Bu çorbalar ile hem şifa bulun hem kilo verin

Günümüzde modern insana bakacak olduğumuzda ise çorba hem geleneklerimize uygun olmasıyla hem de pratik ve lezzetli olmasıyla bu dönemde de en çok tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Peki hangi çorbaları içerek hem zayıflayabilir hem de sağlıklı olabiliriz?

Bu sorunun cevabı tabiki fonkisyonel çorbalar… Yani özünü ve tazeliğini kaybetmemiş besinlerin, bedene ve zihne fayda sağlayacak şekilde birleştirilmesi ve sürdürülebilir olarak tüketilmesiyle oluşan çorbalar.

LAHANA ÇORBASI

Lahana: İçeriğinde bulunan kükürtlü bileşikler sebebi ile pişerken çok iyi bir koku yaymasa da, bu bileşikler onu oldukça sağlıklı bir besin haline getirir. Aynı zamanda yüksek oranda posa ve diğer bileişkler sayesinde ise bağırsakları çalıştırma özellği var. Kalorisi düşük, tam bir diyet dostu, şifa deposu çorbalardan biridir.

TARİF: 1 küçük boy bütün beyaz lahana
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet mor soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı bulgur/karabuğday
1 diş sarımsak (opsiyonlu)
Karabiber, pulbiber, 1 çay kaşığı ucu kadar tuz
Üzerine küçük yeşil soğan veya maydanoz

Sebzeleri küçük küçük doğradıktan sonra 2 kaşık bulgur eklenir. Su eklenip pişirlir. Baharatlar en son eklenmelidir.

PANCAR ÇORBASI

Pancar; içeriğinde bulunan nitrat sayesinde kalp damar sağlığını güçlendirici, oksijen kullanımını arttırıcı ve bu sayede de metabolizma hızlandırıc etkileri bulunur. Bu sebeple doğru miktarda diyette bulunması hem kalp damar hastalıklarından korunmanızı sağlayacak, hem de kilo vermenize yardımcı olacak!

TARİF: 1 adet pancar
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 adet mor soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı pancarın haşlama suyu
1 küçük fındık kadar taze zencefil (opsiyonlu)
Tercihe göre baharatlar

Öncelikle pancarı suda haşlayın ve haşladığınız pancarın suyunu bir kenara ayırın. Daha sonra bir tencere içerisine doğradığınız soğan, sarımsak ve zencefili ekleyin. Bu tencereye, pancarın suyunu, sıcak suyu, yıkanmış kırmızı mercimeği ve soğanı ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. En sonra baharatları ekleyip tüm malzemeleri mikserden geçirip içebilirsiniz.

BALKABAĞI ÇORBASI

İyi bir lif kayanağı olmasının yanında, tok tutucu, lezzetli, göz sağlığını koruyucu bolca vitamin ve mineralden oluşan hem bağışıklık dostu hem de düşük kalorili bir çorba!

150 gram balkabağı
1 adet soğan
2 adet kırmızı kapya biber
1 adet havuç
Zerdeçal, karabiber

Tüm malzemeleri dilimledikten sonra su ile birlikte tencerede pişiriyoruz. Piştikten sonra mikserden geçirerek tüketiyoruz.

Not: Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tiroid hastaları, kanser hastaları vb. bazı hastalıklara sahip olan kişiler bu çorbaları yapmadan önce doktor/diyetisyenine danışmalıdır.

Son olarak, içeriğini bilmediğiniz çorbaları tüketmemeye özen göstermelisiniz. Her çorba şifa deposu mudur? Tabii ki hayır. Çorbayı sağlıklı yapan, içeriğine giren besinler, yağın türü, karbonhidrat miktarı, pişirme şekli gibi bir çok farklı faktördür. Tüm bunlara bakıldığında nişasta oranı yüksek, kremalı, bol tereyağlı, yüksek kalorili ve karbonhidratı çok yüksek olan çorbalar kilo verme dönemindeyseniz ve bazı hastalıklara sahipseniz size sağlıklı gelmek yerine zarar verebilir. Bu sebeple bunlara dikkat etmekte ve tüketmeden önce içeriğini bilmekte fayda var. Afiyet olsun!