Türkiye'nin tam 2003 yılından bu yana kabusu... Gecikti sanmayın yine patlayacak kendimizi korumamız gerek. Aşısı yok

Türkiye'nin tam 2003 yılından bu yana kabusu olan keneler bu yıl havaların geç ısınmasıyla birlikte ortaya çıkış tarihlerini ertelediler. Ancak keneler önümüzdeki günlerde kesin olarak ortaya çıkacak. Vatandaşların kenelere karşı kendilerini çok iyi koruması gerekiyor.

Türkiye'nin tam 2003 yılından bu yana kabusu... Gecikti sanmayın yine patlayacak kendimizi korumamız gerek. Aşısı yok

Türkiye'de küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle hava durumunda yaşanan dengesizlik, hayvanların durumunu da etkiledi. Özellikle keneler ve yılanlar bu durumdan en fazla etkilenen hayvanlar arasında yer aldı. Türkiye'nin 2023 yılından bu yana kabusu olan keneler ise önümüzdeki dönemde yeniden ortaya çıkacak. Şu anda aşısı olmayan KKKA hastalığına karşı vatandaşların kendilerini koruması gerekiyor. 

SCÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, aşı çalışmalarını anlatarak, "Dünya Sağlık Örgütü ve dünyanın birçok ülkelerinde koronavirüs aşısına kaynak ayrıldı ve hızlı bir şekilde aşı geliştirildi. Tabii ki burada da çalışmalar var. Şu ana kadar yapılan çalışmalar arzu ettiğimiz düzeye gelmedi ama ben aşı için umutluyum. Ancak biraz daha hızlandırmak gerekiyor. Bunun için de yatırım yapmak gerekiyor. Şu anda Faz-1, Faz-2 dediğimiz aşamada çalışmalar var. Bizim ülkemizde bilindik çalışmalar yapan yerler var. Bizim üniversitemizde de yurt dışı bağlantılı çalışmalar var. Umarım en kısa zamanda kaynak sağlanır ve yeterli, uygun bir aşı uygulanabilir bir hale gelir" dedi.

ZAYIF BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE SAHİP İNSANLARDA ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜYOR

Hastalığın zayıf bağışıklığa sahip olanlarda ölümle sonuçlanabildiğini belirten Prof. Dr. Bakır, keneyle temasta hastaneye erken başvurunun önemli olduğunu vurgulayarak, "Kene eğer erken tespit edilirse bunun uzaklaştırılması gerekiyor. Özellikle de kenelerin sevdikleri alanların dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi, vücutta görülürse erken çıkarılması gerekiyor. Tabii bu çıkarılması işlemi sırasında da genellikle vatandaşlar, 'Bir sağlık kuruluşuna mı gidelim, biz mi çıkartalım' şeklinde düşünebiliyorlar. Keneyi çıkarırken çıplak elle yapmamaları, keneyi patlatmadan tek hamlede çıkarmaları yeterli oluyor ama çıkartamayacaklarsa sağlık kuruluşlarına başvurabilirler. Vatandaşların bu işlemden sonra ellerini yıkamaları, kenenin tutunduğu bölgeyi bir dezenfektanla silmeleri de gerekiyor. Bu vakalarda bağışıklık sistemi önemli. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar veya diğer organ ve sistemlerle ilgili hastalıkları daha çok olumsuz etkileniyor" diye konuştu.