‘Hazırsan başlayalım’ ile çıkılan yol

Kavgadan yorulan Türkiye’nin sağduyulu bir sese ihtiyacı var ve bunun için birşeyler yapmak lazım diyen, halkın doğruya doğru, yanlışa yanlış diyen bir yayın kuruluşunu özlediği mottosu ile yola çıkan Sayın Necat Gülseven’in öncülüğünde Murat Kelkitlioğlu, Ali Can Değer ve Bülent Yılmaz’ın temellerini attığı tv100 bir yaşını doldurdu.

Bir fedakarlık ve bir vizyon hikayesi oldu. Kısa sürede tanındı, sevildi ve izlendi. Yolu hep açık olsun. Medyada emekçi kardeşlerimize hep yuva olsun.

Hem de son 2-3 ayda da koronavirüs belasında bile yol gösteren objektif medya kanallarından oldu.

Şüphesiz koronavirüs denen bela dünya ekonomik atmosferi ile küresel ticarete yönelik tüm mevcut öngörüleri ve planları değiştirdi. Tablolar maalesef parlak değil.

ULUSAL AKIL

O açıdan ulusal bir akılla geleceğe güçlü hazırlanmak şart.
Devletin üretimi ve sanayiyi ayakta tutacak tedbirleri alırken, yeni dünya düzeninde oluşacak yeni pazarları da çok yakından takip edip buna göre hareket edeceği alanları çok iyi belirlemesi gerekiyor. Bu hayati derecede önemli.

SAVAŞA HAZIR MIYIZ?

Yani hayatı normalleştirmek derken asıl mevzu, günlük hayatı düzenlerken makro bakışı da sürekli canlı tutmak konusu. Daha da açık bir şekilde söylemek gerekirse, koronavirüs mücadelesi ve sonrasında ekonomik tahribat savaşına hazırlanmak asıl önemlisi. Yeni süreci okuyamamak ve hazır olamamak koronavirüs etkisinden kat be kat fazla olacaktır.

Ülkemizde euro ve dolarla ilgili tatsız tırmanışın da mevcut ekonomik belirsizlik ateşi üzerine benzinle gitmesi bizim her ülkeden daha dikkatli davranmamızı gerektiriyor. Unutmayalım iç ve dış tehditlere karşı da geniş kapsamlı güvenlik ekseni operasyonları sürdürüyoruz. Bu da diplomaside de dış ülkelerle ilişki yönetiminde milli menfaatleri de korurken, stratejik davranmayı ve sürekli akıllı hamleleri hayati kılıyor.

DARALMA KABUSU

Raporlara göre; Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin 2020'de %3 daralacağını öngörüyor. Dünya Bankası ise iyimser senaryoya göre küresel büyümede %2,1 ; küresel ticarette ise %2,5 daralma, kötümser senaryoya göre ise küresel büyümede %3,9 , küresel ticarette %4,6 daralma hesaplıyor.

Dünya Ticaret Örgütü de, bu yıl küresel ticarette bir önceki yıla göre, iyimser senaryoda % 13, kötümser senaryoda %32 arasında daralma yaşanabileceğini düşünüyor. Bu kurumlar dünya çapında belirleyici olduğundan rakamların aklımızda bulunmasında fayda var.

Bir de ülke bazında bakalım; 2020 ilk çeyreğinde Çin %10,7; Fransa %5,8; İspanya %5,2; Belçika %3,9; Euro Bölgesi %3,8, Avrupa Birliği ise %3,5 küçüldü. Buna karşılık, Türkiye'nin aldığı tedbirler sayesinde (mart ikinci yarısına kadar virüs salgınına karşı kendisini koruyabilmiş olması sayesinde) yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 ile 6 arasında bir büyüme gerçekleştirebilir. Ancak doğal olarak süreç nedeni ile sonrasında tabii ki tablo nahoş bir görünüme girebilir.

O nedenle şimdiden Nisan ihracat rakamları virüs salgınının küresel ticaret üzerinde negatif etkilerinin yansıdığı bir tabloya işaret ediyor. Türkiye’de ihracatın arttırılması için İsmail Gülle başkanlığında canla başla çalışan ve bugüne dek rekorlar kıran Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) rakamlarına göre görüntü maalesef bu kez mecburen negatife dönüyor.

ihracat rakamlarımız Nisanda mevcut global pandemik sarsıntı nedeni ile tüm dünyada olduğu gibi derin düşüşe geçti.

tv100’ÜN DEDİĞİ GİBİ

Nisan ayı ihracatı tam %41,4 düşüşle 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşti.
12 aylık ihracat ise %3,7 düşüşle 172 milyar 706 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Durum bu şekilde. Dediğimiz gibi savaş aslında başladı. Yeni dönemde akıllı hamlelerle, üretimle, yerli ve milli sanayinin ayakta tutulması ile doğru yerde durmak bize asıl savaşı kazandıracaktır.

Aksi takdirde, sonuçları koronavirüs salgınının etkilerinden çok daha kötü olacaktır.

Tv100’ün dediği gibi bu kapıdaki asıl savaşa da ‘hazırsak başlayalım.’

Sağlıkla kalın.