Hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi! Ekrem İmamoğlu'nun davasında şimdi ne olacak? Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi? İmamoğlu cezaevine mi giriyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. İmamoğlu'na hapis ve siyasi yasak kararı çıktı. Peki, şimdi ne olacak? Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi? İmamoğlu cezaevine mi giriyor?

Hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi! Ekrem İmamoğlu'nun davasında şimdi ne olacak? Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi? İmamoğlu cezaevine mi giriyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle ‌2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Kararın ardından vatandaşlar sürecin nasıl ilerleyeceğini merak etti. Ekrem İmamoğlu'nun davasında şimdi ne olacak? Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi? İmamoğlu cezaevine mi giriyor? İşte, detaylar...

İlk açıklama geldi

Hakaret ettiği gerekçesiyle ‌2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına çarptırılan Ekrem İmamoğlu'ndan ceza sonrası ilk açıklama geldi: "Halkın verdiği yetkiyi öyle birkaç kişi alamaz, mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah'ın izniyle" 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada karar verildi. İmamoğlu indirimsiz 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Verilen karar kesinleşirse İmamoğlu, Türk Ceza Kanununun 53. maddesi gereğince siyasi yasaklı olacak.

Hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi! Ekrem İmamoğlu'nun davasında şimdi ne olacak? Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi? İmamoğlu cezaevine mi giriyor? - Resim : 1

Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi?

Şuan ki İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçildiği 2019 yılında seçimin YSK tarafından iptal edilmesinin ardından tekrar sandığa gidilmişti. 23 Haziran 2019 tarihinde tekrarlanan seçimin ardından Ekrem İmamoğlu bir kez daha başkan seçilmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ikinci kez yapılan seçimin ardından Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne katılmak için Fransa'ya giden Ekrem İmamoğlu ile ilgili isim kullanmadan, "Avrupa'ya giderek Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" demişti. 

Ekrem İmamoğlu'nun yargılanmasına sebep olan o sözler şuydu; "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır" sözlerini kullanmıştı. Ekrem İmamoğlu'nun, "Seçimi iptal edenler ahmaktır" kelimeleri üzerine, YSK suç duyurusunda bulunmuştur.

Hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi! Ekrem İmamoğlu'nun davasında şimdi ne olacak? Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine ne dedi? İmamoğlu cezaevine mi giriyor? - Resim : 2

İmamoğlu cezaevine mi giriyor?

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasında verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası, 3 aydan az olduğu için İmamoğlu'nun cezaevine girme durumu bulunmuyor. Karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay'da kesinleşirse İmamoğlu'nun belediye başkanlığı düşecek ve hiçbir seçimde aday olamayacak.

53. madde nedir?

Ekrem İmamoğlu'nun cezasının kesinlik kazanması durumunda TCK 53. maddeye göre bu haklardan yoksun kalacak;

  • Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
  • Seçme ve seçilme ehliyetinden,
  • Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
  • Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
  • Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten yoksun bırakılır.