Geçmişte sadece sarayların menüsünde yer alan siyah pirincin faydaları saymakla bitmiyor

Siyah pirinç, çok fazla besleyici değeri olan, Rengini içeriğinde bulunan antosiyaninlerden (siyanidin-3-glikozit) den alan tamamen doğal ve dünyada süper besin olarak adlandırılan bir pirinç türüdür. Antik çağlardan beri özellikle Çin’de “süper besleyici besin” olarak görülüyordu, herkesin ulaşması zor bir besindi ve imparatorluk ailesi harici tüketilmesi yasaktı. Bu sebeple adı yasak pirinç olarak yayıldı.

Beyaz pirinç ile siyah pirinç arasındaki fak  

İçeriği bakımından beyaz pirince göre glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) daha düşüktür. Beyaz pirince göre içeriğinde daha fazla magnezyum ve B grubu vitaminlere sahiptir. Beyaz pirince göre biraz daha sert olduğu için pişirilirken 1 ölçek daha fazla su ile pişirilmesi uygun görülür. Tat olarak doğru ve iyi pişirildiğinde çok bir fark yoktur.

Sağlık üzerinde etkileri

Diğer tüm pirinçlere ve bazı besinlere göre yüksek oranda antioksidan, fenolik bileşiklere sahiptir bu sebeple bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır.

İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudun daha dinç ve genç kalmasına yardım eder. Bağırsakların daha iyi çalışmasına destek olur. Uzun süre tokluk hissi verir. Kan şekeri dengelenmesinde yardım eder. Glutensiz beslenen kişiler için uygundur. İçeriğindeki magnezyum sayesinde kas ve kemik dokusunu iyileştirici özelliğe sahiptir. Siyah pirinç; yüksek diyet lifi, aminoasitleri içermesi, glisemik indeksinin düşük olması, içerdiği vitamin ve mineralleri sayesinde Amerika Halk Sağlığı Birliği ve Kanser Birliği tarafından tüketimi önerilmektedir.

En doğru beslenme kararında tüketmek 

Gelelim, siyah pirinç eskiden görüldüğü gibi “süper besin” mi? Yemeden de sağlıklı olabilir miyiz?  Gibi sorulara. Her besinin özellikleri birbirinden farklıdır. Bizim de yapmamız gereken siyah pirinç gibi sağlık için birçok yararı olan besinlere beslenmemizde daha sık yer vermek. Ama unutmamalıyız ki besini şifa ya da zarar yapan şey doğru tüketim miktarıdır. Dolayısıyla tüketim miktarına dikkat ederek tüketip, sağlıklı tüm etkilerinden yaralanmak bizim elimizde.