Türksat 6A'da sona yaklaşıldı! Uzaya gönderileceği tarih belli oldu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A projesinin yüzde 81,4 yerlilik oranıyla üretim süreçlerinin tamamlandığını belirterek, "İnşallah uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz" dedi.

Türksat 6A'da sona yaklaşıldı! Uzaya gönderileceği tarih belli oldu!

Bakan Kacır, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nde (TUSAŞ) Türksat 6A haberleşme uydusunun üretim çalışmasına ilişkin bilgi aldı.

Bakan Kacır'a, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in yanı sıra, Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN), Türkiye Uzay Ajansı yetkilileri eşlik etti.

Türksat 6A'da sona yaklaşıldı! Uzaya gönderileceği tarih belli oldu! - Resim : 1

"40 YILLIK BİR RÜYA GERÇEKLEŞTİ"

Kacır, Türkiye'nin uzay teknolojilerinde 40 yıllık rüyasının gerçekleştiğini belirterek, "1984 yılında merhum Turgut Özal, Türkiye'nin uzayda yörünge haklarını muhafaza altına almaya gayret ederken bir yandan ODTÜ yerleşkesinde TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nü kurmuştu. Bu enstitünün, Türkiye'nin uydularını geliştirmesini hedeflemişti. Maalesef 80'li yıllar, 90'lı yıllar bu konuda çok fazla mesafe kat edemedik; ama 2000'li yıllardan bu yana Türkiye uydu geliştirme çalışmalarında çok önemli bir deneyim elde etti. Görüntüleme uydularından ortak üretim projesi Bilsat'la, daha sonra Göktürk ve nihayetinde İmece uydularıyla Türkiye, yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ülkelerden biri haline geldi. Bildiğiniz gibi Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında da İMECE'yi uzaya gönderdik. Halihazırda İMECE'den istifade ediyoruz. Haberleşme uyduları tarafında bugüne dek Türksat, 8 farklı haberleşme uydusundan istifade etti. Halihazırda bu uyduların 5'ini kullanmaya devam ediyoruz" ifadelerinde bulundu.