4.500 yıl öncesine ait bulunan ameliyatı bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Kocaman bir delik olan kafatasının gizemi çözüldü

Bilim insanları tarafından bulunan 4.500 yıl öncesine ait kafatasının üzerinde görülen deliğin gizemi çözüldü. Yapılan incelemelerin ardından bir kadına ait olduğu keşfedilen kafatasındaki deliğin, kadın hala hayattayken yapılan bir dizi kafatası ameliyatı sonucunda oluştuğu ve kadının da bu ameliyatlardan sağ çıktığı ortaya çıktı.

Bilim insanları tarafından bulunan 4.500 yıl öncesine ait kafatasının üzerinde görülen deliğin gizemi çözüldü. Kafatası, binlerce yıl önce bir kadının başından iki ameliyat geçirdiğini ve her iki ameliyattan da sağ çıktığını ortaya koydu. Uluslararası Dergisi'nin Aralık sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, İspanya'daki bilim insanları bu keşfi, güneydoğu İspanya'daki Caravaca de la Cruz'da bulunan Camino del Molino olarak bilinen Bakır Çağı mezar alanında ortaya çıkarılan kadın iskelet kalıntılarını analiz ettikten sonra yaptılar. Öldüğünde 35 ila 45 yaşları arasında olan kadın, MÖ 2566'dan 2239'a kadar kullanılan mezarlıkta bulunan 1.348 kişiden biriydi. Ancak diğer iskeletlerden farklı olarak kafatası, bir dizi trepanasyona dair kanıtlar gösteriyordu.