Karadeniz gazının geçişini sağlayacak! Filyos'a getirildi

Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği gazı, kuyuların başından üretim ve dağıtım haznesine iletmekte kullanılacak dev 'kuyubaşı vana'larından ilki Türkiye'ye geldi.

Karadeniz gazının geçişini sağlayacak! Filyos'a getirildi

Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin gerçekleştiği Sakarya Sahasında, gazın karaya çıkması için çalışmalar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından tüm hızıyla sürüyor. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne keşfi sırtlayacak borular gelmeye devam ederken, kullanılacak ekipmanlar bir bir sahaya giriş yapıyor.

Karadeniz gazının geçişini sağlayacak! Filyos'a getirildi - Resim : 1

Yaklaşık 4 TIR ağırlığında, 2 katlı bina yüksekliğinde

Son olarak denizdeki gazı karaya taşımada kullanacak ve çok önemli bir göreve sahip kuyubaşı vanalarından ilki Filyos'a getirildi. Ağırlığı 65 ton, yüksekliği 5,1 metre, genişliği 5,9 metre olan dev vana, içinde bulundurduğu akış ölçer, sensör, detektör ve çeşitli vana takımlarıyla üretilecek gazı kuyubaşından üretim dağıtım haznesine iletecek. Her kuyunun başında bulunacak vanalardan toplamda 9 adet daha gelmesi planlanıyor.

Karadeniz gazının geçişini sağlayacak! Filyos'a getirildi - Resim : 2

Bakan Dönmez'den açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki gaz keşfinde kullanılacak 5,1 metreye 5,9 metrelik kuyubaşı vanalarından ilkinin Zonguldak'ın Filyos ilçesine getirildiğini açıkladı. Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Tarihimizin en büyük gaz keşfinde kullanılacak dev kuyubaşı vanalarından ilki Filyos'a geldi. 65 ton ağırlık, 5,1 metre yükseklik, 5,9 metre genişlik. Hedefimiz 2023'ün ilk çeyreğinde Karadeniz gazını milletimizle buluşturmak."