Tesla "insansı robotu" Optimus'u tanıttı

10 yıldır insansı robotlar üzerine çalışan Tesla yeni robotu Optimus'u tanıttı. Prototip robot tanıtımda sahneye çıktı, yürüdü ve seyircilere el salladı.

Tesla Cuma günü, otomobil üreticisi için gelecekteki bir ürün olabileceğini söylediği insansı bir robotun prototipini tanıttı.

Tesla tarafından Optimus olarak adlandırılan robot, sahnede yürüdü, kalabalığa yavaşça el salladı ve yaklaşık bir dakika boyunca elleriyle hareket etti.

Tesla CEO'su Elon Musk, robotun ilk kez bir ip olmadan çalıştığını söyledi. Robot geliştiricileri, robotların düşmeden ve kendilerine zarar vermeden yürüyebilmelerini sağlamak için ip kullanıyor. Tesla'nın geliştirdiği Optimus, bu yöntemin kullanılmadığı ilk insansı robot olarak kayda geçti.

Haberin Devamı

Musk gelecek yıllarda robot endüstrisinin arabalardan çok daha değerli hale geleceğini de ekleyerek şirketinin gideceği yönün işaretini verdi ve 3 ila 5 yıl içinde Optimus için sipariş almaya başlayabileceklerini söyledi.

ABD'nin California eyaletindeki Palo Alto'daki Tesla binasında yapılan tanıtımda Musk "Amacımız en kısa sürede, kullanışlı bir humanoid yapmak. Optimus'u geliştirip, kullanışlılığını ispatlamak için hâlâ çok fazla çalışmamız gerek" dedi.

Mevcut insansı robotların henüz "beyinlerinin olmadığını", yani kendi başlarına hareket edebilecek zekaya sahip olmadıklarını belirten Musk ayrıca bu robotların maliyetinin çok yüksek olduğunu ve çok az sayıda üretilebildiğini ekledi.

Haberin Devamı

Optimus'un bunların aksine "aşırı yetenekli" bir robot olacağını ve çok fazla sayıda üretilebileceğini savunan Musk'ın hedefi, Optimus'tan milyonlarca üretip, 20 bin Amerikan dolarının altına satışa sunmak.

Optimus'un yetenekleri, Hyundai'nin sahip olduğu Boston Dynamics gibi rakiplerin robotlarının neler yapabileceğini önemli ölçüde takip ediyor gibi görünüyor. Boston Dynamics robotlarının ip olmadan geri dönüşler yaptığı ve sofistike dans rutinleri gerçekleştirdikleri biliniyor.

Sonraki Haber