Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir'de toplu açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en büyük sorunun Aralık ayından bu yana artışa geçen enflasyon olduğunu vurguladığı konuşmasında, "Bu kardeşiniz görevde olduğu sürece faiz inmeye devam edecek" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuva-yı Milliye Meydanı'nda düzenlenen "Balıkesir OSB, Çamlık Millet Bahçesi, Ardıçtepe Barajı ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni"ne katıldı. Erdoğan Balıkesir'de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Balıkesir ve ilçelerindeki OSB'lerde yatırım bedeli 7,6 milyarı geçen güncel değerleme ile 28 milyara yaklaşan 42 tesis özel sektör kuruluşlarımız tarafından yapılarak üretime geçildi" ifadelerini kullandı. Ekonomideki kayıpların telafi edileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Bu seçimlerin başlığı ne? Türkiye yüzyılı.

Dünya ikinci cihan harbi sonrasında en zorlu dönemini yaşıyor. Küresel siyasi ve ekonomik güç dengeleri temellerin sarsırılıyor. Pek çok alanda dünyaya örnek olacak adımlar atıyoruz.

Sağlıkta dünya ile yarıştayız. Şu anda 20 şehir hastanemiz dünyaya örnek.

Üretim gücümüzle geliştirdiğimiz endi iktisadi büyüme modelimiz sayesinde ekonomik kriz döneminde benzer bir rol oynuyoruz. Hatırlarsanız bizim ekonomimizdeki uygulamalarımızı daha birkaç ay öncesine kadar içerde ve dışarda birileri yerden yere vuruyordu. Sonra küresel ekonominin tüm önemli kurumları ve aktörleri bizim uyguladığımız ekonomi programını teyit ve tavsiye eden açıklamalar yapmaya başladı. Hep söylediğimiz gibi biz en başından beri ne yaptığımızı biliyorduk. Neyi hedeflediğimizi biliyorduk.

En büyük sorunumuz geçtiğimiz Aralık ayından itibaren yükselişe geçen enflasyonun insanlarımızın günlük hayatlarında yol açtığı sıkıntılardır. Esasen yüksek enflasyon tüm dünyanın sorunudur. Bugün Avrupa'dan Amerika'ya dünyanın neresinde yaşayan bir yakınınız varsa lütfen telefon açıp kendilerine enflasyonun günlük hayatlarına olan yansımalarını sorun. Gerçek tabloyu onlar size anlatacaktır.

Bu kardeşiniz görevde olduğu sürece faiz inmeye devam edecek.

"Doğalgazla beraber Türkiye'nin nereye varacağını anlayın"

Şurada Karadeniz'de ah ah, sondaj gemilerimiz var mı? Kendi gemilerimizle 12 bin metre derinliğe iniyor oralarda sondaj yapıyoruz. Eskiden nerede sondaj gemisi, şimdi var. 2 tane de sismik araştırma gemimiz var. Bunlarla beraber şimdi doğal gazımızı da çıkardığımız andan itibaren Türkiye'nin nereye varacağını anlayın.

İnsanlarımızın refah düzeyinde yaşanan kayıpları en iyi biz biliyoruz, telafi edecek tedbirleri de biz alıyoruz. Ülkemizin ve milletimizin hiçbir meselesinde olmadığı gibi hayat pahalılığı hususunda da gözümüzü gerçeklere kapatmadık. Erdemden yoksun belli kesimler tamamen milletimizi karamsarlığa sürükleme gayesiyle ortalığı yaygaraya vermeye çalışıyor. Birileri de puslu havayı fırsat bilerek devleti ve milleti soyma peşine düşüyor. Yaygaracı ve fırsatçılara meydanı bırakmadık, bırakmayız.

Vesayet güçleriyle bu anlayışla mücadele ettik. Gabar'da Cudi'de Tendürek'te Bestler Deresi'nde artık inler tamamen boşaltıldı. Askerimiz, polisimiz hep birlikte verdikleri mücadeleyle terör örgütlerini çökerttik. Yaylalarda vatandaşım pikniklerini yapabiliyor. Şimdi Güney Doğu ve Doğu'da vatandaşım gece 12'lere kadar sokakta. 

Ekonomik tetikçilerin önünü bu anlayışla kestik. Ekonomi baronlarının karşısında bu anlayışla ülke ve milletin hukukunu savunduk.

"Üniversite sayısı 76'dan 208'e çıktı" 

Sadece bununla kalmıyor Türkiye Yüzyılı gibi yeni vizyonlarla gençlere bırakacağımız büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası için çalışıyoruz. Üniversitesi olmayan ilimiz var mı? Yok. Bu ne demek biliyor musunuz? Bizim gencimiz Iğdır'dan çıkıp İstanbul'a gitmesin. Profesörlerimiz doçentlerimiz Iğdır'a Ağrı'ya Muş'a gitsin, yavrularımızı oralarda yetiştirsinler. Oralarda birinci olarak mezun olan yavrularımız var. Bunların önünü hazırladık. 76 üniversiteden 208 üniversiteye.

Yaptığımız yüksek ücret artışlarıyla herkesin yanında yer aldık. Göreve geldiğimizde neydi burs 45 liracıktı. Şimdi burs 850 lira oldu ve doktora öğrencilerininki asgari ücrete çıktı. İnşallah yılbaşında tüm bu kesimlerin durumlarını tekrar düzenleyerek refah kayıplarını telafi edecek adımlar atacağız. Türkiye güçlü bir ülkedir. Bu ülkeye yaptığımız en büyük hizmetlerden biri kamu mali dengesindeki bozulmalara izin vermeyişimiz olmuştur.

"Hastalar rehin alınıyordu"

Yurtlarımız şu anda ihtiyacı karşılayacak noktada. 850 bin öğrenci kapasiteli Türkiye genelinde yurtlarımız var. Hani diyorlardı ya 1 yılda yaparız, Bay Kemal hiçbir şey yapamazsın. Sen SSK'yı duman ettin, mahvettin. Savaş Ay'ın programında hastanelerde rehine alınan hastalarımız vardı. Kimdi SSK'nın başında, Bay Kemal. Bundan bir şey olmaz. Biz bu ülkeyi 15 seçimdir seçim kazanamayan Bay Kemal'e inanmadığı için yol açmıyor.

Bu adımları atarken bir şeyi görüyoruz. Ülkemiz için kalıcı bir tehdit. Onlar bunlar. Bunlara bu tehdit imkanını vermeyeceğiz. Cumhur İttifakı olarak 2023'ten itibaren de yeni bir döneme gireceğiz, buna var mıyız?

Ülkemiz için kalıcı bir tehdide dönüşecek hiçbir adımı atmayacağız. Fiyatlardaki dalgalanmalarla mücadele diyor, insanlarımızın gelirlerini yükseltmeye çalışıyoruz. Sorunumuz fiyatların dalgalanmasıdır. Bu gerçeği göremeyen sözde iktisatçılar faiz demeye dursun, biz kendi işimize bakarak üretim ve istihdamı artıracağız.