı bazı testlerden geçiriyor. Bir kan alınıp direk hastaya verilemez. Onun için de bir dizi testten geçirilmesi, araştırılması gerekiyor. Paralar bunlar için harcanıyor." ifadelerini kullandı.

Toplumda düzeltilmesi gereken bir algı olduğunu vurgulayan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Depremden sonra bir de Ramazan dönemi ortaya çıktı. Kızılay'la ilgili çok fazla tartışmalar olduktan sonra ortada güven sorunu oluştu. Türkiye Cumhuriyeti'nde herkesin şunu bilmesi gerekiyor; Biz kan olmadan ameliyat yapamıyoruz. Biz kalp damar cerrahıyız. Bir kalp ameliyatı için olmazsa olmaz 5-6 tane kan veya kan ünitesine ihtiyacımız var."

2016 yılına kadar Kızılay'ın asıl kan sağlayıcı olduğunu anımsatan Bozkurt, ancak büyük kısmını sağlayan bir kurum olmadığını belirtti.

"AMELİYATLAR DURMA NOKTASINDA"

Önceki süreçte kanların bir kısmının hasta yakınlarından temin edebildiklerinin altını çizen Bozkurt, daha sonraki süreçte Kızılay'ın bunların çok büyük bir kısmını üzerine aldığını aktardı.

"Şimdi Türkiye'de kan temininin büyük bir kısmını Kızılay sağlıyor. Bu da çok doğru bir yaklaşım değil." diyen Bozkurt, şunları söyledi:

"En azından büyükşehirlerde bulunan ve büyük kan tüketen hastanelerin kendilerinin güvenli teknik altyapıları var. Bunlar tekrar sağlanmalı. Kızılay kan temininde tek sağlayıcı kurum olmamalı. Büyük üniteler bunu yapmalı. Örneğin şu an Türkiye'de özel hastanelerin pekçoğunda ameliyatlar durma noktasında. Onların tek kaynağı Kızılay. Pekçok üniversite hastanesindeki yüzde 40'lara varan kan temininde problem var. O yüzden kalp ameliyatlarını ertelemek zorunda kalıyoruz."

Konuyla ilgili dernek olarak Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve bakanlığı bilgilendirdiklerini dile getiren Bozkurt, bakanlığın olayın ciddiyetinin farkında olduğunu ifade etti.

"HASTALARI ACİLİYETİNE GÖRE SEÇİYORUZ"

Kan stokunda yaşanan kriz nedeniyle ameliyatları öncelikli hastalara verdiklerini kaydeden Bozkurt, "Kalp hastalarının 1-2 gün içinde ameliyat olması gerekir. Onları seçip alıyoruz. Daha bekleyebilecek daha genel durumu olan hastaları erteliyoruz. Bunun da bir sınırı yok. Ne kadar erteleyebilirsiniz ki? O hastaya o arada bir şey olursa onu hangi vicdanınıza açıklayabileceksiniz? Şu an da biz debeleniyoruz." dedi.

"BİRKAÇ GÜNLÜK STOK KALDI"

Kızılay'la ilgili yapılan yanlış algının bir an önce düzeltilmesini sözlerine ekleyen Bozkurt, "Şu andaki durum bir kaç günlük kan stoku kaldı. Durum çok kritik." diyerek vatandaşlardan Kızılay'a kan bağışı yapması çağrısında bulundu.