Bu ziyaret dengeleri değiştirir

1974’de Ada’daki Türk halkının gördüğü zulüm ve katliama dur demek amacı ile gerçekleştirilen Barış Harekatı sonrasında tüm dünyadan uygulanan hukuksuz, haksız uygulamalara rağmen bu millet ayakta durarak burada kendi destanını yazmaya çalışıyor. Türkiye’nin de desteği ile elele yürüyor. Zorluklar yok mu ? Var tabii ki. Haksızlıklar yok mu? Var tabii ki. Ama yılmak da yok.

Ama bugüne dek referandumlarda bile çözümden yana duruş sergileyen Türk halkının bu tavrına karşı Avrupa Birliği (AB) verdiği sözlerin onda birini bile tutmadı. Aksine, Rumları AB üyesi yapmakla kalmayıp daha da ileri gitti, Türkiye ve KKTC’nin tüm olumlu çabalarını baltaladı.

MADEM ÖYLE

Ancak son bir kaç aydır enteresan bir süreç başladı. Çünkü, Türkiye ve KKTC artık, ‘madem öyle bizde de artık böyle’ moduna geçti. Ada’daki en hassas konuların başında olan ve 45 yıldır kapalı olan Maraş kartını açtı.

Ardarda bu konuda yetkili ağızlardan açıklamalar yapıldı. Ancak geçen gün öyle bir ziyaret gerçekleşti ki batıda, Yunanistan’da ve Rum Kesimi’nde sarsıntıya yol açtı.

Tarihi bir gelişme anlamında, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Maraş'ı ziyaret etti.

Çavuşoğlu, yanına da KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ı aldı. Bu da Maraş konusunda Türkiye-KKTC elele mesajı verdi.

ASKERLER DE VARDI

Aslında zamanında en popüler turizm yeri olan Maraş şu anda askeri bölge ve kapalı statüde. O nedenle Bakan Çavuşoğlu yanına askeri yetkilileri de aldı. Ziyaret sırasında, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de hazır bulundu.

Hatırlarsanız, KKTC'de Haziran'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adım atılarak, uzman ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı. Temmuzda da bölgede yapılan ilk envanter çalışmasına KKTC’li Bakan Özersay da katılmıştı.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar da bölgede incelemelerde bulunmuştu. Ankara ziyaretinde de kararlılık sergilemişti.

Şimdi, KKTC, 45 yıldır kapalı olan Maraş'ın envanter çalışmalarının ardından açılmasını planlıyor.

Ve bu son ziyaret çok önemli. Ve bunun Türkiye’nin de desteği ile olduğunun mesajı Mevlut Çavuşoğlu verildi.

Sizce bu kadar yıllık haksızlık sonrası KKTC haksız mı?

En güzel sizler, ülkemiz ve canımız KKTC ile olsun.

Sağlıcakla kalın...