Enerjinin büyük kısmı fosil yakıttan! "Etkin Enerji"li bina sayısı artmalı!

Türkiye’de, toplam enerjinin yüzde 40’ından fazlası, binalarda kullanılıyor. Bu enerjinin büyük kısmı da, fosil yakıtlardan elde ediliyor. Uzmanlar, yeni binalarda, enerji etkinliğinin göz önünde tutulduğunu söylüyor. Ancak, mevcut binalarda yeni düzenlemelerle, enerji tasarrufu sağlanabilmesi gerektiğini belirtiyor.

This browser does not support the video element.

Çağımızın en büyük sorunlarından biri, iklim krizi ve çevre sorunları. Türkiye’de enerjinin büyük bir kısmı, fosil yakıtlardan elde ediliyor. Bu durum, iklim krizini ve çevre sorunlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, çevrenin korunması ve enerji tasarrufu konusunda, “Enerji Etkin” binaların yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekiyor.

Balıkesir Üniversitesi, mimarlık fakültesi dekanı, Profesör Doktor Türkan Göksal Özbalta, bütün dünya ülkelerinde, sıfır enerjili, çevre dostu binaların arttığını ve fosil yakıtlar yerine, enerjinin büyük kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiğini söylüyor.

 

Özbalta, ‘Güneş, rüzgar ve jeotermal aslında enerji ülkemiz açısından inanılmaz bir potansiyel barındırmakta. Bunları mimariyle herhangi bir şekilde binalara entegre ederek temiz enerjili binalar tasarlamak mümkün" dedi.

Haberin Devamı

Yeni tasarlanan binalarda, enerji etkinliğinin göz önünde tutulduğunu söyleyen Özbalta, mevcut binalarda yapılacak düzenlemelerle enerji tasarrufu sağlanabileceğini vurguladı.

‘Elbetteki yeni binalarda tasarım başlangıcında önlemler alarak enerji etkin bir bina yapmak mümkün ancak, dediğiniz gibi önemli miktarda bina stoğumuz var. Mevcut yapıların da iyileştirilmesi sözkonusu. E tabiki ilk yapılacak şey yalıtım önlemlerinin alınması. Zaten yeni binalarda yönetmeliklerde 'Enerji Etkin' bina yapmayı zorunlu kılıyor. Mevcut binalarda da yalıtım önlemleri ile beraber güneş enerjisinden yararlanmak olanaklarını değerlendirmek mümkün.'

Profesör Özbalta, Türkiye'nin bulunduğu enlemler itibarıyla, güneş enerjisinden, ikinci derecede yararlanabilen bir konumda olduğunu sözlerine ekledi.