ABD’nin en eski bilim ve teknoloji dergisi KAAN’ı F-35 ve F22 ile kıyasladı: Ankara'nın yeni 'Titanı' göklere çıktı

ABD’nin en eski bilim ve teknolojisi dergilerinden birisi olan Popular Mechanics KAAN’ı konu aldı. Sebastien Roblin imzalı yazıda KAAN, F-35, F-22 ve Hintlilerin ürettiği AMCA uçağıyla kıyaslandı. Sebastien Roblin ise KAAN ile ilgili olarak “"Türklerin ilk savaş uçağı, tarihi uçuşunu gerçekleştirdi, Ankara'nın yeni 'Titanı' göklere çıktı" ifadelerini kullandı.

ABD’nin en eski bilim ve teknoloji dergisi KAAN’ı F-35 ve F22 ile kıyasladı: Ankara'nın yeni 'Titanı' göklere çıktı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, geçtiğimiz hafta ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN’ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi. Kotil, Ekim 2023'te Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada 2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 uçak teslim edilebileceğini söylemişti. Ancak savaş uçağının seri üretiminin ne zaman başlayacağına dair güncel bir açıklama kaydedilmedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN F-16’YA BENZETMİŞTİ

İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek, "KAAN aynı F-16 gibi. Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" dedi. 

DÜNYA BASININA KONU OLMUŞTU

Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor. KAAN'ın uçmasından sonra Avrupa, Orta Doğu ve ABD medyasından birçok kuruluş uçağı F-16, F-35 ve F-22 ile dahi kıyasladılar.

ABD’nin en eski bilim ve teknoloji dergisi KAAN’ı F-35 ve F22 ile kıyasladı: Ankara'nın yeni 'Titanı' göklere çıktı - Resim : 1

"ANKARA'NIN YENİ TİTAN'I"

ABD'nin en eski bilim ve teknoloji dergilerinden Popular Mechanics'de yazan Sebastien Roblin ise KAAN ile ilgili yazdığı analizinde "Türklerin ilk savaş uçağı, tarihi uçuşunu gerçekleştirdi, Ankara'nın yeni 'Titanı' göklere çıktı" ifadesini kullandı.

Modern ve beşinci bir nesil uçak inşa etmenin zorluklarını hatırlatan Roblin, Türkiye'nin eninde sonunda kendi kendine yetebilen bir ordu geliştirme planında KAAN'ın kritik bir rol oynadığını belirtti ve ekledi:

"KAAN, genel olarak ABD'nin F-22A Raptor hayalet savaş uçağına benziyor. Alüminyum burun ve titanyum merkez gövdeye sahip olan uçağın yüzeyleri, Türk şirketlerinin başlangıçta F-35 jetleri için ürettiği karbonlarla kaplı"

ÖNÜNDE UZUN BİR YOL VAR

KAAN'ın seri üretime geçtikten sonra 2070 yılına kadar kullanımda olacağını belirten Roblin, Türkiye'nin tıpkı Güney Kore'nin KF-21 Boramae savaş uçağına planladığı gibi yapay zeka da ekleyeceğini aktardı. Roblin ayrıca KAAN'ın Türkiye'nin ileri savaş teknolojilerine olan cesur girişini temsil ettiğini ve potansiyel olarak yerli üretim bir savaş uçağıyla askeri yeteneklerinin farklı bir seviyeye geçeceğini ifade etti.

EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ

KAAN'ın en önemli özelliğinin 'bağımsızlık' olduğunu hatırlatan Roblin, Türkiye'nin başta ABD ve Almanya ile artık ilişkileri ne olursa olsun kendi uçağını yapabilecek seviyede olduğu için bu iki ülkeden ayrı hareket edebileceğini söyledi.

HİNT UÇAĞI AMCA İLE KIYASLADI

Hindistan uzun yıllardır beşinci nesil AMCA adındaki bir projeyi geliştiriyor ancak bu uçak hala havalanmadı. Hatta Hint basını KAAN'ın ilk uçtuğu gün kendi hükümetlerine yönelik eleştirilerde bulundu. Roblin'e göre KAAN, tam anlamıyla sahaya sürüldüğünde AMCA'dan daha güçlü bir uçak olacak. KAAN önümüzdeki yıllarda Ankara için 6. nesil savaş uçakları ve yapay zekanın temelini oluşturacak.