Antalya'daki 3'lü barış zirvesi dünya basınında! 'Diplomatik trafiğin orta noktası Türkiye'

Türkiye'nin çabaları ile Rusya-Ukrayna savaşını diplomatik yollarla durdurmak için bugün Antalya'da 3'lü bir zirve yapıldı. Dünya basını tarihi zirveyi, 'Diplomatik trafiğin orta noktası Türkiye.' şeklinde gördü. İşte dış basınında Antalya'daki Rusya-Ukrayna zirvesiyle ilgili yorumlar...

Antalya'daki 3'lü barış zirvesi dünya basınında! 'Diplomatik trafiğin orta noktası Türkiye'

Rusya Ukrayna savaşının 15. gününde taraflar arasında henüz bir anlaşma sağlanamadı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı savaşta sivil kayıpları giderek artıyor. Yaşanan krizde en başından bu yana arabuluculuk rolünü üstleneceğini söyleyen Türkiye’de bugün tarihi bir zirve gerçekleşti. Türkiye’nin arabuluculuğunda Antalya’da masaya oturan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’nın bu tarihi görüşmesi, dış basına damgasını vurdu. Savaşın çözümü için Bakan Çavuşoğlu’nun yönetiminde yapılan görüşmeler, dünyanın gözünü bir kez daha Türkiye’ye çevirdi..

Antalya'da 3'lü zirve

 Bugün savaşın iki tarafından üst düzey yetkililer ilk kez aynı masada karşı karşıya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı toplantı sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba ayrı ayrı açıklama yaptı.

Lavrov görüşme sonrası Rusya'nın temastan kaçınmadığını belirterek, "Müzakerelerin kağıt üstünde kalmamasını, ciddi sonuç vermesini istiyoruz" dedi. Kuleba ise insani koridor çağrısına Rusya'dan bir cevap gelmesini beklediğini belirterek Ukrayna'nın liderler düzeyinde bir toplantıya hazır olduğunu söyledi.

Savaşın dengeleri değişebilir

2 haftayı geride bırakan savaşta bakanların ilk kez bir araya gelmesi bugün dünyanın bir numaralı gündem maddesi oldu. Dış basın görüşmeleri manşetlerine taşırken şimdiye dek yapılan bu ilk üst düzey görüşmenin savaşın dengelerini değiştirebileceği iddia edildi.

Diplomatik trafiğin merkezi Türkiye 

ABD'nin saygın gazetesi New York Times, tarihi zirvenin önemine vurgu yapan bir başlık attı. Türkiye'nin, tarihi görüşmeye ev sahipliği yaptığını duyuran NYT, şimdiye dek yapılan bu ilk üst düzey görüşmenin savaşın dengelerini değiştirebileceğine dikkat çekti.

Washington Post: Anlaşma yok

Washington Post, "Ukrayna-Rusya görüşmelerinde anlaşma yok"  başlığı ile sunduğu Antalya'daki zirvenin, Moskova ve Kiev arasındaki en üst düzey ilk görüşme olduğunun altını çizdi.

France 24 

Fransız medya kuruluşu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, savaşın başından bu yana arabuluculuk çalışmaları yürüttüğüne dikkat çekerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun girişimleriyle gerçekleştirilen zirvenin savaşın ilk üst düzey görüşmesi olmasının önemine vurgu yaptı.

Al Jazeera: Lavrov Batı'ya ateş püskürdü

Al Jazeera zirve haberini manşetten görürken "Rusya-Ukrayna görüşmeleri: Ateşkes yok, Lavrov Batılı ülkelere ateş püskürdü" başlığını attı. Ünlü yayın kuruluşu, "Ukrayna'da kayıplar artarken Türkiye'deki üst düzey randevu ateşkes anlaşması olmadan bitti" ifadesine yer verdi.

Haaretz

İsrail’in en büyük gazetelerinden Haaretz, manşetine Kuleba’nın sözlerini taşıyarak "Ukrayna Dışişleri Bakanı, Lavrov'la görüşmesinde ateşkes için bir ilerleme kaydedilemediğini söylüyor" başlığını tercih etti ve zirveyi Ukrayna’nın gözünden aktardı. 

Guardian: İlerleme yok 

İngiliz The Guardian, bugünkü toplantının savaşın iki tarafı Ukrayna ve Rusya'nın üst düzey isimlerini bir araya getiren ilk buluşma olduğuna dikkat çektiği haberinde ateşkes konusunda bir ilerleme sağlanamadığını yazdı. 

Daily Mail Lavrov'u eleştirdi 

İngiliz Daily Mail Gazetesi, bugünkü görüşmeler sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un yaptığı açıklamaları sert bir dille eleştirdi ve Lavrov'un doğum hastanesinin bombalanması vahşetine ilişkin 'acıklı haykırışları' reddettiğini yazdı. Gazete Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın 'insani koridor' çağrısını ve 'teslim olmayacağız' restini ön plana çıkardı. 

CNN: İnsani koridor ve ateşkes sonucu çıkmadı

CNN International, kritik zirvenin insani koridor ve ateşkes konularında bir sonuç vermediğini sayfalarına taşıdı. Zirveyi yerinde takip eden muhabirlerinin imzasının taşıyan haber Kuleba ve Lavrov'un görüşmesinden bir anlaşma çıkmadığını vurguladı.