Tacizi haber yapan gazeteci cezaevine girdi, tacizci serbest

Çocuğa yönelik cinsel istismarı haberleştirdiği için aldığı 5 aylık hapis cezası onanan gazeteci Sinan Aygül cezaevine teslim oldu. Aygül, Bitlis'te güvenlik kameraları tarafından tespit edilen görüntüleri haberleştirmişti.

Tacizi haber yapan gazeteci cezaevine girdi, tacizci serbest

Bitlis’te 60 yaşlarındaki bir şahsın 16 yaşlarındaki bir kız çocuğunu sokakta zorla öperek istismar ettiği görüntüleri yayınladığı için 5 ay hapis cezası alan Bitlis News genel yayın yönetmeni ve imtiyaz sahibi Sinan Aygül dün (30 Haziran) Tatvan Açık Ceza İnfaz Kurumuna giderek teslim oldu.

Cezaevi önünde kısa bir açıklama yapan Aygül "Aldığım ceza benim açımdan çok önemli değil ancak haberin özellikle çocuğa yönelik cinsel istismarı ortaya çıkaran bir haberin cezalandırılması bizi bambaşka bir noktaya götürür. Buna, basın özgürlüğünün bu şekilde kısıtlanmasına, tacizin, tecavüzün bu şekilde meşrulaştırılmasına müsaade etmeyelim" dedi.

"Basın tarihinin utanç vesikası"

Aygül’ün cezaevine girmesiyle ilgili Bitlis Gazeteciler Cemiyeti de bir açıklama yaptı. Açıklamada, cezanın basın ve ifade özgürlüğü açısından bir utanç vesikası olarak basın tarihine geçtiği ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

Basın ve ifade özgürlüğü açısından bir utanç vesikası olarak basın tarihine geçecek bu cezanın, ‘çocuğun cinsel istismarı’ gibi bir konuyu açığa çıkardığı için verilmiş olması tüm ülke kamuoyunu derinden üzmüştür.

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti olarak söylenecek bir söz olduğunu düşünmüyor, başkanımız, meslektaşımız Sinan Aygül özgürlüğüne kavuşana dek; sadece susuyoruz.

Ne olmuştu?

Sinan Aygül, Temmuz 2019’da bir çocuğa yapılan cinsel istismarı “Tatvan’da ‘Cinsel Taciz’ Skandalı Güvenlik Kamerasında!” başlığıyla haberleştirdi. Haberde çocuğun yüzünü sansürledi ve ismine yer vermedi.

Saldırgan olaydan birkaç gün sonra kamuoyunun konunun üzerine gitmesiyle Denizli’de yakalandı, ardındansa tutuklandı. Çocuğun ailesi zanlıdan şikayetçi oldu. Hakkında ‘nitelikli cinsel istismar’ suçundan dava açıldı. Yargılama sonucunda mahkeme saldırgana beş yıl hapis cezası vererek tahliye etti.

Olayla birlikte haberi yapan Sinan Aygül’e ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’den dava açıldı ve Aygül 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak İstinaf Mahkemesi’nin 10 aylık hapis cezası 5 aya indirilerek onadı.