Orman yangınları ve motosikletlerin gücü! Çanakkale yangınını söndürmeye 2500 motosikletli gönüllünün gittiğini biliyor musunuz ?
Türkiye, son haftalarda bir kez daha orman yangınlarının acı yüzüyle karşı karşıya. Çanakkale’den Adapazarı’na, Bilecik’ten Tekirdağ Şarköy’e uzanan alevler, yalnızca ağaçları değil; içinde barındırdığı tüm canlıları ve ekosistemi tehdit ediyor. Bu büyük felaketlerde zamanla yarışmak, her dakikayı doğru kullanmak hayati önem taşıyor. Genellikle hor gürülen, ama afet zamanlarında olağanüstü bir potansiyel barındıran motosikletlerin barındırdığı gücü biliyor musunuz..
Bilecik'den Şarköy'e, Çanakkale'den İzmir'e her yerde onlar var
Dar patikalara, engebeli orman yollarına, büyük araçların giremediği noktalara hızla ulaşabilen motosikletler; sadece yangınlarda değil, deprem, sel, çığ gibi afetlerde de kritik bir rol üstlenebilir. Hızlı manevra kabiliyeti, düşük yakıt tüketimi ve küçük malzeme taşıma kolaylığı sayesinde, ekiplerin öncü unsurları haline gelebiliyorlar.
Eğitimli motosikletçiler, yalnızca söndürme çalışmalarında değil; ilk yardım, tahliye, arama kurtarma ve lojistik destek gibi alanlarda da büyük fark yaratabiliyor. Binlerce sertifikalı motosikletlinin bir orman yangınında aynı anda seferber olduğunu düşünün, bu afetlerle mücadelede adeta hareketli bir ordu anlamına gelmiyor mu?.
Mosef "Afetlerde daha fazla görev almak istiyoruz"
Bu potansiyelin farkında olan isimlerden biri de Motosiklet Sürücüleri Federasyonu (MOSEF) Başkanı Murat Tomris. Geçmişte kuryelik yapan, motosiklet emekçilerinin hakları ve güvenliği için çalışmalar başlatan Tomris, Türkiye’de 6 milyonun üzerinde motosiklet olmasına ve 300’ün üzerinde motosiklet derneği bulunmasına rağmen ortak bir birlik olmadığını görmüş.
Yaklaşık bir buçuk yıl önce, arkadaşlarıyla birlikte MOSEF’i kurarak bu boşluğu doldurmayı hedeflemiş. Federasyon henüz, 47 motosiklet derneğini çatısı altında toplamış. Amaçları kuryelerden gezginlere kadar geniş bir topluluğu aynı amaç etrafında birleştirmek
Tomris’e göre, Mosef yalnızca motosikletlilerin sesi olmak için değil; afetlerde organize bir güç yaratmak için de var. “Devletimiz bizden daha fazla yararlanabilir. Biz başımıza buyruk değil, AFAD’ın veya devletin gösterdiği kurumların sevk ve idaresiyle hareket ederiz” diyor.
Afetler için hazırlanan motosikletli gönüllüler ordusu
Motosiklet Sürücüleri Fedarasyonu Mosef'in internet sitesini göz attım. Sitede yer alan bilgilere göre Mosef gönülleri,
Çanakkale yangını: 2.500 motosikletli, söndürme ekiplerine destek verdi; ev tahliyelerinde, evcil ve yaban hayvanlarının kurtarılmasında aktif rol oynamış.
23 Nisan 2025 Silivri depremi: Trafik yoğunluğu %96’ya çıkınca, hasar tespit uzmanları motosikletlerle bölgelere taşımış
Adapazarı–Osmaneli–Bilecik yangınları: Gidilemeyen alanlara ulaşıp çiftlik hayvanlarının kurtarılması sağlamış.
Tekirdağ Şarköy yangını: Dar patikalardan yangın alanına hızla ulaşan gönüllüler, hem hayvan tahliyesi hem lojistik destek hem de söndürme çalışmalarına destek vermiş.
Başkan Tomris, “Her motosikletli, gerektiğinde bir kurtarıcıdır. Şarköy yangınında gösterdiğimiz refleks, bu anlayışın sonucudur.” diyor.
Motosikletli yardım gönüllüsü nasıl olunur
MOSEF, afet zamanlarında yardım gönüllüsü olmak isteyen motosikletçilerin ileri sürüş, ilk yardım, arama kurtarma, yangın söndürme, organizasyon ve haberleşme konularında eğitim almasını şart koşuyor. Yardım ekiplerinde yer almak isteyen gönüllüler bu eğitimleri ücretli veya ücretsiz kurslara katılarak alabilirler. Fakat Mosef "eğitimler İçişleri Bakanlığı, Valilikler, Orman Genel Müdürlüğü ve AFAD tarafından ücretsiz verilmeli" diyor
Federasyonun uzun vadeli hedefi ise **“MOSEF Akademi”yi kurmak. Bu akademi, devletin ilgili birimleri ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde sertifikalı eğitimler vererek, afet anında hazır bekleyen binlerce motosikletçiyi yetiştirmeyi amaçlıyor.
Motorize Afet Koordinasyon Grubunda yer alan firmalar
İstanbul Valiliği koordinasyonunda oluşturulan Motorize Afet Koordinasyon Grubu, MOSEF’in bu alandaki kurumsal adımlarından biri. Bu grupta Getir, Trendyol, Yemeksepeti, Pakettaksi, Vigo gibi şirketlerin lojistik yöneticileri yer alıyor. Böylece hem bireysel gönüllüler hem de kurumsal kaynaklar, afet anında hızlıca sahaya sürülebiliyor.
MOSEF’in ve gönüllü motosikletçilerin hikâyesi, afetlerde yalnızca ağır iş makineleri ya da büyük araçların değil, iki tekerlekli çevik ve hızlı güçlerin de ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.
Orman yangınları, depremler, seller… Hepsinde motosiklet, hem hız hem erişim hem de esneklik avantajıyla hayat kurtaran bir araç. Yeter ki bu potansiyel organize bir yapı ve sistematik eğitimle desteklensin.