Dünyanın en büyük fay hattı nereden geçiyor? San Andreas Fayı nerede? Türkiye’deki depremler San Andreas fayı depremleri ile aynı mı?

Yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye’de fay hattı üzerinde olan iller araştırılırken dünyada deprem üreten faylar da araştırılıyor. Özellikle filmlere bile konu olan Dünyanın San Andreas Fayı ile en büyük fay hattı ve en tehlikeli fay hatları merak ediliyor. Peki, Dünyanın en büyük fay hattı nereden geçiyor? Dünyanın en tehlikeli fayı nerede? San Andreas Fayı nerede? San Andreas Fayı hangi ülkede? San Andreas Fayı gerçek mi? İşte detaylar…

Dünyanın en büyük fay hattı nereden geçiyor? San Andreas Fayı nerede? Türkiye’deki depremler San Andreas fayı depremleri ile aynı mı?

Deprem uzmanları, California’daki San Andreas fay hattının, Kahramanmaraş depremlerinin meydana geldiği Doğu Anadolu fay hattına çok benzeyen “doğrultu atımlı” dikey bir fay hattı olduğuna dikkat çekiyor. Dünyanın en tehlikeli fay hatları arasında kabul edilen San Andreas Fayı, California boyunca yaklaşık 1200 kilometre uzunluğa sahip ve yakın zamanda en az 7 büyüklüğünde bir depreme yol açması bekleniyor. Pek çok kişi de dünyanın en büyük fay hattını ve San Andreas Fayını araştırıyor. Peki, Dünyanın en büyük fay hattı nereden geçiyor? Dünyanın en tehlikeli fayı nerede? San Andreas Fayı nerede? San Andreas Fayı hangi ülkede? San Andreas Fayı gerçek mi? İşte detaylar…

TÜRKİYE’DEKİ DEPREMLER SAN ANDREAS FAYI DEPREMLERİ İLE AYNI MI?

Deprem uzmanları, California’daki San Andreas fay hattının, Kahramanmaraş depremlerinin meydana geldiği Doğu Anadolu fay hattına çok benzeyen “doğrultu atımlı” dikey bir fay hattı olduğuna dikkat çekiyor.

University College of London'da (UCL) deprem mühendisliği alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Tizian Rossetto Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremin ABD'deki San Andreas fayı üzerinde 1994'te yaşanan Northridge depremine benzer özelliklerde olduğunu söyledi. Rossetto, "Ancak bu deprem, sadece 6,7 büyüklüğündeydi ve bu, enerji salınımı açısından en az 30 kat daha fazla olan 7,8'den çok daha düşük bir enerji salınımı yapar" dedi.

Dünyanın en tehlikeli fay hatları arasında kabul edilen San Andreas Fayı, California boyunca yaklaşık 1200 kilometre uzunluğa sahip ve yakın zamanda en az 7 büyüklüğünde bir depreme yol açması bekleniyor.

ABD'nin ünlü sismologlarından 'Deprem Kadın' olarak bilinen Dr. Lucy Jones, Kaliforniya'daki San Andreas Fayı'nın bölgede, Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremler kadar büyük bir zarara yol açabileceğini belirtti.

Jeolog İhsan Ketin San Andreas ve Kuzey Anadolu Fayı benzerlikleri şöyle açıklamıştır:

San Andreas ve Kuzey Anadolu Fay zonları birçok yönleri ile birbirine benzerler. San Andreas Fayı gibi, Kuzey Anadolu Fayı da yeryüzünde ençok tanınan Jeolojik yapılardan biridir. Her ikisi de sag yönlü, doğrultu atımlı faylardır ve aynı zamanda transform fay niteliğindedirler. Yaşları (Miyosen sonları veya Pliyosen, 10-12 milyon yıl öncesi), 

boyları (1100 ile 1600 km) ve zon olarak genişlikleri (1/2 ile 10 km) birbirine çok yakındır. Yatay kayma hareketleri esas itibariyle sağ: yönlü olmakla beraber, her ikisinin de sol-yönlü olarak hareket eden kollan vardır (Garlock ve DoğuAnadolu Fayları gibi). Ancak, her iki fay zonunun topoğrafik görünümleri ile en fazla atım değerleri birbirinden oldukça farklıdır: San Andreas Fayı boyunca oluşan en büyük atım, yaklaşık 300 km olduğu halde, Kuzey Anadolu'da bugüne dek saptanan en büyük atım değeri 85-90 km kadardır.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Danişment Hüseyin Şahin de, Kuzey Anadolu fay hattının Kaliforniya fayıyla beraber dünyanın en büyük fay hatlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Şahin, “Kuzey Anadolu fayı hattı, Bingöl Karlıova’dan başlayan ve Kelkit havzasını takip eden ve bu nedenle Karadeniz’in kuzeyinden Marmara’ya kadar uzanan Dünyanın en büyük hatlarından bir tanesidir. Bu fayın üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 8,2’dir. Kuzey Anadolu faylanma biçimi bakımından en tehlikeli faylar sınıfında yer alan, ciddiye alınması gereken önemli bir fay sistemidir. Kaliforniya fayıyla beraber dünyanın en büyük fay hatlarından bir tanesidir. Yaklaşık 15 milyon yıl yaşında olan bu fay 15 milyon yıldır deprem üretebilme kapasitesine sahip önemli bir fay sistemidir” dedi.

SAN ANDREAS FAY HATTI NEREDE?

San Andreas Fay Hattı ya da San Andreas Kırığı, Kaliforniya boyunca yaklaşık 1200 kilometre (750mil) uzanan bir kıta dönüşüm fayıdır. Pasifik levhası ile Kuzey Amerika levhası arasındaki tektonik sınırı oluşturur ve sağ yanal atımlı bir faydır. Fay, her biri farklı özelliklere ve farklı derecede deprem riskine sahip üç bölüme ayrılır. Fay boyunca kayma oranı 20 ila 35 mm arasında değişir

Fay, 1895'te kuzey zonu keşfeden UC Berkeley'den Andrew Lawson tarafından tespit edildi. İsmini San Andreas Gölü'nden almıştır. 1906 San Francisco depreminin ardından Lawson, fayın güney Kaliforniya'ya kadar uzandığı sonucuna vardı.

1953'te jeolog Thomas Dibblee, fay boyunca yüzlerce mil yanal hareketin meydana gelebileceği sonucuna vardı. Fay, ilk olarak yaklaşık 20 milyon yıl önce ortaya çıktı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

San Andreas fayını 1895'te kuzey zonu keşfeden UC Berkeley'den Andrew Lawson tarafından tespit edildi. İsmini San Andreas Gölü'nden almıştır. Dünyanın en büyük fay hattı OLARAK BİLİNİR. Kaliforniya boyunca uzanan bir kıta dönüşüm fayı olan San Andreas fay hattının uzunluğu 1200 km'dir.