Ermenistan’ın asıl kendisi muamma

Ermenistan eninde sonunda büyük bir ödül sözü almasa bu ileri derecede aptallığı yapmaz. Peki, bu süreçte iş nereye gidiyor...

Ermenistan’ın temmuz ayında Azerbaycan’a yönelik başlattığı terör saldırıları artık farklı bir evreye geçti.

ATEŞKES OYALAMASI

Üç kez ilan edilen ve sadece dakikalar süren göstermelik ateşkeslerin sonrasında da aslında bu manevraların bir taktik olduğu ve tamamen Ermenistan’a zaman kazandırmayı amaçladığı ortaya çıktı.

Şimdi de, Azerbaycan ordusu ardarda başarılarla Dağlık Karabağ’da önemli toprak kazanımları sağladıkça yine, neredeyse 30 yıldır Karabağ’ın aslında gizlide hiç çözülmemesi için kurulmuş olan ancak çözüm iddiasıyla ortaya çıkan Minsk sürecinin devreye girdiğini görüyoruz. Amaç yine Bakü’yü oyalamak olacak yani.

ALİYEV’İN BAŞARISI

Bu ne demek? Azerbaycan iyi yolda gidiyor, Ermenistan ise, işgal ettiği topraklarda yani Dağlık Karabağ’da eriyor, anlamına geliyor.

Ama ortada yanıtlanması gereken büyük sorular var. Zaten bunlar öyle sorular ki, önümüzde duran belirsizlikleri de, oyunları ve riskleri de teker teker anlamamıza yardımcı oluyor.

Gelin ortadaki ana meselelere gidelim;

⁃ Neden gerçek bir ateşkes ilan edilmiyor ve Ermenistan işgal ettiği topraklardan çekileceğini açıklamaya zorlanmıyor. Aksine, Erivan, ne cüretle halkların kendi kaderini tayininden bahsediyor.
⁃ Oldukça pahalı ve modern modern silahlar ve mühimmat her gün Ermenistan'a sevke devam ediliyor.
⁃ Hem Ankara’da hem de Bakü’de bu gönderilen silahların bir listesi var.
⁃ Getiren uçuşlar, ne zaman, nerede, hangi şehirden uçtukları, Erivan'a ne zaman geldikleri ve içindekiler hakkında tüm bilgiler mevcut. Bildirilmesine rağmen hiç bir uluslararası kurum gereken adımı atmıyor.
⁃ Sayın İlham Aliyev’in dediği gibi, bugüne dek 300 civarı Ermeni tankı ya imha edildi ya da ganimet olarak alındı. Peki bu kadar para bu fakirlikle boğuşan ülkede nereden geliyor?
⁃ Sayın Aliyev ile devam edelim; ‘6 S-300 füzesi sistemi imha edildi. Fiyatı biliniyor. Bu nereden? Tor, OSA uçaksavar füze sistemleri, insansız hava araçları, Azerbaycan tarafından çoktan tahrip edilmiş uçaklar. Tochka-U, SCUD bunlar nereden geliyor. Bunlar Ermenistan’a ücretsiz verildi ve hala veriliyor.’
⁃ Neden?!
⁃ Ancak bir gerçek var ki, bu davada Azerbaycan ve Türkiye tüm dünyada büyük bir ikiyüzlülükle mücadele ediyor. Ama, inanıyoruz ki, Azerbaycan durmayacak ve zafer onun olacaktır.