Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun için çok önemli uyarı! Hemen kontrol altına alınması gerekiyor. Alınmazsa sizin için çok kötü

Türkiye'de son dönemde Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun gibi illerimizden ayıların evlere girmeye çalıştığı yönünde haberler gelmeye başladı. Uzmanlar tarafından bu illere yapılan uyarılarda ayı popülasyonunun kontrol altına alınması gerektiği ifade edildi. Eğer kontrol sağlanamazsa ayılar bu illerimizde ciddi sorunlar yaratmaya devam edecek.

AYILAR KIŞ UYKUSUNA YATAMADIKLARI İÇİN AGRESİFLER

Türkiye'nin dört bir yanında şehir merkezlerine, insanların yerleşim noktalarına inen ayı haberleri geliyor. İnsanların yaşam alanlarına kadar inen aç ayıların yarattığı korku her geçen gün artararak devam ediyor.  Türkiye'de son dönemde özellikle Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun gibi illerimizden ayıların evlere girmeye çalıştığı yönünde haberler gelmeye başladı.  Uzmanlar tarafından bu illere yapılan uyarılarda ayı popülasyonunun kontrol altına alınması gerektiği ifade edildi. Eğer kontrol sağlanamazsa ayılar bu illerimizde ciddi sorunlar yaratmaya devam edecek. Konu ile ilgili konuşan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özkan Evcin, iklim değişikliği sebebiyle ayıların kış uykusuna yatamadıklarını ve agresiflik gösterdikleri için insan-hayvan çatışmasının yaşandığını belirterek, "Ayılarda popülasyon kontrolünün yapılması gerekiyor” dedi. Kastamonu’da son yıllarda ayı popülasyonundaki artış sonrası doğal yaşam alanlarında yiyecek bulmakta zorlanan başta boz ayılar, domuz gibi yaban hayvanları, yerleşim alanlarına kadar inerek bahçelere, arı kovanlarına ve hayvanlara zarar vermeye başladı. Kastamonu’da özellikle İnebolu, Cide ilçeleri başta olmak üzere sahil ilçelerinde ayılar, kent merkezlerine kadar inerek dolaşan ayıların sayısında ciddi artış yaşanmaya başladı. Son aylarda ayı saldırılarının artması sonucu iki kişi de yaralanarak hastanede tedavi altına alındı. Şehir merkezlerinde görülmeye başlayan ayılarla ilgili konuşan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özkan Evcin, ayı popülasyonunun kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekti. İklim değişikliği sebebiyle ayıların kış uykusuna yatamadıklarını ve agresiflik gösterdikleri için insan-hayvan çatışmasının yaşandığını söyleyen Evin, son yıllarda çok fazla sayıları artan ayıların popülasyonunun kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.