Altın yükselecek mi, düşecek mi? Ünlü ekonomist açıkladı

Ekonomist Ece Pulaş, tv100 canlı yayınında Fed'in politika faizinde üst üste artırım kararlarının altın fiyatlarının geleceği seviyelere ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Peki, altında düşüş sürecek mi? Altın ve dolar kuru yükselecek mi? Ünlü ekonomist kritik seviyeleri açıkladı. İşte bilinmesi gerekenler...

Ekonomist Ece Pulaş, tv100 canlı yayınında altın yatırımcılarını yakından ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu. İşte ünlü ekonomistin Fed'in faiz kararının ardından altın fiyatlarına ilişkin açıklamaları:

Altın fiyatlarında aşağı yönlü baskının artması muhtemel. Çünkü gerek ifadelerin şahin kalması bilassa Powell'in enflasyon oranları için yüzde 2'ye geri dönüş hedefinde henüz "Faiz artışı bitmiştir" demek için çok erken olduğuna dair vurguları çok önemliydi. Avrupa Merkez Bankası Başkan Lagarde de "ABD'nin faiz artırımına devam etmesi durumunda temkinli durmaya devam etmeliyiz" dedi. Bu da faiz artışı devam ettiği sürece dolar euro karşısında da değer kazanıyor ve euronun değeri yeniden 1'in altına çok hızlı düşmüş oldu. Böyle bir ortam içinde emtia ve diğer para birimleri kısa vadede bir miktar değer kaybetmeye devam edebilir. 

Aralık ayında içeriden bir müdahale gördüğümüzde bir haftalık süreyle dolar ve altın fiyatlarında gözlemlenebilir. Ancak 13-14 Aralık'ta yeniden Fed toplantısı, yeniden faiz açıklaması olacak. İçeride bizim son faiz politikamıza göre 150 baz puan indirim.

Geçen yıl 21 Aralık gününde yaşadığımız geri çekilmenin kopyalanabileceğini düşünüyorum. Dolar 19.30-19 50 lira tahminlerim devam ediyor. 

Gram altın tarafında da 1.000 liranın üzerinde belki bu yılın sonunda değil ama önümüzdeki yılın ilk çeyreğine kadar 1.000 liranın üzerinde 1.250 lira-1.500 lira hedefi de mümkündür.