Yeni asgari ücret açıklandı! Uzman isim Özgür Erdursun asgari ücrete yapılacak zammı duyurdu

Yeni asgari ücretin açıklanmasına kısa bir süre kalırken milyonlarca çalışanın gözü yapılacak zam oranında… Bu nedenle "Yeni asgari ücret belli oldu mu, ne kadar zam gelecek?" sorusu sıkça merak edilenler arasında yer alıyor. tv100 ekranlarında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, “2023 yılının Ocak ayında asgari ücret minimum 7 bin 500 lira maksimum 8 bin lira olur diye düşünüyorum” dedi. İşte asgari ücret zammı ile ilgili son dakika haberinin detayları...

Yeni asgari ücret açıklandı! Uzman isim Özgür Erdursun asgari ücrete yapılacak zammı duyurdu

Asgari ücrete Aralık ayında yapılması beklenen zam şimdiden gündem oldu. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretle ilgili "Aralık geliyor, aralıkta da yapacağız" açıklaması sonrası "Asgari ücrete ne kadar zam gelecek? Asgari ücret ne kadar olacak?" sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Uzmanlar isimlerden de son dakika bilgisi gelmeye başladı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, tv100 ekranlarında konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücretin minimum 7 bin 500 lira olacağını öngördüğünü ifade eden Erdursun, “2023 yılının Ocak ayında asgari ücret minimum 7 bin 500 lira maksimum 8 bin lira olur diye düşünüyorum. En düşük emekli aylığı ise şu anda 3 bin 500 lira. Emekli aylığının ise 5 bin olmasını bekliyorum” dedi.

Yeni asgari ücret açıklandı! Uzman isim Özgür Erdursun asgari ücrete yapılacak zammı duyurdu - Resim : 1

Asgari ücret zammı enflasyonla bağlantılı mı olacak?

Her kurum tarafından farklı olarak açıklanan enflasyon rakamlarına da değinen Erdursun, ”Sayın bakan her konuşmasında şunu dile getiriyor; ‘Biz en enflasyona çalışanları ezdirmedik. Ya da emekli aylıklarını ezdirmedik.’ Bakalım peki durum öyle mi? Sayın Bakanın açıklamaları TÜİK verilerine doğru. Aslında asgari ücret 5 bin 900 lira olması gerekirken; 5 bin 500 lira olmuş. Sayın Bakanın dediği TÜİK’e doğru. Ama bir başka verilere göre ise yıllık enflasyon yüzde 99,91. İTO’nun verilerine göre en düşük asgari ücret 5 bin 647 lira olmalıydı. Demek ki asgari ücret İTO’nun enflasyon verilerine göre enflasyonun altında kalmış. Şimdi asgari ücrette hangi veriler doğru, hangi verilere göre baz alınacak?” ifadelerine yer verdi.

“Zarar gören Türk çalışanı oluyor”

Zarar görenin Türk çalışanı olduğunu belirten SGK Uzmanı Erdursun, “Cebimizden para çıkarken ENAG verilerine göre çıkıyor; cebimize para girerken ise TÜİK’e göre para giriyor. Bu durumda zarar gören Türk çalışanı oluyor. TÜİK’in açıklamaları biraz daha gerçekçi olmalı. Halkın yaşadığı enflasyonun açıklaması gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika açıklaması

Erdursun, sözlerinin devamında ise şu ifadelere yer verdi:

“Burada gerçek olan şu ürünlerdeki fiyat artış hızını durdurmadan düşürmeden bir ücretleri istediğimiz kadar arttıralım hiçbir işe yaramaz. Asgari ücrete 1 Ocak’ta yapılacak olan zam da bu arada müjde değil. Türkiye’de yılbaşında asgari ücrete zam yapılır”