Valilikler duyurdu! 10 ilde ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Yaz ayının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında görülen artışlar ve ormanlarda yaşanan insan yoğunluğunu nedeniyle yaşanabilecek orman yangınlarına karşı valilikler önlem aldı. İstanbul, İzmir, Osmaniye, Aydın, Bursa, Çanakkale, Kütahya, Ardahan, Tunceli, Muğla'da ormanlara girişler yasaklandı.

Valilikler duyurdu! 10 ilde ormanlık alanlara girişler yasaklandı

İSTANBUL'DA YASAK 15 EKİM'E KADAR SÜRECEK
İstanbul Valiliği, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla bazı mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığını açıkladı. İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "İçinde bulunduğumuz yaz mevsimiyle birlikte bölgemizin hava sıcaklıklarında görülen artışlar, ormanlık alanda yoğunlaşan insan ve araç hareketliliği ile kasten ya da kusurlu davranışlar neticesinde orman yangınlarının meydana gelebileceği değerlendirilmektedir. Belirtilen nedenlerle 6831 sayılı Orman Kanununun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran 2023­-15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanması kararı alınmıştır. İstanbul İli sınırları dahilinde ekli listede yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbesttir. Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır" ifadeleri yer aldı. 

İZMİR'DE 31 EKİM'E KADAR YASAKLANDI
İzmir Valiliği, il genelindeki ormanlara girişlerin yasaklandığını duyurdu. İzmir Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu tarafından alınan karar uyarınca il genelinde bulunan 26 ormana girişlerin 31 Ekim 2023’e kadar yasaklandığı ifade edilirken, bu ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek ve piknik yapmanın da yasaklandığı belirtildi. Ormanlarda kolluk kuvvetlerince devriye uygulamaları yapılacağı da ifade edilirken, bu kararlara aykırı davrananlar hakkında da Kabahatler Kanununa göre işlem yapılacağı açıklandı.

OSMANİYE'DE İKİNCİ BİR EMRE KADAR YASAKLANDI
Osmaniye Valiliği tarafından yapılan açıklamada, oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği vurgulandı. Yasağa uymayanlara idari işlem yapılacağı belirten açıklamada "Osmaniye il sınırları içerisinde son yıllarda büyük çapta orman yangınları meydana gelmiştir. Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır. Yasağa uymayanlar hakkında idari işlem yapılacaktır"denildi.

AYDIN'DA 31 EKİM'E KADAR YASAKLANDI
Aydın Valiliği, orman yangınlarının önüne geçmek amacıyla alınan önleyici tedbirleri açıkladı. Bu çerçevede Aydın genelinde belirlenen alanlara girişler 31 Ekim tarihine kadar yasaklandı. İzinsiz girilemeyecek alanların listesini paylaşan Aydın Valiliği, milli servet olan ormanların korunmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca alınan karar çerçevesinde Koçarlı Adnan Menderes Şehir Ormanı, Dilek Yarımadası Milli Parkı Tescillenmiş Piknik ve Mesire Alanları’nın bu yasak dahilinde olmadığı öğrenildi.

BURSA'DA YASAK 30 EYLÜL'E KADAR SÜRECEK
Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bursa İli Orman Yangınlarını Söndürme ve Mücadele Komisyonunun son toplantısında yaz dönemine ilişkin kararlar alındığı bildirildi. Açıklamada, "30 Haziran-30 Eylül tarihlerinde Bursa ili ve ilçelerinde ormanlara giriş ve çıkışlar (işi ve ikameti gereği girip çıkanlar dışında) ile ormanlık alanlarda mangal, semaver vb. araçlarla ateşli piknik yapmak, orman içinde ATV, UTV, motosiklet kullanmak, motorlu vasıtalarla sportif faaliyetler yapmak, çadırlı kamp yapmak, dilek feneri, meşale, havai fişek kullanmak, bahçe temizliği için ateş yakmak, anız yakmak ve her türlü kontrollü ateş yakmak yasaklanmıştır. Bununla birlikte resmi tescilli orman parkı, piknik/mesire alanlarında 30 Haziran-30 Eylül tarihlerinde akşam saat 20.00'den ertesi sabah saat 08.00'e kadar mangal, semaver vb. amaçla kontrollü ateş yakmak yasaklanmıştır. Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında suç niteliğine göre 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre adli ve/veya idari işlem yapılmasına karar verilmiştir." denildi.

ÇANAKKALE'DE 15 EYLÜL'E KADAR ORMANA GİRİŞLER YASAK
Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, son günlerde ülke genelinde orman yangınlarının yaşanması ve bu konuda oldukça yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar beklendiğinden, Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde ilave tedbirlerin alınmasına gerek duyulduğu belirtildi. Konuyla ilgili mevzuatın hatırlatıldığı açıklamada, "Çanakkale ilindeki ormanlık alanlara, orman içinde faaliyet gösteren işletme sahipleri ve bunların ziyaretçileri, ormancılık faaliyetlerinde ve orman içindeki ziraat alanlarında çalışanlar ile diğer görevliler haricinde 26 Haziran-15 Eylül tarihleri süresince girişler yasaklanmıştır." ifadesi kullandı.

KÜTAHYA'DA 31 EKİM'E KADAR YASAK
Kütahya'da, Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunun kararlarına göre, 15 Haziran-31 Ekim tarihlerinde ormanlık alanlara girişler yasaklandı. Ayrıca, yangınlara etkin ve hızlı müdahale amacıyla orman yangın ilk müdahale ekipleri, Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan alanlarda konuşlandırılacak.Bu süreçte, ormanlık alanlarda ve yangın riskinin en fazla olduğu günlerde orman muhafaza memurları ve jandarma birliklerinden yararlanılarak devriye sistemi oluşturulacak.

ARDAHAN'DA 15 EYLÜL'E KADAR YASAK
Ardahan'da orman yangınlarının önlenmesi amacıyla ormanlık alanlara girişler yasaklandı, mesire alanlarına da sınırlama getirildi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında kentte bazı kararlar alındı. Piknik ve mesire yerleri dışındaki ormanlara girişlerin 15 Eylül'e kadar yasaklandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Ardahan merkez Cemal Tural Tabiat Parkı, Göle, Çakırüzüm ve Köprülü mesire yeri, Çıldır, Hanak, Damal ve Posof ilçelerindeki mesire yerlerinin dışındaki ormanlık alanlara 15 Eylül'e kadar görevli personel haricinde girişler yasaklandı." Açıklamada, mesire yerlerine ise saat 19.00'dan 08.00'e kadar girişlerin yasaklandığına yer verildi.

TUNCELİ'DE 31 EKİM'E KADAR ORMANA GİRİŞ YASAKLANDI
Tunceli'de izinsiz olarak ormanlara giriş ve belirli alanlar dışında ateş yakılmasının yasaklandığı bildirildi. Valilik açıklamasında, orman yangınlarıyla mücadele için toplantı yapıldığı belirtildi. Bu kapsamda çeşitli tedbirlerin alındığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "İlimizde 15 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında tesisleşmenin olduğu alanlar dışında ateşli ve ateşsiz piknik, kamp, izinsiz olarak ormanlara giriş-çıkış yapmak, çadır kurmak ve anız yakmak yasaklanmıştır."

MUĞLA'DA 31 EKİM'E KADAR GİRİŞ YASAĞI GETİRİLDİ
Muğla Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu'nca alınan kararla, bazı bölgelerde 31 Ekim'e kadar ormanlara giriş yasağı getirildi. Muğla Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu tarafından bazı bölgelerde ormanlara giriş yasağı getirildiği duyuruldu. 31 Ekim 2023 tarihe kadar yetkili makamlardan izin alınarak belirlenen bölgelere girileceğinin belirtildiği açıklamada, "İlçesi, mahallesi ve sınırları belirtilen ormanlık sahalara yetkililerden ve yetkili makamlardan izin alınarak girilecektir. Bu ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak yasak. Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanabilecekler. Piknik alanlarında dumansız piknik yapılması yönünde uyarılarda bulunulacak. Orman Yasası'nın 31 ve 32'nci maddesi kapsamında olan mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklandı. Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, ormanı etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alarak, söndürme ve koruma ekiplerini kuracaklar, orman ile tesisler arasında koruma bandı oluşturulacak" denildi.