Ağız kokusu kanserin habercisi

Ağız kokusunu hafife almayın. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, ağız kokusunun kanser belirtisi olabileceği konusunda uyardı.

Ağız kokusu kanserin habercisi

Doktorlar ağız kokusunun günlük yaşantımızda insan ilişkilerimizi zora sokan bir rahatsızlıktan öte önemli sağlık sorunlarının habercisi olduğu konusunda uyarıyor.

Ağız kokusu sadece yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık olarak görülmemeli. Daha çok ağızda, dilde, dişlerde ve midedeki bir rahatsızlığı işaret eden ağız kokusu, ölümcül bir kanserin de belirtisi olabiliyor. Genellikle geçici yaşanan bu durumun uzun süre geçmemesi halinde mutlaka üzerine gidilmesi ve nedenin bulunması gerekiyor. 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, ağız kokusu çeken bir hastanın önce bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından kontrol edilmesini ardından diş ve gastroentroloji uzmanına muayene olmasını önerdi. 

Kanser belirtisi olarak ağız kokusunu ele alan Yıldırım,  "Önceden olmayan ve devam eden kötü koku mide kanseri, karaciğer kanseri, gırtlak kanseri ve dil kökü kanseri gibi çeşitli kanserlerin belirtisi olabilir” diye konuştu.

Ağız kokusu, kanser dışında hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Ağız kokusuna sıklıkla neden olan rahatsızlıkların başında burnunda tıkanıklık yaşayan ve bu nedenle ağızdan alan kişilerde görülen ağız ve boğazda görülen kuruluk geliyor. Bu bölgelerde üreyen bakteriler ağız kokusuna neden oluyor. Ayraca diş ve diş etine bağlı problemler, yoğun geniz akıntısı, boğaz enfeksiyonları, bademcik içerisinde taş oluşması, alkol- sigara -tütün kullanımı, şeker ve böbrek hastalıkları, bazı ilaçların yan etkisi ve yetersiz sıvı alımı nedeni ile de oluşabiliyor.