Yozgat, Çankırı, Sinop, Sivas'ın korkulu rüyasıydı... Her an her dakika baş gösterebilir... İşte bakmanız gereken belirtiler

Türkiye’de yaz aylarında en çok rastlanan kene vakaları İngiltere’yi alarma geçirdi. Bir kişide tespit kene kaynaklı ensefalit (TBEV) vakası ortaya çıkınca yetkililer alarma geçti. Menenjite neden olabilen virüsün belirtileri de ortaya çıktı.

Yozgat, Çankırı, Sinop, Sivas'ın korkulu rüyasıydı... Her an her dakika baş gösterebilir... İşte bakmanız gereken belirtiler

Türkiye’de yaz aylarıyla birlikte çoğunlukla İç Anadolu bölgesinde (Yozgat, Çankırı, Sinop, Sivas) kene vakaları baş gösteriyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne neden olan keneler bu kez İngiltere’de farklı şekilde ortaya çıktı.

Bir kişide menenjite neden olabilen kene kaynaklı ensefalit (TBEV)  virüs tespit edildi. İngiltere’nin çeşitli yerlerinde görülen vakalar nedeniyle yetkililer uyarıda bulundu.

Yozgat, Çankırı, Sinop, Sivas'ın korkulu rüyasıydı... Her an her dakika baş gösterebilir... İşte bakmanız gereken belirtiler - Resim : 1

İLK VAKA DOĞRULANDI

Kene kaynaklı ensefalit (TBEV), ülkenin ilk doğrulanmış vakası da dahil olmak üzere üç bölgede görüldü. Ülkede mevcut olan ilk vaka geçen yıl Yorkshire'da doğrulandı.

BAŞKA YERLERDE OLABİLİR

Bunun yanı sıra, virüs Hampshire/Dorset ve Norfolk'ta da tespit edildi, ancak İngilizler, onu taşıyan kene türlerinin yaygın olması nedeniyle Birleşik Krallık'ın başka yerlerinde mevcut olabileceği konusunda uyarıldı.

Yozgat, Çankırı, Sinop, Sivas'ın korkulu rüyasıydı... Her an her dakika baş gösterebilir... İşte bakmanız gereken belirtiler - Resim : 2

ÜÇ VAKA BULUNDU

Yeni risk değerlendirmesi, 2019'dan bu yana üç olası veya doğrulanmış vaka buldu ve TBEV , hafif gripten menenjite veya ensefalite kadar çeşitli hastalıklara neden olabilir .

İngiltere’de kene kaynaklı tespit edilen virüsün menenjite neden olabileceği ifade edildi.

BELİRTİLERİ MENENJİTLE BENZER

Semptomlar genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, ense sertliği ve bilinç kaybı gibi menenjite benzer.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı ve Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı, son yıllarda virüste meydana gelen son artışı araştırıyor.

Menenjit belirtileri listesi:

-Şiddetli baş ağrısı

-Boyun tutulması

-Parlak ışıklara bakarken ağrı

-Nörolojik semptomlar geliştirir:

-Epileptik olduğu bilinmiyorsa nöbeti (nöbet) var

-Ani kafa karışıklığı veya davranış değişikliği

-Kol ve bacaklarda zayıflık veya hareket kaybı

-Yüzde düşme, görüşte değişiklik veya geveleyerek konuşma

Yozgat, Çankırı, Sinop, Sivas'ın korkulu rüyasıydı... Her an her dakika baş gösterebilir... İşte bakmanız gereken belirtiler - Resim : 3

KENELER TARAFINDAN ISIRILMAMAK İÇİN DİKKAT EDİN

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Dairesi Başkan Yardımcısı Dr Meera Chand şunları söyledi:

"Gözetlememiz, kene kaynaklı ensefalit virüsünün Birleşik Krallık'ta çok nadir olduğunu ve genel nüfus için riskin çok düşük olduğunu gösteriyor. Keneler ayrıca Lyme hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli başka enfeksiyonları da taşırlar, bu nedenle bozkır ve ormanlık alanlar gibi kenelerin geliştiği açık alanlarda ısırılma şansınızı azaltmak için adımlar atın ve keneleri kontrol etmeyi ve derhal ortadan kaldırmayı unutmayın."