CHP Genel Başkanı Özgür Özel tv100'e konuştu: Benim bir rüyam var, büyük bir hedefim var

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, tv100 Özel Röportaj'da yaptığı açıklamada hedefiyle ilgili "Benim bir rüyam var, büyük bir hedefim var. Ecevit 1970'lerde girdiği 2 yerel, 2 genel seçimde de partisini birinci parti olarak çıkardı. Biz ikinci yüzyılın ilk seçiminde kimse beklemediği şekilde dediğimiz gibi illeri aldık ve birinci parti olarak çıktık. Genel seçimi kazandığımız zaman tarihe geçeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, tv100 Özel Röportaj'da Erdoğan Aktaş moderatörlüğünde Kübra Par, Gürkan Hacır ve Betül Araz'ın sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamalarından satır başları:

"SOKAK HAYVANLARI UYUTULMALI MI?" TARTIŞMASI
- Türkiye'de sokak hayvanları sorunu var. Pandemiden sonra ciddi şekilde bu sorun var. Ciddi bir şekilde üreme oldu, kısırlaştırma faaliyetlerinde yeterli çalışma yapılmadı. Sabahleyin okula, işine, camiye gidene bir tehdit. Bu sınıfsal bir sorun haline dönüyor. Arabası olmayan, toplu taşıma kullanana, korunaklı sitede oturmayana sorun şeklinde bir durum var. Öncelikle sorunu görmek lazım. Çözümünde nettiz. 2020 yılında Meclis'te komisyon kurduk. 4 partiden vekiller katıldı. Mutabakatla Hayvan Haklarının Koruması Komisyonu raporu yayınlandı. Raporda hayvan hakları fonu kurulması yazıyor. Fonun kurulmasında belediyelerin emlak, çevre vergilerinden, şans oyunları ve kesilen idari para cezalarından fon yaratılıp etkin bir kısırlaştırma seferberliği ve yeterince barınak yapılacaktı. Bunu yapsaydık 4 yılda böyle bir sorun olmayacaktı.

"BU FONUNU KURULMASI İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ"
- Bu raporda uyutma diye bir şey yok. Uyutma konusu tedavi edilemeyen, kuduz gibi hastalık durumlarında sadece var. Bunların dışında uyutma yok. Bugün karşı karşıya olduğumuz konu tasarruf yapacağız, buna ayıracağımız para yok. Ne yapacağız, öldüreceğiz. Elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bu fonun mutlaka kurulması lazım. Belediyeler bunun altından tek başına kalkamaz, o yüzden fon kurulması gerekiyor. 

 "BAŞIBOŞ HAYVAN SORUNUNU YAŞAMAYAN BİLMİYOR"
- Bu iki uçlu bir sorun. Hayvan hakları savunucularının dedikleri de doğru, bu konudan rahatsız duyanlar da haklı. Yaşamayan bilmiyor. Annesi çocuğu servise okula götürecek, 15 köpek geliyor. Bu konuyu siyasete alet etmemek lazım. Bizim itlaf noktasında, uyutma noktasında anlaşmamız mümkün değil. Bu sorun yok diyemeyiz var. Sorun görmezden gerilemez, ama katledilmeleri karşısında net şekilde dururum. 1,5 milyon köpeği itlaf ederseniz bir kuşakta travma yaratırsınız. Bu olacak iş değil. Popülizm yapmayacağız

“BU MESELEYİ HEP BERABER ÇÖZMEMİZ LAZIM"
- Bayramda Veteriner Hekimler Odası Başkanını diğer meslek örgütü başkanları gibi aradım. Bu büyük bir sorun. Uygun olduğunuzda bir araya gelip konuşalım dedim. Sağ olsunlar geldiler. Onların taleplerini belediyelerimize direktif olarak yazdık.

"BU İŞ 1,5-2 YILDA KONTROL ALTINA ALINIR"
- Eğer uzlaşma zemini aranırsa bu parlamento için birkaç haftalık bir iştir. Benim akademisyenlerden okuduğum gördüğüm 1,5-2 yılda bu iş kontrol altına alınır sorun olmaktan çıkar diyoruz.

 "İBB'NİN ROMA SEYAHATİ TÜRKİYE İÇİN LOBİ FAALİYETİ"
- İBB'nin Roma gezisi lobicilik çalışması. Bu İstanbul'da yapılacak olimpiyatlarla ilgili en önemli adım, tanıtım faaliyeti. Eğer belediye kaynakları ile gazeteciler götürülüp CHP veya belediye başkanı yararına PR çalışması olsa bu hoş durum olmaz. Bu İstanbul için savunuculuk, lobi faaliyeti. Bu işin sonucuna iyi bir sonuç alındığında hep birlikte kazanacağız.

"İBB'NİN ROMA GEZİSİNİ SORUNLU GÖRMÜYORUM"
- Ben meseleyi mahsurlu, sorunlu görmüyorum. Keşke gazetecilere böyle bir davet yapmak ayıplı bir durum olsa. Eskiden öyleydi. Gazeteler kendi masrafını karşılardı. 

"BEN PARTİNİN PARASINI HARCAMA KONUSUNDA HASSASIM"
- Bir miting sahnesi 2,5-5 milyon TL'ye mal oluyor. O yüzden ben otobüs kullanıyorum. O yüzden bizim sayman beni çok seviyor. Ben 105 mitingde 4-5 tanesinde sahne kurdurdum, gerisinde otobüsten konuştum. Ben partinin parasını harcama konusunda hassasım. 

 "DAHA ÖNCEKİ GEZİLERİMDE YANIMDA GAZETECİ ALMADIM"
Hacır'ın "Mesela siz Azerbaycan’a gideceksiniz, Azerbaycan gezinize gazetecileri alacak mısınız, aldığınızda o gazetecilerin masraflarını CHP mi ödeyecek?" sorusuna Özel "8 Haziran’da Bükreş’e gidiyorum, almıyorum, 10 Nisan’da Bükreş’teydim almadım, Kıbrıs’a gittim almadım bir tek Filistin meselesinde bir gazeteci ‘Mutlaka orada olmak isterim, katkım olur’ dedi ona da dedim ki bu gazeteci davet işleri biraz netameli işler belki kurumunuz karşılamayı düşünürse olabilir dedik." yanıtını verdi.

"SEÇMEN BİZE YATIRIM KREDİSİ VERDİ"
Hacır'ın "Bu değişim hareketinizi nasıl sürdüreceğinizi insanlar merak ediyorlar, size büyük bir kredi açıldı bunu nasıl yükseğe taşıyacaksınız?" sorusu üzerine Özel "Bu kredi neden açıldı ona bakmak lazım. Bu krediyi tüketici kredisi olarak görmüyoruz bu bir yatırımcı kredisi, Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptı seçmen. Seçmen bize yatırım kredisi verdi. Biz belediyeleri iyi yönetirsek Türkiye'yi de yöneteceğiz." dedi.

"BENİM BİR RÜYAM VAR, BÜYÜK BİR HEDEFİM VAR"
- Benim bir rüyam var, büyük bir hedefim var. Ecevit 1970'lerde girdiği 2 yerel, 2 genel seçimde de partisini birinci parti olarak çıkardı. Biz ikinci yüzyılın ilk seçiminde kimse beklemediği şekilde dediğimiz gibi illeri aldık ve birinci parti olarak çıktık. Genel seçimi kazandığımız zaman tarihe geçeceğiz. Ben bu partiyi 43 yaş ortalaması olan bir parti meclisi ile yönetiyorum. Öyle tartışmalar oluyor ki MYK toplantılarından ben öğrenerek çıkıyorum. İyi müzakere edilen bir sistem uygulanıyor. Amerikayı yeniden keşfetmiyoruz, iyi yönetim prensiplerine göre yönetiyoruz. 

"CHP OLARAK BİZ YÜZDE 25'LİK TAVANI TUZLA BUZ ETTİK"
- CHP olarak biz yüzde 25'lik tavanı tuzla buz ettik. Yüzde 38'i aldık. Hedefimiz yüzde 40'ı aşmak. Yüzde 38'in içinde partilerinin adayının seçilemeyeceğini görünce bize yönelenler de var. Anketlere baktığımızda 2 aydır oyumuz artmaya devam ediyor. 

“EL SIKIŞMAMA MESELESİNİ Z KUŞAĞINA ANLATAMAZSINIZ”
- Normalleşmenin 2 fazı var, birinci fazı zaten normal olan o, insani olan, bir demokrasiye yakışan o. 2024 yılında Türkiye gibi bir ülkede birinci partinin genel başkanıyla ikinci partinin genel başkanının el sıkışmadığı bir ortama demokrasi diyemezsiniz. Meselenin özü gencecik çocuklar var. El sıkışmama meselesini Z kuşağına anlatamazsınız. Başkasının hakkının kendinden çok savunan, hayvan haklarına inanılmaz duyarlı.

TABAN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE NE DİYOR?
Par'ın "CHP tabanında bu nasıl karşılanıyor, size ‘Neden Erdoğan’la görüşüyorsunuz?’ diye parti içinden veya tabandan eleştiri geliyor mu?" sorusu üzerine Özel "Yanılmıyorsam yüzde 13 gibi bir oran var itiraz eden, yüzde 70’i destekliyor. Ben partiye yönetenlere kızdığım için partinin tabanından kopamam, diş gösteremem." dedi.

“SAYIN BAHÇELİ 2. GÜN BENİ ARAYIP TEBRİK ETTİ”
Araz'ın "Geçtiğimiz günlerde bir demeç vardı. MHP normalleşebiliriz demiştiniz. Bu süreçte Devlet Bahçeliyle de görüştünüz. Bu ifadenizi biraz açar mısınız?" sorusu üzerine Özel "MHP Lideri Sayın Bahçeli’den randevu aldım. Önce hakkını teslim edelim. Kurultayı kazandıktan sonra Sayın Bahçeli 2. gün beni arayıp tebrik etti. Ben de yılbaşında, bayramda kendisini aradım." diye konuştu. 

"SAYIN BAHÇELİ’YLE DİYALOGUN GERİ BİLDİRİMLERİ OLUMLU YÖNDEYDİ"
MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşmesine ilişkin Özel "Sayın Erdoğan’la yaptığımız görüşmeden Sayın Bahçeli’ye de ayrıntılı olarak bilgi verdim. Erdoğan’dan neler talep ettiğimiz anlattım dolayısıyla mini bir Erdoğan görüşmesindeki benim 28 dakika süren söz hakkını 10-12 dakika Bahçeli’ye özetledim. Sayın Bahçeli’de diyalog ortamıyla ilgili geri bildirimleri de olumlu yöndeydi. Kendisinin diyalog meselesinde geride duran bir siyasetçi olmadığını vurgulayan önemli yaklaşımları oldu. Bahçeli'nin normalleşme sürecine kredi verdiğini oradan anladım" ifadelerine yer verdi.

"HASAN DOĞAN'A TEŞEKKÜR TELEFONU AÇTIK"
- Hasan Doğan’a da hem taziye dilekleri ilettik hem teşekkür ettik. Resmi Gazete’de bu kararlar yayınlanacağı dakikada bizim Namık Tan’a WhatsApp’tan Sayın Genel Başkanın Cumhurbaşkanımızla görüşmede bahsettiği konuyla ilgili bir bildirim yapmış, bu da çok nazik bir şey. Bunun bilinmesini istedim ben. Ben de kendisini aradım ve bu çok önemli sizde de Sayın Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ettim.

“CUMHURBAŞKANININ ZİYARETİNİ HAZİRAN’IN İLK YARISINDA BEKLİYORUM”
Par'ın "Sayın Cumhurbaşkanın CHP’ye ziyareti henüz belli değil anladığımız kadarıyla. İşin süresi uzadıkça da siyasette çok hızlı gerilimler çıkabiliyor. Sizin beklediğiniz bir tarih aralığı var mı?" sorusu üzerine Özel "22 yıllık İktidar, muhalefet çelişkisinde bir ziyarete karşı iadeyi ziyaretin 15 gün içinde olması beklenmez. Haziran’ın ilk yarısında bekliyorum." diye yanıtladı. 

"KOBANİ DAVASINI NORMALLEŞMENİN RUHUNA AYKIRI BULUYORUM"
Kobani kararında bir o kadar normalleşme meselesine, ruhuna aykırı buluyorum. Kobani davası olay olduktan 5 yıl sonra açılmış bir dava. Kobani’de bir şey olduysa gözümüzün önünde oldu.

"MAL BEYANINI ASMAZSANIZ BELEDİYEYE GİRMEM"
-Bu seferler adaylar iyi, hazır ve moral yüksek. Genel merkez saldım gitti değil. Anbean ilk gece seçildiklerine Whatsapp'larına ulaşamayanlar olmuş. Mal beyanını belediyeye asmazsanız o belediyeye girmem dedim. Birine girmiyordum, gece asmışlar.  Mal beyanını asmamış. Tekirdağ'daki ilçe belediye başkanımız telefonunu taşımış özel kaleme vermiş. Whatsapp'ı kaldırmışlar mesajı görmemişler. Asmazsanız girmem dedim, gece 3'te astılar. 

"PARTİ TÜZÜĞÜNE GRUBA CUMHURBAŞKANI ADAYI ÖNERME YÖNTEMİ TARİF EDEBİLİRSİNİZ"
Par'ın "Gökçe Gökçen ‘Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceğinizi yazmak istiyoruz, hatta bunun yöntem olarak üyelere sorulmasını teklif edeceğiz dolayısıyla cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu mu Mansur Yavaş mı, Özgür Özel mi olacak gibi tartışmaların önüne şimdiden geçmek istiyoruz’ dedi, siz de bu yöntemi destekliyor musunuz?" sorusu üzerine Özel "Burada önce bir kanuni hata yapmamak lazım. Kanunumuz diyor ki cumhurbaşkanı adayı parti gruplarınca belirlenir. O yüzden nihai aday CHP grubunda oylanacak ama siz parti tüzüğüne gruba cumhurbaşkanı adayı önerme yöntemi tarif edebilirsiniz. Ona da tüm üyelerin katılımı diyebilirsiniz. Onu da tüzükte doğru tarif ederseniz böyle bir yöntemi aday adayı belirleme şeklinde yapabilirsiniz. CHP üyelerinin tamamı bir aday seçince parti grubu onu gösterir. Kanuni bir hata yapmak istemiyorum.  " yanıtını verdi 

"ADAY KONUSUNDA ISRAR ETMEYECEĞİM"
Par'ın "Muhalefet tabanında "İmamoğlu ya da Yavaş'la kazanabilirdik ama Kılıçdaroğlu adaylığında ısrar etti, kazanamadık. Acaba Özgür Özel'de böyle yapar mı?" endişesi var" sözleri üzerine Özel "Israr etmeyeceğim. Grubumda da söyledim. Partiyi iktidar yapmak istiyorum. Benim en büyük hedefim CHP'nin iktidar olduğu gece partinin genel başkanı olmak, partinin cumhurbaşkanı adayı olmak filan değil. Benim meselem kişisel değil. CHP'de İmamoğlu, Yavaş veya bir başkası kendi için hayal kurmuyor, parti için hayal kuruyoruz." dedi.

ÖZEL’E GÖRE “CHP’DE GOLÜ KİM ATACAK?
Araz'ın "Adaylık noktasında “Maçın son dakikasında bir penaltı kazanıldığında teknik direktör bırakın ben atacağım demez” ifadesini kullandınız. Başka yaptığınız açıklamada “Sağ açık Mansur Yavaş, sol açık Ekrem İmamoğlu yarın bakarsınız orta sahadan çok kabiliyetli birisi gelir. Bambaşka şeyler oldur” dediniz. Bir grup toplantınızda da “Kendi adaylığımı dayatmayacağım” dediniz." sorusu üzerine Özel "Benim bir tane niyetim var. Cumhuriyetin 2. Yüzyılının ilk genel seçimlerinde Atatürk’ün partisini iktidar yapmak." dedi. 

"ÖLECEĞİMİ BİLSEM O CAMİYE GELECEĞİM DEDİM"
- Kuzey Irak’ta eleştirdiğimiz yerde şehir verince önüme bir kâğıt geldi, imza at dediler atmam sizinle bir yanlışın altında bir A4’te buluşmam dedim ardından da o şehidin cenazesine gittim Manisa’ya. Bana orada bir kamu görevlisi ‘Camiye gelmezseniz iyi olur, bir hazırlık var, provokasyon var’ dedi, öleceğimi bilsem geleceğim dedim.

"BİR MANSUR YAVAŞ BİR BEN İNANIYORDUK 15 BELEDİYE ALACAĞIMIZA"
Par'ın "İktidar Özgür Özel özellikle öne çıkarıyor ki Mansur Yavaş ve İmamoğlu gölgede kalsın diye bir komplo teorisi dolaşıyor, bu söylentilere ne diyorsunuz?" sorusu üzerine Özel "Onu çok beklerler bizim Ekrem Beyle aramızda kardeşlik hukuku, Mansur Beyle de dostluk arkadaşlık hukuku var. Mansur Yavaş benim odama koşa koşa 8-10 kez girdi çıktı 16 belediyeyi alalım diye. Bir Mansur Yavaş bir ben inanıyorduk 15 belediye alacağımıza." dedi.

“ADAYLARLAR BELİRLENDİ”
Araz'ın "Bizim merak ettiğimiz bir konu daha var. Türkiye Belediyeler Birliği seçimi de yaklaşıyor. En çok belediyelere sahipsiniz. Bu süreçte adayları nasıl belirleyeceksiniz?" sorusuna Öze "Adaylar belirlendi. Belediyeler Birliği’nin delegelerini bugün akşam 5’te bütün valilikler teslim etti." yanıtını verdi. 

"KEPEZ BELEDİYE BAŞKANIMIZIN TUTUKLU YARGILANMASI BÜYÜK HAKSIZLIK"
Hacır'ın "Kepez Belediye Başkanınız Mesut Karagöz hala tutuklu, Antalya’da yaşanan teleferik kazasıyla ilgili tutuklandı. Hem ailesi hem avukatları bu konuyla ilgili çaba sarf ediyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, konuyu takip ediyor musunuz?" sorusunu Özel "Daha dün Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcım Gül Çiftçi cezaevinde yanındaydı. 2 günde bir milletvekili arkadaşımız ziyaret ediyor ailesiyle ve avukat arkadaşla görüş alışverişi içindeyiz. 11’inde olacak duruşmada salınmasını bekliyoruz." diyerek yanıtladı.

“BUNLAR SİYASİ MİTİNGLER DEĞİL”
Atanamayan öğretmenler, emeklilerle ilgili mitinglerle ilgili Özel "Bu mitingler siyasi mitingler değil. Siyaseten yaptığımız haklılığına çok inandığımız mitingler." dedi.

"ÇOK KAZANANDAN ÇOK, AZ KAZANANDAN AZ, HİÇ KAZANMAYANDAN VERGİ ALINMAYACAK"
- Burada yapılacak iş şu, dolaylı vergilerden hızla kurtulup gerçek ve adil bir vergi sistemi kurmak. Çok kazanandan çok, az kazanandan az, kazanmayandan hiç vergi alınmayacak başka bir çaresi yok.