Yunanistan ile tokalaşan parmaklarını değil, kolunu kontrol etsin!

Tarih boyunca Yunanlar hep kapasitelerinin üstünde uzun vadeli büyüme ve genişleme hedefleri olmuş ve hedeflerine erişmek için de kapasite açığını büyük dış güçlerle tamamlamış, böylelikle hedeflerini birer birer elde etmiş, elde etmeye de devam etmektedir.

Özellikle büyük devletler bu hedefler Türklerden bir toprak koparılmasını içerdiğinde Yunanların kapasite açığını tartışmasız tamamlamışlardır.  

Günümüzde de Yunanistan’ın hukuk ve antlaşma tanımaz tavırları, şımarıkları ve Türkiye’ye meydan okumaları bu geçmişten gelen büyük güç desteği alışkanlığından kaynaklanmaktadır.

MEGALİ İDEA’YI BİLMEDEN YUNANLARLA GEÇMİŞTE, GÜNÜMÜZDE YAŞANANLAR VE GELECEKTE YAŞANACAKLARI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR

Günümüzde yaşananlara ilişkin büyük resmi görmek Yunanistan’ın tarihi büyüme hedefleri nedir ve bu hedefleri nasıl elde etmiş, elde etmeye çalışmakta olduğunu maddeler halinde özetlemek istiyorum.

Bu hedeflerin temelinde Yunanların asırlardır kutsal hedefler manzumesi saydığı “Megali İdea”sı yatar. Megali İdea’yı bilmeden Yunanlarla geçmişte, günümüzde yaşananlar ve gelecekte yaşanacakları anlamak mümkün değildir. "Megali İdea”yı göz ardı ederek ve hatta merkeze almadan Türkler ve Yunanlar, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşananları analiz etmek, politika oluşturmak mümkün değildir. Aksi büyük hata olur.

Peki “Megali İdea” nedir?

Türkçede “Büyük Ülkü” anlamına gelen “Megali İdea” ya da “Megalo İdea” Yunanların büyük bir imparatorluk kurma fikrinin adıdır.

Megali İdea doğrultusunda en fazla çalışan ve ilk Megali İdea haritasını yayınlayan kişi, Yunan tarihinin ünlü şairi ve ulusal kahramanı Rigas Ferreros’tur (1757-1798). Ferreros, 1791 yılında Bükreş’te bulunduğu sırada ilk haritayı çizmiş ve daha sonra 1796 yılında bu haritayı Viyana’da bastırarak Yunanca konuşulan tüm topraklarda dağıttırmıştır.

Yunanistan ile tokalaşan parmaklarını değil, kolunu kontrol etsin! - Resim : 1Bu haritada Yunanistan’a dâhil edilmesi hedeflenen bölgeler, Yedi Ada (İyon Denizi Adaları), Teselya, Epir, Makedonya, Trakya ve Batı Anadolu’nun bir bölümü, Girit başta olmak üzere tüm Adalar Denizi (Ege) Adaları ve Meis, Kıbrıs ve Pontus [Pontos] olarak tabir ettikleri Doğu Karadeniz bölgesidir.

Megali idea kısaca Yunanistan’ın Büyük Yunan İmparatorluğu sözde Bizans’ı kurma ideolojisidir. Megali İdea’nın hedeflerine ulaşma stratejisi ise tarih araştırmalarına göre şu şekildedir:

1. Yunanistan bağımsızlığını ilan edecektir.

2. Batı Trakya ve Selanik Türklerden ne pahasına olursa olsun alınacaktır.

3. Girit başta olmak üzere Adalar Denizi (Ege) Adaları (ve Meis) alınacak, Adalar Denizi bir Yunan Gölü olacaktır.

4. Batı Anadolu Yunanistan’ın olacaktır.

5. Pontus Rum Devleti kurulacaktır.

6. Kıbrıs Yunanistan’a bağlanacaktır.

7. Son olarak İstanbul Türklerden alınarak Büyük Yunan (sözde Bizans) İmparatorluğu kurulacak ve “Megali İdea” gerçekleşecektir. 

YUNANİSTAN SAVAŞMADAN VE SAVAŞTA YENİLSE DAHİ BU HEDEFLERİNE BÜYÜK GÜÇLERİN DESTEĞİ İLE ULAŞMAYA DEVAM ETMEKTEDİR

Yunanistan, 1821 yılından itibaren Megali İdea hedefi doğrultusunda savaşmadan hatta savaşta yenilse dahi topraklarını altı defa büyütmüştür. Nasıl mı?

- 1821 yılında Rusya, İngiltere ve Fransa’nın desteği ile Osmanlı’ya karşı başlattığı sözde isyan özde Türklere ve Müslümanlara Mora’da yaptığı soykırımlar neticesinde 24 Nisan 1830 yılında Yunanistan bağımsızlık ilan etmiş, büyük güçlerin baskısıyla Eğriboz, Kuzey Sporat ve Kiklad Adaları Yunanistan’a verilmiştir.

- Britanya 1815’ten beri denetimi altında bulundurduğu İyon Denizi Adaları olan Yedi Ada’yı 1864’te Yunanistan’a bağışlamıştır.

- 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası imzalanan Berlin Antlaşması (1878) ve İstanbul Antlaşması (1881) kendisi savaşan olmamasına rağmen Teselya’nın çok büyük bir bölümü Yunanistan’a verilmiştir.

1897 OSMANLI-RUS SAVAŞI: SAHADA TÜRK ZAFERİ, MASADA YUNAN ZAFERİ

- Yunanistan'ın Osmanlı idaresindeki Yanya ve Girit Rumlarını isyana kışkırtmaya devam etmesi üzerine çıkan ve Osmanlı Ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı (diğer adıyla Otuz Gün Savaşı, 17 Nisan-19 Mayıs 1897)’ neticesinde:

- Rusya’nın baskısıyla İstanbul Antlaşması imzalanmış,

- Osmanlılar sanki savaşta yenilmiş gibi savaş sırasında ele geçirdiği Teselya’yı boşaltmış,

- İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya'nın baskısıyla Girit'in muhtariyeti (özerkliği) ilan edilerek adadaki Türk hâkimiyeti fiilen sona erdirildi.

BALKAN SAVAŞLARI NETİCESİNDE YUNANİSTAN TOPRAKLARI İKİ KATINA ÇIKMIŞTIR

- Venizelos’un politikalarıyla 1912-14 Balkan Savaşları’yla Yunanistan’ın yüzölçümü ve nüfusunu iki katına çıkarmıştır. Bu çerçevede Yanya, Selanik ve Kavala’nın da içinde bulunduğu bölgeler Yunanistan’a dâhil edilmişlerdir. Girit, 14 Kasım 1913 tarihli Atina Antlaşması ile Yunanistan’a bağlanmıştır.

- Balkan Savaşları’nda Osmanlı Devleti’nin karada yaşadığı yenilgileri denizde de yaşaması neticesinde kuzey ve orta Adalar Denizi (Ege) Adaları Yunanistan’ın eline geçmiştir. Balkan Savaşları neticesinde Yunanistan tarafından işgal edilen Adalar, 13 Şubat 1914 yılında Altı Büyük Devlet Kararı ile Yunanistan devredilmesine karar verilmiştir.

Yunanistan ile tokalaşan parmaklarını değil, kolunu kontrol etsin! - Resim : 2
(1912 tarihli London News isimli İngiliz Gazetesinde yayınlanan ve Balkan Savaşlarını tasvir eden ibretlik bir illüstrasyonda;” Yunanlının tuttuğu bir Osmanlı askerinin alnına Bulgar asker haç çiziyor.)

 

Yunanistan ile tokalaşan parmaklarını değil, kolunu kontrol etsin! - Resim : 3
Patris gazetesinde yer alan, Yunanistan’ın Balkan Savaşları’nda büyüdüğüne işaret eden illüstrasyon. İllüstrasyonda Bizans kartalı kanatlarını açmış bir şekilde resmedilmiştir. (Kaynak: Patris, 1 Ocak 1913, s. 1)

 

- Megali İdea kapsamında büyük güçleri arkasına alan Venizelos’un direktifiyle 1919 yılında başlayan Yunanistan’ın Batı Anadolu işgal girişimi, 1922 yılında Türk Kurtuluş Savaşı’nın Yunan yenilgisiyle sonuçlanmasıyla büyük bir darbe yemiştir.

YUNANİSTAN’IN ADALAR DENİZİ (EGE)’Nİ YUNAN GÖLÜNE VE KIBRIS’I YUNAN TOPRAĞINA DÖNÜŞTÜRME ADIMLARI

- Yunanistan, Adalar Denizi’ni Yunan gölüne dönüştürmek hedefinde bir adım olarak, 1931 yılında Adalar Denizi’nde hava sahasını 10 mile, 1936 yılında da karasularını 3 milden 6 mile çıkarmıştır.

- 1947 Paris Barış Antlaşması ile Menteşe Adaları (On İki Ada) ve Meis büyük güçlerce (İngiltere, Fransa ve Rusya başta olmak üzere) İtalya’dan alınıp Yunanistan’a devredilmiştir.

- Megali İdea’nın 1821’den itibaren süren Kıbrıs ayağına binaen 1928’de Venizelos ile ayyuka çıkan adayı ilhak girişimleri, 1964’ten itibaren Türklere yapılan soykırıma dönüşmüştür. Yunanistan’ın Türklere soykırım yaparak toprakları işgal ve ilhak etme girişimi bu kez Kıbrıs’ta işgal ve ardından ilhak girişimine Türkiye 1974 yılında adaya barış harekâtı düzenleyerek engellemiştir. Böylece Megali İdea’nın Kıbrıs ayağını durdurmuştur. Yunanistan ise hâlâ bu idealinden vazgeçmiş değildir.

YUNANİSTAN MEGALİ İDEA HEDEFLERİNİN YARISINDAN FAZLASINI ELDE ETMİŞTİR, SIRA DİĞERLERİNDEDİR

Tüm bu anlattıklarımızdan sonra başa dönüp Yunanistan’ın Megali İdea hedeflerinden hangilerini elde ettiğini görelim ve böylelikle Yunanistan’ın hangi hedeflere ulaşma çabasında olduğunu anlayalım:

1. Yunanistan bağımsızlığını ilan edecektir (1830’da ulaşmıştır).

2. Teselya, Epir, Makedonya, Trakya ve Selanik Türklerden ne pahasına olursa olsun alınacaktır (1830-1923 arasında Doğu Trakya hariç ulaşmıştır).

3. Girit başta olmak üzere Adalar Denizi (Ege) Adaları (ve Meis) alınacak, Adalar Denizi bir Yunan Gölü olacaktır  (1912-1947 arasında adalara sahip olma hedefinin hemen hemen hepsine ulaşmış, karasularını 12 mile artırdığında Yunan Gölü hedefine de ulaşmış olacaktır).

4. Batı Anadolu Yunanistan’ın olacaktır (1919-1922 arasında denemiş ama hüsranla sonuçlanmış).

5. Pontus Rum Devleti kurulacaktır (Bugünlerde yoğunlaşan Yunan ve Ortodoks propaganda faaliyetleri bu hedef doğrultusunda ilerlenildiğini göstermektedir).

6. Kıbrıs Yunanistan’a bağlanacaktır (Bu hedefin ilk basamağı olan Kıbrıs Adası’nın Türklerden alınması 1878 yılında Ada’nın İngiliz fiili hâkimiyetine geçişi ile başarılmıştır. İkinci basmağı da Ada’nın İngiliz hâkimiyetinden çıkarılması ise 1960’da başarılmıştır. Şimdi sıra önce Rum yönetiminde bir Kıbrıs ve sonrasında ilhaktır).

7. Son olarak İstanbul Türklerden alınarak Büyük Yunan (sözde Bizans) İmparatorluğu kurulacak ve “Megali İdea” gerçekleşecektir (İstanbul’u “Ekümenik Patriklik Devleti” şeklinde gösteren haritaların Yunan medyasında yayımlanması ve İstanbul’a Yunan devlet yetkililerinin istisnasız “Konstantinopolis” demeleri bu hedef doğrultusunda hareket edildiğinin açık delilidir).

 Yunanistan ile tokalaşan parmaklarını değil, kolunu kontrol etsin! - Resim : 4Yani Yunanistan Megali İdea hedeflerinden neredeyse yarıdan fazlasına tekabül eden önemli kısımını büyük güçleri arkasına alarak geçekleştirmiş ve diğerlerini de yine büyük güçleri arkasına alarak gerçekleştirmeye politikalarını kararlı şekilde yürütmeye 200 yıldır devam ediyor.

“Megali İdea” gerçeğini görmez, bu bir safsatadır, abartıdır, saçmalıktır diyerek küçümsersek tarihte koskoca Osmanlı Devleti’nin başına gelenlerden hiç ders almamışız demektir.

YUNAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS KIBRIS ADASINI YUNANİSTAN’A BAĞLAMA HEDEFİNDEN VAZGEÇMEDİKLERİNİ İFADE ETMİŞTİR

Dikkat edin Yunan Başbakanı Miçotakis daha birkaç ay önce ABD’yi ziyaretinde hem ABD Başkanı Biden hem de ABD Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada 1974’ü işaret ederek “Kıbrıs Helenizmi 48 yıldır acı çekiyor” demiştir. "Kıbrıs Helenizmi" ne demektir? Kıbrıs’ın Yunanlaşması, Yunanlığı! Megali İdea hedefine sıkı sıkıya sarılmışlık ve inanmışlığın bundan daha büyük itirafı olur mu?

Megali İdea hedefi doğrultusunda Yunanistan’ın Kıbrıs’ı Yunanlaştırması ve ilhak etme amacını görmezden gelerek, bu durumu hala “Kıbrıs Sorunu” olarak tanımlayan içimizdekileri kınıyorum.

Yunanistan’ın tarih boyu olduğu üzere büyük güçleri bugün de arkasına alarak;

- Karasularını artırma girişimleri,

- Adaları silahlandırması

- Sevilla Üniversitesi Haritası ve uygulama talepleri

- İstanbul’a “Konstantinapol” demeleri,

- İstanbul’u “Ekümenik Patrik Devleti”, Trakya’yı Yunan Devleti olarak gösteren haritalar yayımlamaları, 

- Doğu Karadeniz’i Pontus olarak ifade edip bölgede Yunan ve Ortodoks propagandaları yapmaları

-Batı Trakya’yı Türksüzleştirmek için Türk azınlığa yapılan zulüm ve baskılar başta olmak üzere yaptığı tüm uygulamalar ve izlediği politikalar hep Megali İdea hedeflerine ulaşmak içindir. 

KOCA OSMANLI DEVLETİ’NİN NASIL YIKILDIĞINDAN DERS ALMAZSAK…

Bunları görmezden gelirsek ya da küçümsersek Osmanlı Devleti’nin başına gelenlerden, tarihten hiç ders almamışız demektir. 

Sözün özü şudur; “Yunanistan’a karşı tavizsiz bir politika izlemek şarttır. Yunanistan ile tokalaşan parmaklarını değil, kolunu kontrol etsin!”

Türkiye’nin artık verecek ne bir karış vatan toprağı ne de bir damla vatan suyu vardır!

Allah Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk Milletin sonsuza dek korusun!