Uzmanlar araştırdı! İşte günde iki kaşık bal tüketmenin faydaları

Kahvaltıların çok sevileni balın faydaları uzmanlar tarafından araştırıldı. En çok fayda sağlayan gıdalardan olan balın birçok hastalığa iyi geldiği iddia edildi. Peki sofraların vazgeçilmezi bal hangi hastalıklara iyi geliyor?

Uzmanlar araştırdı! İşte günde iki kaşık bal tüketmenin faydaları

Toronto Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada iki yemek kaşığı bal tüketmek, kan şekerini dengelemeyi ve kolesterol seviyelerini iyileştirmeyi sağlayabilir. Yaklaşık 1100 katılımcının olduğu araştırmada 18 testin sonuçlarını analiz eden araştırmacılar ham balın, açlık kan şekeri seviyesini ve kandaki, "kötü kolesterol" olarak da bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein sayısını düşürdüğünü tespit etti.

 Independent Türkçe’ye göre araştırmaya katılan tüm katılımcılar genel olarak sağlıklı bir beslenme düzenine sahip ve şeker, günlük kalori alımlarının yüzde 10'unu ya da daha azını oluşturuyordu.Yürütülen çalışmada  tek bir bitki kaynağından elde edilen balın vücut üzerinde "sürekli olarak ya nötr ya da yararlı etkiler" ürettiğini buldu.

 1100'den fazla katılımcının yer aldığı çalışmada katılımcılara 8 hafta boyunca günde 40 gram yani yaklaşık olarak iki yemek kaşığı bal verildi. En çok fayda, beyaz çiçekli yalancı akasya ağaçlarından elde edilen ham balı tüketen kişilerde gözlendi. Diğer yandan bal, 65 santigrat derecenin üzerinde ısıtıldığı zaman yararlarının çoğu kaybedildiği açıklandı.

“Şu anda şekerden kaçınıyorsanız bal yemeye başlamanız gerektiğini söylemiyoruz”

Toronto Üniversitesinin Tıp Fakültesinde kıdemli araştırmacı olan Tauseef Khan, yaklaşık yüzde 80'i şeker olduğu için sonuçların şaşırttığını belirterek balın aynı zamanda yaygın ve nadir şekerlerin, proteinlerin, organik asitlerin ve büyük olasılıkla sağlığa faydalı diğer biyoaktif bileşiklerin karmaşık bir bileşimidir de" şeklinde konuştu.

Uzmanlar bu sonuçların, sağlık ve beslenme yetkililerinin tüm şekerlere aynı şekilde yaklaşmaması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Khan, "Şu anda şekerden kaçınıyorsanız bal yemeye başlamanız gerektiğini söylemiyoruz" dedi.