Rusya kripto paraları resmen ateşe mi attı?

Ekonomist Cüneyt Dirican, Rusya Ukrayna savaşının başlamasının ardından güvenli liman olarak görülüp ilgi artan kripto para piyasalarına ilişkin tv100 ekranlarında dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Dirican, "Uzak durmakta yarar var" diyerek yatırımcıları uyardı. İşte detaylar...

Ekonomist Cüneyt Dirican, Rusya Ukrayna savaşının başlamasının ardından güvenli liman olarak görülüp ilgi artan kripto para piyasalarında 40 bin dolar bandının görülüp yeniden düşüşlerin yaşanmasına ilişkin tv100 canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kirpto para piyasalarında hem fırsat hem tehdit olabileceğine dikkat çeken Dirican, "Kurtarabilen mal varlıklarını kurtardı. Kurtaramayan da bir şekilde bunu kurtarmak derdine düşecek" dedi.

İşte Dirican'ın açıklamalarından öne çıkan konu başlıkları:

Bu süreç bize Türkiye özelinde birçok şeyi de gösterdi. Nelerin yapılması ya da yapılmaması konusunda bize de ev ödevi çıktı. Bizim acil ve güncel ulusal bir eylem planına ihtiyacımız var. Çünkü Rus Merkez Bankası'na şu anda yaptırım gelmiş ve rezervlerinin belli bir kısmına el konmuş durumda. Zenginlerine yapılanlar bu anlamda solda sıfır kalıyor. Küresel anlamda sermayenin artık dünyanın hiç bir tarafında garantisi kalmadığı için biz sabah uyandığınızda haklı haksız gerekçeli gerekçesiz mantıklı mantıksız bir şekilde mal varlıklarınıza el konmuş olabilir. 

Yakın zamanda kripto para yasamız çıkacak. Onu da bir gözden geçirmemizde fayda var. 

Kirpto paralarda seçici bazda 18 bine yakın kripto para var. Bunların hepsi bir elin beş parmağı bir değilken 18 bin tanesi bir değil. Ama belli sellektif olanları portföyde bulundurmakta yarar olabilir.

Ethereum ve Bitcoin birlikte pazarın neredeyse yüzde 50'sinden fazlası ediyor. Böyle bir portföy oluştururken seçici olmakta fayda var.

Bir de küçük yatırımcı açısından ben özellikle altını çizmek istiyorum. "Özellikle algoritmaların olduğu bir dünyada, yapay zekayla yazılımların aslında 7/24 çalıştığı bir ortamda eğer bunları yakın takip etme şansınız yoksa veya bu işin dinamiklerini mevzuatına ve arkadaki terminolojisine hakim değilseniz mümkün olduğunca uzak durmakta da fayda var" diyorum.