Boş tabutla sokak sokak gezdiler

Endonezya’nın Cakarta kentinde koronavirüs tedbirlerine uyulmasının sağlanması amacıyla sokaklarda boş tabular gezdirilerek halk uyarılıyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) başımıza bela olduğundan beri, maskeler günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası ve tartışmalı gündem başlığı.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da maske kullanımını teşvik için dikkat çekici bir uygulama başladı. Uygulama kapsamında halka açık yerlerde maske takmadığı tespit edilen kişilere derhal ceza seçenekleri sunuluyor. Bunlardan en çarpıcı olan, bir kapağı açık bir tabutun içine girip bir dakika süreyle yatmak var. Bunu istemeyenlerse ya toplum yararına gönüllü işler yapacak yada verilen para cezasına ödeyecek.

Güney Cakarta Polis Şefi Budhy Novial, “Salgında gerçek bir tabutta yatma riski mevcut. Maske kuralını ihlal edenler bu riski almış ama aynı zamanda başkalarını da aynı riske atmış oluyor. Öyle sorumsuz davrandıklarında sonucun ne olacağını görmeleri ve hissetmeleri açısından bu tecrübeyi yaşatmak istedik, şimdilik çok yeni, deniyoruz, halkın maske takmak konusunda tutumunu ne kadar değiştireceğini görmek istiyoruz, ona göre uygulamaya devam edeceğiz” diyor.

Tabutlu uygulama bununla da kalmıyor. Şehrin başka bir bölgesinde de bitmek bilmeyen cenaze merasimleri şeklinde halkın içinde dolaşıyor. Koruyucu giysiler giymiş, maskeli görevliler cenaze arabalarına konulmuş boş tabutlarla şehirde turlar atarak maske takmanın önemini pekiştirmeye çalışıyor. Kimi sokaklara, yol kenarlarına salgında kaybedilen hayatları hatırlatacak küçük tabutlar yerleştiriliyor.