CHP Genel Başkanı Özgür Özel tv100’e konuştu! İşte CHP'nin yerel seçimdeki oy hedefi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, tv100'e özel yaptığı açıklamalarda partisinin yerel seçimdeki oy hedefine ilişkin "Türkiye genelinde yüzde 30'u aşmayı önemli görüyorum. Yüzde 25'lik bir cam tavan var üzerimizde. 5-6 parti birlikte yüzde 25 oy aldık, çok üzüldük. Bu 4-5 yıllık bir hedef. İttifaklar yapabilseydik bambaşka şeyler yapabilirdik. CHP kendi gücüyle yüzde 25 psikolojik sınırını aşmak, yüzde 30'u aşmayı önemsiyorum." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, 'Özel Röportaj'da Erdoğan Aktaş, Gürkan Hacır ve Başak Şengül'ün sorularını yanıtladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamalarından satır başları:

"BURSA'DA YARIM KALAN İŞİ TAMAMLIYORUZ"
- Bursa'da saha çok iyi, yarım kalan işi tamamlıyoruz. Geçen seçimde çok geriden başladığımız yarışı çok küçük bir farkla kaybetmiştik. Birkaç puan farkla kaybettik. Mustafa Bozbey doğal olarak çalışıyordu bu zamandır. Bozbey çalıştı, biz de arkasında durduk. Yerel seçim adaylarının belirlenmesinde çok farklı yöntemlerde çalıştık Bursa'da. Bursa masası oluşturduk, milletvekilleri, il başkanı, ilçe başkanları ile. Bozbey ile birlikte çalıştılar. Mutabakat ile adaylar belirlendi. Parti Meclisi'nde dahi Bursa hiç tartışılmadan geçti. İlk anketlerde Bursa keyfimizi yerine getiren sonuçlar gösteriyor. Bozbey de bugün başarılı bir lansman yaptı. Örgütte motive olmuş, Bursa'da sorun gözükmüyor.

"390 BİN TEKİL ANKETLE ADAYLARIMIZI BELİRLEDİK"
- 390 bin tekil anketle adaylarımızı belirledik. Aday belirleme sürecinin tamamındaki anket. Bunlar aday belirleme sürecinin anketleri.  

"BU SEÇİM ÖZEL BİR SEÇİM"
- Bu CHP'nin tek başına girdiği bir seçim. Herhangi bir ittifak yok. Bu seçim çok özel bir seçim. Yeni bir denklem var. Millet İttifakını kurduğumuz partilerle birlikte değiliz. Millet İttifakını oluşturan seçmen bir yere gitmedi. Kimse bize mecbur değil, herkesten oy istiyoruz. Seçmenin temel itirazları duruyor. 

"GİZLİ PROTOKOL ADINA ÖZELEŞTİRİMİZİ VERMİŞ DURUMDAYIZ"
- Gizli protokolle ilgili parti adına özeleştirimizi vermiş durumdayız. 

"YÜZDE 30'U AŞMAYI ÖNEMLİ GÖRÜYORUM"
- Türkiye genelinde yüzde 30'u aşmayı önemli görüyorum. Yüzde 25'lik bir cam tavan var üzerimizde. 5-6 parti birlikte yüzde 25 oy aldık, çok üzüldük. Bu 4-5 yıllık bir hedef. İttifaklar yapabilseydik bambaşka şeyler yapabilirdik. CHP kendi gücüyle yüzde 25 psikolojik sınırını aşmak, yüzde 30'u aşmayı önemsiyorum.

- Belediye kaybetmek istemem. Geçen seferki ittifak ortamı, geçen seferki destek ortamından çok geride bir yerdeyiz ama partinin enerjisi, toplumun beklentisi var. 

"KİMSE BİZE MECBUR DEĞİL"
- Kimse bize mecbur değil. Herkesten büyük bir samimiyetle, büyük bir iştahla, büyük bir taleple de oy istiyoruz. Öyle bir şey yok zaten de kimse bize mecbur değil. Ama o seçmeninde Cumhuriyet Halk Partisi’nde yaptıkları yaz boyunca dile gelen bazı itirazlar da ortadan kalkmış durumda

"CHP YEREL YÖNETİMLERDE MERKEZİ BİR SİSTEM OLUŞTURACAK"
- CHP'li belediyeler iyi işler yapıyor ama şöyle bir sorunumuz var. Bizim üst koordinasyon ekibi oluşturmamız lazım. Baş koordinatör olarak Yılmaz Büyükerşen görevi kabul etti. 1 Nisan'dan sonra koordiasyonla güçlü bir yapı oluşturuyoruz. Bir yerde iyi bir iş yapılıyorsa onu herkes yapacak, tektipleştireceğiz. CHP yerel yönetimlerde merkezi bir sistem oluşturacak. Bu yapı belediyelerimizi bir ölçme değerlendirme sistemiyle karne verecek. Yine bu yapı belediyelerimize planlı ve plansız iç denetime tabi tutacak. Profesyonellerin olduğu bir yapı değerlendirme yapacak. Böyle bir yapı kuruyoruz, bizdeki eksikliği ortadan kaldırmaya yönelik. 

“BENİM İYİ PARTİ SEÇMENİYLE HİÇBİR SORUNUM YOK. PARTİLİLERİ SAHADA GÖRÜYORUM VE ABİ KARDEŞ GİBİYİZ”
- Ben yakasında güneş olan İYİ Parti’nin bir seçmenini oldum olası, 5 yıldır nerede görsem “İyi insanlar” der sarılır öpüşürüz. Çünkü benim İYİ Parti seçmeniyle hiçbir sorunum yok. İYİ Partilileri sahada görüyorum ve abi kardeş gibiyiz. Ablama sarılır gibi sarılıyorum onlara.

KENT UZLAŞISI NEDİR?
Hacır'ın "Kent uzlaşısı nedir? DEM Parti’nin sözcüsü Sayın Doğan bu açıklamaları neden yaptı? Bir de 17 yerde aday çıkarıyorlar 22 yerde aday çıkarmıyorlar bu ne anlama geliyor burada hiçbir anlaşma olmadan kendileri iyilik yapmak mı istediler?" sorusunu Özel "
Kent uzlaşısı veya makalelerde bir kısaltma bir tanımlama görüyorsanız ilk önce başta anlatılır, öyle anılarak yürü. Kent uzlaşısını ben DEM Parti’nin parti toplantısından sonra ilk kez okudum. Şunu söylüyorlar ‘Bizim hiçbir partiyle ittifak yapma niyetimiz yok, kimseyle anlaşmayacağız, kendi adaylarımızla çıkacağız ancak bazı yerlerde kent uzlaşısı sağlayabiliriz’ orada yaptıkları tarif şu ‘Eğer aday bizim de oy verebileceğimiz bir adaysa o adaya kent uzlaşısı adayı olarak bakabiliriz’" diyerek yanıtladı. 

CHP VE DEM ARASINDA İTTİFAK VAR MI YOK MU?
Hacır'ın "Biz anlamakta gerçekten güçlük çekiyoruz. Bir anlaşma var mı? DEM Partisi ile görüştüğünüz bir protokol veya bir ittifak, bir anlaşma var mı yok mu?" sorusunu Özel "Bunu kaç kere söylesin Cumhuriyet Halk Partisi? Bu DEM konuşma iştahı nereden geliyor? Ben onu anlamıyorum." diyerek cevapladı. 

EKREM İMAMOĞLU DEM İLE YAN YANA MI?
Şengül'ün "İYİ Parti’den İstanbul özelinde Ekrem İmamoğlu’na oy vermeyi düşünen, acaba DEM ile yan yana mı değil mi? Bunu anlamaya çalışan seçmen için de bu açıklamalar önemli değil mi?" sorusunu Özel "DEM’in bir adayı var mı İstanbul’da? Var. O DEM’in adayı varken Ekrem İmamoğlu DEM ile yan yana mı değil mi demek…" diyerek cevapladı. 

"DEM’LE BELİRLİ YERLERDE KENT UZLAŞISI SAĞLANMIŞ DURUMDA"
Bizim bu seçimde DEM’le olan ilişkimizde ne onların kayıtsız şartsız bize desteği söz konusu ne de bizim DEM’le kazanmaya yönelik iş birliğimiz söz konusu. Belirli yerlerde kent uzlaşısı olarak adlandırılan uzlaşı sağlanmış durumda ama DEM’in adayları var ve bize de kaybettirecekleri birçok yer olabilir.

"İSTEMİHAN BEYİN YAŞINA HÜRMETİM VAR, CANI SAĞ OLSUN"
Şengül'ün "Sayın İstemihan Talay bir açıklama yaptı. Mersin’le ilgili uyarıda bulunup DEM’in de terörle ilişkili olarak tanımlanması dolayısıyla ‘Mersin’i emperyalist hayallere peşkeş çekmeyin’ diyerek CHP yönetimine yani sizlere bir uyarıda bulundu. Bununla ilgili de cevabınızı almış bulunalım." sorusuna Özel "İstemihan Beyle bir sohbetimiz, bir merhabamız var, yaşına hürmetim var. Böyle onu rencide etmek istemem canı sağ olsun." yanıtını verdi.

“BİZ GÜRSEL ABİ’NİN GÖNLÜNÜ ALIRIZ”
Aktaş'ın "Gürsel Tekin CHP’den istifa etti. Sonrada “Kimseye ulaşamadım” diyerek sitem etti. Siz de “Ben onun gönlünü alırım” dediniz. Hakikaten kimseye ulaşamadı mı? Gönlünü aldınız mı?" sorusuna Özel "Biz Gürsel abiyle Kadıköy adaylığını istediğinde, geldiğinde oturduk, uzun uzun kahve içtik, sohbet ettik. Onun dışında da ben Gürsel abiyi çok severim. Ona saygım çoktur. Biz Gürsel Abi’nin gönlünü alırız. Bir fırsatını bulsam arayacak bir grup aramayı düşündüğüm insan var ama şu an kampanyanın içindeyiz. Onlar da benim enerjimi onlarla tüketmemi istemezler. Bu kampanya bittikten sonra oturulur, aranır." yanıtını verdi. 

"İZMİR’DE 2 KERE ANKET YAPTIK"
- İzmir’deki memnuniyet anketine rağmen biz memnuniyet anketinde şöyle yapıyoruz başkan başarısızsa normal şartlarda aday anketine sokmuyoruz ama biz İzmir’in hassasiyetinden dolayı Sayın Başkanımızı da kendisine de gösterdiğim, zaten İzmir’de memnuniyet anketini iki kez yaptım, 3. kez adayları sorduğum memnuniyet anketine başkanı da koydum. 4. sadece 5 adayı sorduğumuz yerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız da vardı ve ankette kendisinden daha yukarıda olan bir arkadaşımız atandı.

“BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI BAZEN “ADAY GÖSTERMEZSENİZ BAŞKA PARTİYE GİDERİM” DİYOR. KİMİ DE GİDİYOR”
Aktaş'ın "Bazı ilçe Belediye Başkanları “Son dakikaya kadar ben vardım, bütün anketlerde ben çıkıyordum, ne oldu, aday olmayacağımı televizyondan öğrendim” gibi şeyler yaşandı. Bu bir iletişim kazası mıydı?" sorusunu Özel "Bazı istenmeyen şöyle durumlar oluyor. Ben anket kötüyse Belediye Başkanı’na önden söylüyorum. Çağırıyorum, arıyorum, söylüyorum. Bazen Başkan “Hayır” diyor. Bazen “Bendeki anketler o değil” diyor. Bazen “Aday göstermezseniz başka partiye giderim” diyor. Kimi de gidiyor." diyeren cevaplandırdı.

"EKREM BEYLE BİRBİRİMİZİN HUKUKUNU KENDİ HUKUKUMUZDAN FAZLA KORURUZ"
Biz Ekrem İmamoğlu’yla hem partinin kaderini değiştirmek hem Türkiye’nin kaderini değiştirmek üzere partiyi seven her CHP’li olduğu gibi kader birliği yaptım. Ekrem Beyden yanlış bekleme bugüne kadar birbirimize ‘Öf’ demedik. Birbirimizin hukukunu kendi hukukundan fazla koruyoruz.

"İSTANBUL'DA ADAYLARI 3 KİŞİ BELİRLEDİ AMA İMAMOĞLU VE ÇELİK ÇOK ÇALIŞTI"
İstanbul'da adayları üç kişi belirledi ama iki kişi çok çalıştı. İl Başkanım Özgür Çelik ve Ekrem İmamoğlu. Ankara'yı üç kişi belirledi ama Mansur Başkanım, vekillerden oluşan heyet ve il başkanım. İstanbul'da aklıma yatmayan aday olduğunda geri gönderdim, değiştirdiler.  Yoğun olarak ben, MYK Üyelerimiz ve İl başkanımızdan oluşan heyet. Ama bu üçünün de birleştiği yerde MYK’ya sunulmadan önce bana geldi. Ben İstanbul’da Ekrem Bey’e ve İl Başkanıma alan daraltmadım çalışsınlar diye.

“İSTANBUL’DA AKLIMA YATMAYAN ADAY OLDUĞUNDA GERİ GÖNDERDİM”
İstanbul’da aklıma yatmayan olduğunda geri gönderdim. Ankara’da da Mansur Bey’e alan açtım. Yavaş'ın inanılmaz gayreti oldu. İmamoğlu'na İlgezdi'ye 'aday değilsin' demesini ben söyledim. 

“SAYIN GENEL BAŞKAN BANA BİR İSİM SÖYLESE BAŞIMIZIN ÜSTÜNDEDİR”
Hacır'ın "Sayın Kılıçdaroğlu ile ne sıklıkla görüşüyorsunuz? Kılıçdaroğlu’nun gidişata ilişkin, sizin aday belirleme hususundaki bakış açısını nasıl buluyorsunuz? Konuştunuz mu hiç?" sorusuna Özel "2-3 kez ziyaret ettim. Bir araya geldik, sohbet ettik. Ama önceki dönem Genel Başkanlarımızla iyi bir ilişki içindeyiz. Genel Başkanımıza Almanya’ya gitmeden önce bir uğramıştım. O zaman bilgi vermiştim, “Bir diyeceğiniz var mı?” diye sormuştum. Dönüşte uzun bir telefon görüşmesinde de önerileri olup olmadığını sordum. İsim önerisinde bulunmadı. Herhangi bir isim telaffuz etmedi. Sayın Genel Başkan bana bir isim söylese başımızın üstündedir. Belli konularda uyarıları oluyor, önerileri oluyor." dedi.