Yedisu fayı nerede? Yedisu Sismik Boşluğu ne demek? Yedisu fay zonu nerelerden geçiyor? Yedisu fayı nereleri etkiler, kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor?

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür TV100'de yayınlanan “Sesimi Duyan Var Mı?” programında Yedisu fay ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yedisu Erzincan-Karlıova arası ve Karlıova-Bingöl Göynük arası 7’nin üzerinde bir deprem beklediklerini, en son depremin 1780’li yıllarda yaşandığını belirterek uyarılarda bulunmuştu. Peki, Yedisu fayı nerede? Yedisu fay zonu nerelerden geçiyor? Yedisu fayı nereleri etkiler, kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor? İşte detaylar…

Yedisu fayı nerede?  Yedisu Sismik Boşluğu ne demek? Yedisu fay zonu nerelerden geçiyor? Yedisu fayı nereleri etkiler, kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor?

Yaşanan deprem felaketinin ardından yaşanan büyük artçı sarsıntılar büyük endişe yaratıyor. Uzmanlar binaların güvenliği konusunda uyarılarda bulunurken, yer bilimciler de Türkiye’deki fay hatları ile ilgili açıklamalar yapıyor. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı “Sesimi Duyan Var Mı?” programında Yedisu fayına dikkat çekti. Peki, Yedisu fayı nerede?  Yedisu fay zonu nerelerden geçiyor? Yedisu fayı nereleri etkiler, kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor?

YEDİSU FAYINDA DEPREM BEKLENİYOR MU?

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür Yedisu fay zonu hakkında şunları söyledi:

“Güneyde Hatay ve Adana havzası var. Hatay’da oldu... Levhanın hareketiyle enerji diğer faylara da transfer edilmiş olabilir. Adana havzasının devamı Kıbrıs’ta sınırlanır. bence Yedisu Erzincan-Karlıova arası ve Karlıova-Bingöl Göynük arası. Yani 7,2 ve 7,4 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Çünkü, 1780’li yıllarda 7,4 büyüklüğünde deprem üretmiş. O zamandan beri deprem yok. Üstelik Erzincan depremi oldu ve oraya stres biriktirmiştir. Bu kesimlerde hassas olunması gerektiğini düşünüyoruz”

YEDİSU FAYI NEREDE?  YEDİSU FAY ZONU HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

Yedisu Fayı, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun doğu kesiminde, Erzincan Havzası doğusu ile Bingöl’e bağlı Yedisu ilçesi arasında yer alır. 1900’lü yıllarda KAFZ üzerinde meydana gelen deprem serisi sırasında kırılmadan kalan bir fay olması nedeniyle sismik boşluk niteliğindedir.

Kuzey  Anadolu  Fayı,  batıda  Saros  Körfezi,  doğuda  Karlıova  arasında,  Karadeniz  kıyılarına kabaca  paralel  1200  km  boyunca  uzanarak  dünyanın  en önemli  doğrultu  atımlı  faylarından  birini oluşturur.  Doğuda  1939  Erzincan’da  başlayan  ve  batıda  1999  İzmit  ve Düzce depremleri  ile  biten  büyük depremler  serisi,  doğudan batıya  doğru  sırayla kırılarak  yaklaşık 1000 km’lik bir yüzey kırığı oluşturdu. Bu yüzey kırıkları üzerinde Kuzey  Anadolu  Fayı  üzerinde son  iki yüz  yıldır büyük deprem  oluşturmayan iki adet  sismik  boşluk  bulunur. Bunlar,  Batıda  Marmara  ve  doğuda  Erzincan  Yedisu  segmentleri.  Bunlardan Yedisu Sismik Boşluğu olarak da adlandırılabilecek ve Erzincan ile Bingöl’ün Yedisu ilçesi arasında 70 km uzunluğuna sahip  fay  kesimi,  tarihsel  deprem  kayıtlarına  göre  en  son  MS  1784  yılında kırılmıştır.

Yedisu fayı, deprem üretme potansiyeline sahip olması nedeniyle yer bilimciler tarafından kırılması beklenen Marmara fayı kadar önemli görülüyor. Yedisu fayının batısında yer alan Üzümlü fayı 13 Mart 1992 tarihinde M=6.9 büyüklüğünde, doğusundaki Karlıova Fayı ise 17 Ağustos 1949 yılında M=6.9 büyüklüğünde bir depremle kırılmıştı.

Yedisu fayı nerede?  Yedisu Sismik Boşluğu ne demek? Yedisu fay zonu nerelerden geçiyor? Yedisu fayı nereleri etkiler, kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor? - Resim : 1

YEDİSU İLÇESİ NEREDE, HANGİ İLE BAĞLI?

Yedisu, Bingöl iline bağlı bir ilçedir. Doğusunda Çavuşlu Dağı, güneyinde Şeytan Dağı (2.906 m.) batısında Bağır Dağı, kuzeyinde Koşan Dağları (3.078 m.) bulunmaktadır. Kuzey Anadolu Fayının en doğu noktasında yer aldığından dolayı deprem riski çok fazladır.