Dünya basınında gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan! "İsveç'i şok edebilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO üyelik süreciyle ilgili yaptığı açıklama, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Bloomberg'den BBC'ye, El Arabiya'dan The Guardian'a kadar birçok gazete, Erdoğan'ın sözlerini ilk sayfadan servis etti.

Dünya basınında gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan! "İsveç'i şok edebilir"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreciyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Finlandiya'ya destek verebiliriz" sözleri, dünya basınında ilk sayfalardan servis edildi. Erdoğan'ın Finlandiya'ya yeşil ışık yakması, İsveç medyasında şok etkisi yarattı.

"Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım" diyen Erdoğan, İsveç ile yaşanan gerilime atıfta bulundu.

İsveç'te yeni yılın ilk günlerinde YPG'li teröristler Erdoğan'ın maketini Stockholm'deki tarihi belediye binası önünde astı. İlk skandalın yankısı dinmeden bu kez aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Paludan'ın yol açtığı rezalet sadece Türkiye'de değil birçok ülkede büyük tepki gördü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu yaptığı konuşmada İsveç ve Finlandiya'ya teröristlerin iade edilmesi mesajını da verdi, "Eğer bu teröristleri bize iade etmezseniz, 120 kişilik bir liste verdik, kusura bakmayın" diye konuştu.

Erdoğan'ın Finlandiya'ya yeşil ışık yakan çıkışı dünyada ses getirdi, ilk sayfalardan verildi.

İngiliz BBC, 'Erdoğan, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyelik başvurusunu engelleyebileceğini söylüyor' başlığıyla sunduğu haberde Ankara'nın İsveç olmadan Finlandiya'nın ittifaka katılmasını onaylayabileceğini öne çıkardı.

Dünya basınında gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan! "İsveç'i şok edebilir" - Resim : 1

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), 'Erdoğan, Finlandiya'nın İsveç'siz NATO'ya katılabileğini söylüyor' başlığıyla haberi abonelerine geçti. Erdoğan'ın ilk kez böyle bir yorum yaptığını vurgulayan AFP, yanı sıra Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek NATO zirvesinde ittifakı 32 ülkeye genişletme planını raydan çıkarmakla tehdit ettiğini savundu.

'Erdoğan Finlandiya'nın NATO başvurusunu onaylayabilir, İsveç'i şok edebilir' diyen Amerikan Associated Press, Türkiye'nin Avrupa ülkelerine seyahat uyarısı yayınladığını da belirtti.

Al Jazeera, 'Erdoğan Türkiye'nin Finlandiya'yı NATO'ya kabul edebileceğini ancak İsveç'i engelleyebileceğini söylüyor' başlığını tercih etti. Televizyon, İskandinav ülkelerinin NATO başvurusunu yalnızca Türkiye ve Macaristan'ın onaylamadığını hatırlattı.

Dünya basınında gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan! "İsveç'i şok edebilir" - Resim : 2

Bloomberg, 'Türkiye Finlandiya'nın NATO başvurusunun arkasında durabilir, İsveç'i reddedebilir' başlığını kullandı.

The Guardian, 'Erdoğan, Türkiye'nin İsveç olmadan Finlandiya'nın NATO'ya girişini kabul edebeliceğini söylüyor' başlıklı haberinde Ankara'nın Stockholm'den taleplerini bir kez daha yinelediğini yazdı.

Rus haber ajansı TASS, 'Erdoğan, Türkiye'nin Finlandiya'ya karşılık vereceğini, İsveç'in NATO üyeliğinin ise farklı olabileceğini söylüyor' başlığını seçti.

Bir diğer Rus yayın kuruluşu Sputnik de açıklamaları okurlarına aktardı, 'Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliği için karar verebilir' ifadesini başlık olarak tercih etti.

El Arabiya ise, 'Erdoğan: Türkiye, Finlandiya'nın NATO'ya girişini kabul edebilir' dedi.

Dünya basınında gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan! "İsveç'i şok edebilir" - Resim : 3

İsveç medyasından Aftonbladet, 'Türkiye Finlandiya'ya 'evet' demeye açık' başlıklı haberini ilk sayfasından sundu, "İsveç şok olacak" cümlesine vurgu yaptı.

Dagens Nyheter gazetesi ise 'Erdoğan: Türkiye Finlandiya'nın NATO'ya girişine izin verebilir' başlığını kullandı, siyasi analist Gunilla Herolf'un görüşlerine yer verdi. Herolf, iki İskandinav ülkesinin ayrı ayrı üyeliğine NATO'nun kesinlikle karşı çıktığını savundu.

'Türkiye Finlandiya'nın NATO başvurusunu kabul edebilir' diyen Expressen gazetesi, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın danışmanı John Bolton'ın görüşlerini ilk sayfasından aktardı. Son haftalarda Türkiye karşıtı çıkışlarıyla gündem olan John Bolton, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan görüşlerini tekrar etti ve Türkiye'nin NATO'dan dışlanması gerektiğini söyledi.