11 gün uyumadı! Deneyin son saatlerinde sözlerini çok konuşuldu

Yemek ve içmek kadar insan sağlığı için uyku da son derece önemli. Peki günlerce uyumayınca olur? 11 gün uyumayan adam üzerinde deney yapıldı. Deneyin son saatlerinde söylediği sözler kayıtlara böyle geçti.

11 gün uyumadı! Deneyin son saatlerinde sözlerini çok konuşuldu

Kaç saat uykusuz kalabilirsiniz? 24 saat durduğunuzda bile vücudunuzdaki değişiklikleri hissedebiliyorsunuz. Dünyada en uzun uyanık kalma süresi ise 264.4 saat ile 17 yaşındaki Randy Gardner'a aitti. 1963'te ABD'de yaşanan bu olay aslında Gardner ile sınıf arkadaşı Bruce McAllister'ın bir uyanık kalma denemesinden ibaretti. Uyanık geçen tam 11 günün sonunda Gardner'ın yaşadıkları hem uykunun önemini ortaya koydu hem de uykusuzluğun insanlarda ne denli vahim sonuçlar doğuracağını kanıtladı.

11 GÜNDE NELER YAŞANDI?

Milliyet'in haberine göre; tam 11 gün boyunca uykusuz kalan Gardner'ın bu süre zarfında bilişsel ve motor becerilerinde birçok ciddi değişim gözlemlendi. Gardner'ın arkadaşı McAllister'ın hazırladığı raporda da durumun ciddiyeti bir kez daha gözler önüne serildi. Peki Gardner neler yaşadı? İlk iki gün boyunca sık sık başı dönen Gardner'ın dili sürçmeye başladı. Odaklanmada zorluklar yaşamaya başlayan genç adam için ise asıl zorluk ikinci günün sonunda başladı.

Halüsinasyonlarla boğuşmaya başlayan Gardner, ciddi öfke problemleri içinde buldu kendini. En basit şeylere bile sinirlenmeye başlayan Gardner, normalde kolaylıkla söyleyebildiği tekerlemeleri ve basit kelimeleri bile söyleyemiyordu artık. 72 saatin sonuna gelindiğinde ise genç adamın düşünme becerisi iyice yavaşlamış ve odağı neredeyse kaybolmuş durumdaydı.

DENEYİN SON GÜNÜNDEKİ SÖZLERİ ÇOK KONUŞULDU

İki lise öğrencisi bu deneyi yaparken bir yandan Vietnam Savaşı devam ediyordu, Kennedy Suikastı'nın yansımaları da hâlâ gündemin üst sıralarındaydı. Ancak medya deneyin 4'üncü gününde artık iki gencin deneyine ciddi bir ilgi göstermeye başlamıştı. Gardner, uyuyakalmamak için bowling ve basketbol oynuyor ve özellikle gece saatlerinde zihnini meşgul ediyordu. 8'inci güne gelindiğinde Randy Gardner, temel yaşamsal fonksiyonlarını bile yerine getiremeyecek duruma gelmişti. Yemek yiyemiyordu ve hafıza kayıpları yaşamaya başlamıştı.

11'inci günde 100'den geriye, her seferinde 7 çıkararak saymaya çalıştı. Bu deneyi birkaç kez başarıyla yaptıktan sonra 65'e geldiğinde duraksadı. Neden durduğu sorulduğunda ise ne yaptığını unuttuğunu söylüyordu. Gardner deneyin son gününde yapılan basın toplantısında, "Uykusuz kaldığınızda çok kötü şeyler yaşamayacağınızı ispatlamak istedim" demişti ve yıllar sonra dahi çok konuşulacak şu sözleri söylemişti:

"Bu rekoru kırabileceğimi ve bunun negatif bir deneyim olmayacağını düşünmüştüm."

1 GECELİK UYKU BİLE NORMALE DÖNMESİNE YETTİ

Gardner, 11 gün uykusuz kalarak yaptığı deney sonrası sadece 1 gece kaliteli bir şekilde uyuyarak tüm yaşamsal fonksiyonlarını kazanmış ve artık her şey normale dönmüştü. İki gencin 1963 yılında yapığı bu deney kaliteli uyku ve uykusuzluk temelli pek çok sorunda hatırlanan deneylerin başında geliyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi ve Türkiye BEYİNDER (Beyin Sağlığı Derneği) Başkanı Prof. Dr. Derya Uludüz, uykusuzluk nedeniyle uzun vadede yaşanabilecek sorunlara ilişkin, "Uzun vadede zorlanan ve dinlenemeyen beyin ve vücut zorlanmaya başlayacak ve inflamasyon dediğimiz kronik hastalıkların zeminini oluşturacak hastalıkları beraberinde getirecektir. En sık karşımıza çıkan ise kalp krizleri, beyin felci, hafıza sorunları olacaktır" diye konuştu.