3600 ek gösterge müjdesi! Uzman isim yorumladı: Kim ne kadar alacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi açıkladı. Oğuz Haksever ile tv100 Ana Haber yayınına bağlanan  sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya, düzenlemenin detaylarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada 3600 ek gösterge müjdesini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "3600 ek gösterge sözümü tuttuk. 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ilgili çalışmayı tamamladık. Meclis'imizin takdirin sunulacağı noktaya getirdik. 3600 tüm memurlarımızı kapsayacak. Kamu çalışanları lehine bir fedakarlıkta bulunarak, tüm memurlarımızın ek göstergelerinde 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdık." dedi. Oğuz Haksever ile tv100 Ana Haber yayınına bağlayan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği 3600 ek gösterge müjdesinin detaylarını anlattı.

"Bütün memurlara 600 puanlık bir ek gösterge ilavesi"
Kaya "4 meslek grubunda ağırlıklı olarak 3600 ek gösterge konuşulmuştu. Ancak sayın cumhurbaşkanının da ifade ettiği gibi biz de zaman zaman ekranlardan dile getirdik. Memurlar arasında hiyerarşik yapıda ciddi bir sıkıntılar ve eşitsizlikler olacağını öngörmüştük. Nihayetinde bugün bakanlar kurulu toplantısı sonucunda yapılan açıklamada bütün memurlara 600 puanlık bir ek gösterge ilavesinin yapıldığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

En az 300 TL artış
"Burada 3600 ek gösterge yapılınca esas nereyi etkiliyor?" sorusunu yanıtlayan Kaya "Ekonomik olarak bütçeye bakmak gerekiyor. Bütçeye de ciddi oranda bir yük getirecek. Şuan bu yapılan düzenleme sonrasında memurların en az 300 lirayla 1300 lira arasında ücretlerinde bir artış söz konusu olacak. Emekli ikramiyelerinde de önemli ölçüde artış meydana getirmiş olacak." diye konuştu. 

"Hiyerarşik yapı korunmuş olacak"
Hiyerarşik dengesizlikle ilgili ise Kaya "Şuan genel müdürler içerisinde 3600 ek gösterge de bulunanlar var. Şimdi siz bir alt pozisyondaki memuru 3600'e getirdiğinizde müdürle eşitlemiş oluyorsunuz. Dolasıyla burada hiyerarşik bir dengesizlik söz konusu olacaktı. Bunların da göstergeleri 4400'e çıkarılmak suretiyle bu hiyerarşik yapının korunması ve aradaki maaş farkının yeniden değerlendirilmesi söz konusu olacak." dedi. 

"Dengesizlik ortadan kaldırılmış oldu"
Dengesizliğin ortadan kaldırıldığını belirten Kaya "Özellikle memurların kendi aralarında, kademe ve derecelerinden kaynaklı ya da mesleki deneyimlerinden kaynaklı bir eşitsizlik söz konusuydu. Bu düzenlemeyle kısmen de olsa düzeltilmiş oldu. Örneğin 2200'de bulunan bir şube müdürü 3000'e çıkarıldı. Çünkü şube müdürü 2200'deydi. Şubede çalışan bir memur 2600 göstergedeydi. Bu dengesizlik ortadan kaldırılmış oldu." diye konuştu. 

Yılbaşından sonra yürürlüğe girecek
Ücret artışının yılbaşından sonra gerçekleşeceğini vurgulayan Kaya "Hali hazırda görev yapan memurlar arasında 300 lira ile 1300 lira arasında ücretlerde yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek. Emeklilerde ise 1300 lira ile 1400 lira arasında bir artış meydana getirecek. Çünkü bu göstergelerden yararlananacak olan binlerce, milyonlarca emekli memurumuz var. Bunlarda bu düzenlemeden istifade edecek." dedi. 

İkramiyelerde 44 bin lira artış
Emekli ikramiyelerindeki artışa da değinen Kaya "Artık kamuda çalışıp da emeklilik şartını yerine getirmiş ancak 3600 ek göstergeyi bekleyenler 1 Ocak'tan itibaren emeklilik dilekçelerini verdiklerinde alacakları emekli ikramiyesinde 44 bin lira ile 50 bin lira arasında bir artış meydana getirecek. Bugün 25 yıllık ya da 30 yıllık bir memur 200 bin lira civarında bir emekli ikramiyesi alacaksa, ek göstergenin yürürlüğe girdikten sonra 244 bin lira civarında emekli ikramiyesi alacak." ifadelerini kullandı.

"TBMM'ye gelecek"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra sürecin TBMM'ye geleceğini belirten Kaya "Bunların raporları ve taslakları hazırlandı. Cumhurbaşkanına sunuldu. Artık bundan sonra cumhurbaşkanı açıklamasını yaptığına göre bundan sonraki süreç TBMM'ye gelecek. Bazen yasa meclise geldiğinde kanun teklifi vererek eksik görülen noktalar düzeltiliyebiliyor." dedi.