Sıfır ev almak isteyenlere 0,69 faizli konut kredisi! Detaylar belli oldu! İşte hane geliri, vade, taksit ve ödeme planı…

Yeni Konut Finansman Programı ile ev sahibi olmak isteyenlere büyük fırsat! Uygun fiyatlı kredi desteği sağlanacak. Orta gelirliyi konut sahibi yapmayı amaçlayan Yeni Konut Finansman Programı için Resmi Gazete’de yeni bir karar yayımlandı. İstanbul’da yüzde 0,69 ile konut almak isteyen bir kişinin hane halkı geliri azami 80 bin TL olarak belirlendi. Peki, Yeni Konut programında taksit ve ödeme planı nasıl olacak? Konut kredisi faiz oranı ne? En az hane geliri ne kadar olacak? İşte detaylar...

Sıfır ev almak isteyenlere 0,69 faizli konut kredisi! Detaylar belli oldu! İşte hane geliri, vade, taksit ve ödeme planı…

Ev hayali kuran milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Uygun kredi ile ev sahibi olmak isteyen orta gelirliye fırsat! İşlemler başladı, oranlar ortaya çıktı. Orta gelirli için hazırlanan konut kampanyasının detayları belli oldu. Yeni Konut Finansman Programının uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

YENİ KONUT FİNANSMAN PROGRAMINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

İstanbul'un 1'inci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla'nın 2'nci bölge, bunların dışındaki illerin de 3'üncü bölge olarak tanımlandığı program kapsamındaki katkılardan ve esnek ödeme uygulamasından 18 yaş ve üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler yararlanabilecek.

ÜÇ BÖLGEYE AYRILDI! PEKİ EN AZ HANE GELİRİ NE KADAR OLACAK?

Konut finansman katkılarından yararlanmak üzere bankalara başvuracak kişilerin azami net hane gelirleri birinci bölge için aylık 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira ve üçüncü bölge için 45 bin lira olarak belirlendi. Azami net hane geliri için konutun/konut projesinin olduğu bölge esas alınacak.

15 YIL VADE UYGULANACAK

Karar kapsamındaki finansmanlar azami 15 yıl vade ile kullandırılacak, esnek ödeme uygulamasında vade 15 yılı geçmemek üzere finansmanı kullandıran banka ve başvuru sahibinin anlaşmasıyla belirlenecek. Hazine katkısının sağlandığı finansmanlar için 15 yıllık aylık eşit ödemeli plan uygulanacak, bu kapsamda, faiz/kâr payı oranları 2 milyon liraya kadar olan finansman için yüzde 0,69, 2-4 milyon lira arasındaki finansman tutarı için yüzde 0,79, 4-5 milyon lira arasındaki finansman tutarı için de yüzde 0,99 olacak.

AZAMİ KREDİ TUTARLARI BELLİ OLDU

Gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede raporlanan konut değeri ve konutun satış tutarı her ikisi de birinci bölge için 9 milyon lirayı, ikinci bölge için 5 milyon lirayı, üçüncü bölge için 3 milyon lirayı geçmeyecek. Bu karar kapsamında kullandırılacak azami finansman tutarları gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede raporlanan konut değerinin yüzde 90’ını geçmemek üzere, birinci bölge için 5 milyon lira, ikinci bölge için 3 milyon lira, üçüncü bölge için 2 milyon lira olacak.

Sıfır ev almak isteyenlere 0,69 faizli konut kredisi! Detaylar belli oldu! İşte hane geliri, vade, taksit ve ödeme planı… - Resim : 1

5 YIL SATIŞ YASAĞI

Karar kapsamında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi/ön ödemeli konut satış sözleşmesi ile satışı yapılacak konutlar için finansman kullanılması adına ilgili sözleşmede, söz konusu konutun finansman tarihinden itibaren 5 yıl süre ile satışa konu olamayacağına ilişkin hüküm bulunması şart olacak.

ORTA GELİRLİYE KONUT PROJESİ ŞARTLARI

Hanedeki eşlerin üstünde konut olmayacak. 5 yıl boyunca satılamayacak. Son 1 yıl içinde konut satmamış olacak. Başvuracağı ilde 1 yıl ikamet şartı olacak.

15 yıl vade, 5 milyon liraya kadar kredi verilecek. 2 milyon liraya kadar yüzde 0,69 faiz. 2-4 milyon lira arası krediye yüzde 0,79 faiz. 4-5 milyon arası krediye yüzde 0,99 oranında faiz uygulanacak.

Sıfır ev almak isteyenlere 0,69 faizli konut kredisi! Detaylar belli oldu! İşte hane geliri, vade, taksit ve ödeme planı… - Resim : 2

UYGUN FAİZLİ KREDİDEN NASIL FAYDALANILACAK?

Konut üreticileri kriterlere uygun projelerini ilan edecek. Vatandaş bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka uygunluğu denetleyip krediyi verecek.

KREDİ GERİ ÖDEME MİKTARI NE KADAR?

1.000.000 TL çekilen kredide aylık ödeme tutarı 9.719 TL olacak. Toplam geri ödeme miktarı ise 1.749.420 TL olacak.

2.000.000 TL çekilen kredide aylık ödeme tutarı 19.438 TL olacak. Toplam geri ödeme miktarı ise 3.498.840 TL olacak.

3.000.000 TL çekilen kredide aylık ödeme tutarı 29.157 TL olacak. Toplam geri ödeme miktarı ise 5.248.260 TL olacak.

4.000.000 TL çekilen kredide aylık ödeme tutarı 38.875 TL olacak. Toplam geri ödeme miktarı ise 6.997.500 TL olacak.