Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir? Anayasa'nın İlk 4 maddesinde neler yazıyor? 

Siyaset gündeminde son günlerde çok tartışılan Anayasa'nın ilk 4 maddesi gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa konusuna değinerek ilk 4 madde tartışmalarını değerlendirdi. Peki, Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir? İşte Anayasa'nın ilk 4 maddesi...

Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir? Anayasa'nın İlk 4 maddesinde neler yazıyor? 

Siyaset gündeminde en çok tartışılan ve araştırılan konulardan biri de Anayasa'da yer alan ilk 4 madde. Kullanıcılar " Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir?" gibi aramalar yapmaya başladı. Dönem dönem yapılan çalışmalarla Anayasa’da değişiklikler gerçekleştirilse de ilk dört madde yılladır bütünlüğünü koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında yaptığı Anayasa açıklamalarının ardından yeniden ilk 4 madde gündem oldu. Cumhurbaşkanı; Anayasa'nın ilk 4 maddesinin asla değiştirilemeyeceğini şu sözlerle belirtti:

"Biz yeni anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor 'Gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz.' diyerek hemen PKK güdümündeki siyasi yapıya göz kırpmaya çalışıyor. İlk 4 maddeyi değiştirme fikri CHP ve tüm CHP'lilerin iradesi midir, yoksa Kılıçdaroğlu'nun kişisel fikri midir?"

Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir? Anayasa'nın İlk 4 maddesinde neler yazıyor?  - Resim : 1

Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından Anayasa'nın ilk 4 maddesi merak edilir oldu. Peki, Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir? Anayasa'nın ilk 4 maddesinde neler yazıyor? İşte detaylar..

Anayasa’nın ilk üç maddesi devletin şekli, cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti gibi konuları içeriyor. Dördüncü madde ise bu ilk üç maddedeki hükümlerin değiştirilemeyeceği yönünde.

Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir? Anayasa'nın İlk 4 maddesinde neler yazıyor?  - Resim : 2

Anayasa’nın ilk dört maddesi nedir?

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

 II. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.