Faik Öztrak ve bir popo davasının anatomisi

0:00/ 0:00

CHP’nin atalarından torpilli Milletvekili ve Sözcüsü Faik Öztrak geçen yıl; 30 Nisan 2022 tarihinde sosyal medya hesabından, Suudi Arabistan Prensi Muhammed Bin Selman ile bir araya gelen eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin samimi bir fotoğrafını paylaşarak üstüne şu ifadeyi yazmıştı:

“Show me the money.”

Faik Öztrak, eski Bakan Nebati’nin yüz ifadesinden ve ellerini “dur bakalım” dercesine tutmasından yola çıkmış olmalı ki bu İngilizce deyimi kullanmış. Türkçesi mot a mot “Bana parayı göster” ama asıl anlamı şu:

“Önce parayı görelim.”

Alt okuması ve Öztrak’ın kastettiği şu:

“Parayı ver, ne istersen yaparım.”

Her iki anlamı birleştirdiğimizde de gördüm ki Faik Öztrak cümlesine sadece Nureddin Nebati’nin ülkemizi Suudi Arabistan’ın çıkarlarına alet ettiğini değil, bir yandan cinsellik imalarını da yüklemiş. Bu bana çok eğlenceli geldi. Çünkü “Show me the money” Amerikan filmlerinde sık sık karşılaştığımız üzere, bir fahişenin pazarlık yaptığı adamlara söylediği sözdür.

Bazen de sıkı pazarlık esnasında bir değiş tokuş söz konusu ise, “mal”ı teslim edecek kişi karşısındakine “Önce parayı görelim” der.

Sayın Nebati, dramatik olarak çok sevip, takdir ettiğim bir bakan değildi aslına bakılırsa. Hatta ona özel olarak, bende kalması gereken bir kızgınlığım da var ama olayı eğlenceli kılan, paylaşımı yapan Faik Öztrak’ın geçmişiydi.

Dönüp bir bakalım.

Türkiye tarihinin karanlık dönemlerinden biri olan 2001 krizinin en unutulmaz ismi, geçtiğimiz aylarda vefat eden Kemal Derviş'ti biliyorsunuz. O dönem IMF baskısıyla Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olan Kemal Derviş, yanına çok güvendiği bir isim olan Faik Öztrak'ı da almış, onu Hazine Müsteşarı yaparak Hazine’nin başına geçirmişti. Öztrak 2002 yılında da CHP'den milletvekili seçildi.

Kendisinin en önemli özelliği, Kemal Derviş’in yamağı olarak üç kuruş yardım için IMF’cilerin önünde diz çökmesi, Türkiye adına her istediklerine “EVET” demesiydi. IMF onun sayesinde Türkiye’ye sömürge yasalarını dayatmıştı. Yaptıkları ilk iş milli bankaları tasfiye etmek, ardından tütün ve pancarda kotalar koyarak Türk tarımının belini bükmek olmuştu.

Ama asıl bomba Öztrak ve ortak oldukları İyi Parti’nin milletvekili, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın IMF’cilerle gizlice Ankara Hilton Oteli’nin odalarında buluşmalarıydı. Skandal görüntülerle birlikte ortaya çıktı. Faik Öztrak bu utanç görüntüleri karşısında soruları yanıtlamaktan kaçındı. Belki de IMF heyetindekileri kalbine gömdü bilemeyiz ama hiç unutulmadı.

İşte Öztrak’ın bu yakın geçmişi, Onun Nureddin Nebati’yle ilgili paylaşımını daha şenlikli hale getiriyordu. Bu yüzden, ben de Twitter hesabımdan kendisinin paylaşımını etiketleyerek, azıcık sert de olsa dilimin ucuna geliveren aşağıdaki argo cümleyi yazdım.

“Gizlice buluştuğu IMF’cilerle otel odasında basılan Faik Öztrak söylemiş bunu. IMF’ciler görüştüklerine genellikle “Show me your ass” dediği için mi böyle yazdı merak ettim.”

Bu tweetim üzerine Faik Bey'ciğim bana dava açmış. Dün de duruşması vardı.

Öncelikle “Show me your ass” tıpkı Faik Öztrak’ın “Show me the money” paylaşımındaki gibi bir deyim. Amerikan argosunda, sert geçen alışverişlerde kullanılır. Kelimesi kelimesine çevirirsen Türkçesi “Bana poponu göster”dir ama asıl anlamı bedeli ağır taleplerde bulunan kişiye söylenen “Bunu ödemeye kıçın yeter mi?” lafının benzeri…

Misal “Show me your ass and I'll give you money” dediğin zaman da kastettiğin, Türkçesiyle “İşte poponu kurtarmak için sana bir şans daha” demektir.

Türkçede de vardır, vergi borcu, birine yüklü miktarda borcu ya da kumar borcu olan bir arkadaş ya da yakınının borcunu ödersin ve para verirsin, “Kıçını kurtardım herifin” dersin…

Yazdığım tamamen EKONOMİ POLİTİK ile ilgili.

Kemal Derviş ile birlikte IMF’cilerle pazarlık yapan o değil mi? Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan da onun ve partisinin IMF ile olan ilişkilerini sık sık gündeme getirdi. Bu kuruluşun para karşılığı tüm siyasal ayarlarımıza kadar her şeyimize müdahale ettiğini de yakın geçmişi bilenler çok iyi hatırlıyor. Yani her para istendiğinde, Faik Öztrak’a yazdığım üzere çok kullanılan argo deyimdeki gibi küçümseyerek “Show me your ass” anlamına gelecek “Bu parayı istiyorsunuz ama bunu ödeyecek kıç var mı sizde” diyerek çeşitli taleplerde, dayatmalarda bulunduklarını da.

Bunun dışında, Faik Öztrak benim bu yazdığımdan nasıl bir mana çıkardı anlayamadım.

Acaba… Acaba diyorum, sonra "yok artık" diye kafamdan atıyorum bu düşünceyi ama söylemeden geçemeyeceğim.

Faik Bey'ciğim yoksa “IMF’ciler görüştüklerine genellikle ‘Show me your ass’ dediği için mi böyle yazdı merak ettim” lafımdan bir “eşcinsellik” iması mı çıkardı da bunu hakaret saydı?

Bilemedim şimdi.

Böyle bir amacım olmadığı halde, yine de bu yönde aşırı bir düşünceye saplanıp kaldıysa bile şunu da merak ediyorum.

Kendisi eşcinselliği bir hakaret ya da suç konusu olarak mı görüyor?