Artan iştahı dizginlemenin yolları

Kış aylarının gelmesiyle iştahımız ve “sıcak bir şeyler içme” isteğimiz bir miktar artmış olabilir. Hatta su içmeyi bile unutuyor olabiliriz. Beyindeki açlık merkezi ve susuzluk merkezi aynı noktada olduğu için yetersiz su tükettiğimizde daha aç ve iştahlı hissedebiliriz. Böyle durumlarda dengeyi sağlamak için;

Öncelikle;

Eğer herhangi bir hormonel probleminiz yoksa ve buna rağmen iştahınızı kontrol edemiyorsanız ve yeterli su da içiyorum diyorsanız yaşam tarzınızı ve gün içindeki beslenmenizi sorgulamalısınız. Tüm gün bir şey yemeden durup akşam iştahınız çok artıyorsa; gün içerisinde kendinizi çok fazla aç bırakmış, öğün atlamış veya saatlere özen gösterememiş olabilirsiniz. Ve uykusuz kalmıs az su içmis olabilirsiniz. Bu sebeple öğünlerinize her besin grubundan bulundurmaya özen gösterip en az üç öğün beslenebilirsiniz. Sadece salata/et yerseniz akşama karbonhidrat depolarınız boş gireceğiniz için patlama yaşabilirsiniz.

Uyku düzeninize dikkat edin.

Şekerli içecekler yerine yeşil çay, şekersiz latte, sade kahve ve benzeri içeceklere yönelebilirsiniz.

Yemekleri uzun süre çiğneyin ve hızlı yememeye dikkat edin.

Stresli geçen bir günün ardından mutlu olmak için özellikle şekerli besinlere eğilim gösteriyorsanız, egzersiz ve hobilerinize zaman ayırın.

Çinko iştah arttırıcı bir mineral olduğu için kullandığınız vitamin-mineral tabletinin içinde çinko varsa bunun da etken olabileceğini düşünüp doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.

D vitamini, magnezyum alımına dikkat edin ve su içmeyi unutmayın.

Herkese şimdiden iyi yıllar diliyorum.