Yağmurlar ile beraber gelen çıntar bu yıl kuraklığa rağmen erkenden çıkmaya başladı

Sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarıyla birlikte dağlarda ve ormanlarda ortaya çıkan bir mantar türü olan çıntar, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine ve yağış olmamasına rağmen çamlık alanlarda kendiliğinden çıkmaya başladı bile. Kendiliğinden çıkmaya başlayan çıntarların bolluğu satıcıların yüzünü güldürüyor.

Yağmurlar ile beraber gelen çıntar bu yıl kuraklığa rağmen erkenden çıkmaya başladı

Sonbaharın ilk yağmurları ile birlikte dağlarda ve çamlıklarda oluşması beklenen çıntarlar bu yıl hava sıcaklığının düşmemesine ve yağış olmamasına rağmen çamlıklarda görülmeye başlandı. Sayıca bol olan çıntarlar satıcıların yüzünü güldürüyor.

KIRSAL KESİMLERDEKİ VATANDAŞLARIN GEÇİM KAYNAĞI

 Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığı ve yağış olmamasına rağmen Sonbaharda çamlık alanlarda kendiliğinden çıkan Çıntar bolluğu satıcıların yüzünü güldürüyor.
Türkiye’nin birçok bölgesinde doğal ortamda üreyen ve bölgelere göre farklı isimlerle bilinen Çıntar, sonbahar aylarında yağışlar sonrası çamlık alanlardan toplanıyor. Kırsal kesimdeki vatandaşların geçim kaynağı haline gelen Çıntar, kilosu 130-150 lira arasında alıcı buluyor.

 

Yağmurlar ile beraber gelen çıntar bu yıl kuraklığa rağmen erkenden çıkmaya başladı - Resim : 1

PAHALI OLMASINA RAĞMEN VATANDAŞLAR İLGİ GÖSTERİYOR

Muğla’nın Menteşe ilçesinde halk pazarına hafta içi her gün çok sayıda köylü tarafından getirilen Çıntar, pahalı olmasına rağmen vatandaşlar tarafından tüketiliyor. Üreme alanlarının bulunmasının zor olduğunu belirten vatandaşlar, “Bulmak kadar toplaması da zordur. Sonbahar aylarında eğer yağış iyi olursa bol miktarda ürüyor. Son birkaç yıldır Sonbahar aylarında yağış olmuyor. Zaman zaman hafif yağmur geçişleri ile bu kadar. Eğer bölgemiz yağış alırsa bol miktarda ürer. Çıntar bolluğu fiyatlara da yansır. Şu anda Çıntar’ın durumuna göre 130-150 lira arasında alıcı buluyor” dediler.

 

Yağmurlar ile beraber gelen çıntar bu yıl kuraklığa rağmen erkenden çıkmaya başladı - Resim : 2