Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Mersin ve Osmaniye'de yaşayanlar dikkat! Bu hatanız 1 milyon TL'ye mal olabilir

Türkiye'de nesli tükendiği düşünülen 'Anadolu leoparı' hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Mersin ve Osmaniye'de görülebileceği tahmin edilen hayvana zarar verenler 1 milyon TL ceza ödeyecek.

Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Mersin ve Osmaniye'de yaşayanlar dikkat! Bu hatanız 1 milyon TL'ye mal olabilir

Sanayileşme, orman yangınları, turizm ve kaçak avcılık gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan çeşitli ölüm faktörleri nedeniyle sayıları hızla azalan Anadolu leoparının neslinin tamamen yok olduğu düşünülürken, DKMP'nin Batı Akdeniz'de 400 civarı fotokapanın kullanıldığı projesinde, 2019'dan bu yana 2 bireye ait toplam 58 farklı görüntü elde edildi.

Anadolu leoparı, en son 1975 yılında, Ankara'nın Beypazarı ilçesi, Aydın'ın Seferler ve Asar köylerinde görüldü, o tarihten beri de Türkiye'deki varlıkları tartışma konusu oldu. Sonraki süreçte hiçbir kayıt elde edilemeyen Anadolu leoparının Batı Akdeniz'de yaşadığının kanıtlandığı araştırma projesinin, tüm Akdeniz ve Ege bölgelerini kapsayacak şekilde genişletilme kararı alındı.

1 MİLYON TL CEZA

Uzmanlar, çok uzun yıllardır Anadolu'da tamamen yok olduğu düşünülen bu özel türün yaşadığına dair kayıtların çok sevindirici olduğunu belirtirken, diğer yaban hayvanlarında olduğu gibi Anadolu leoparını öldürmenin kesinlikle yasak olduğunu vurguladı. Silahla, zehirlenme veya başka sebeplerle öldürenlere uygulanacak cezanın ise 1 milyon TL para cezası ve 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olduğuna dikkat çekildi. 

Bu canlının Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Mersin ve Osmaniye'de görülebileceği ifade ediliyor.